Mennyi számítógép kell egy Csízmás Kandúrhoz?

forrás Prim Online, 2011. november 3. 14:03

A címbeli kérdésre egy - korántsem teljességre törekvő - válasz: több, mint kétszáz. Konkrétabban: a DreamWorks Animation több, mint 200 nagyteljesítményű HP Z800 munkaállomás segítségével hajtotta végre a december 1-étől Magyarországon is látható "Csizmás, a Kandúr" című film kivételesen aprólékos és kreatív feladatait, de - mint majd az alábbi hírből is kiderül - a háttérben sok más informatikai eszközt is igénybe vett. A film minden részletét a munkaállomásokon tervezték meg – a hetvenkedő kandúr alakjától kezdve az olyan digitális effektekig, mint a tornádó erejének vagy a felhők játékának megjelenítése.

A 2001-ben indult együttműködés részeként a DreamWorks a HP konvergens infrastruktúráját alkalmazza komplex animációi alaptechnológiájaként, aktívan formálva ezzel a digitális filmkészítés jövőjét. A DreamWorks Animation az asztali munkaállomásoktól kezdve a hálózati termékeken át a felhőből nyújtott digitális renderelési erőforrásokig, a HP több termékét is igénybe veszi filmjei életre keltéséhez.

 

A HP technológiája fontos szerepet játszott a DreamWorks számos alkotásának elkészítésében. Közéjük tartozik pl. a „Shrek” sorozat, az „Így neveld a sárkányodat,” a „Kung Fu Panda” és a „Kung Fu Panda 2.”

 

A "Csizmás, a Kandúr" készítése során öt egyesült államokbeli és indiai renderfarmba szervezett HP ProLiant BL460 pengetechnológia biztosította a gyártás különböző fázisaihoz szükséges számítási csúcsteljesítményt. A pengeszerverek 117 terabájtnyi adatot kezeltek és több mint 60 millió órán keresztül végeztek renderelési feladatokat.

 

A DreamWorks a HP hálózati termékeit is felhasználta, így például a HP 12508 és 5800 sorozatú switcheket, a HP Networking Intelligent Management Centert, valamint a stúdió skálázható 10G WAN/LAN környezetének hálózatfelügyeletét egyszerűsítő és a hálózati teljesítményt fokozó HP Intelligent Resilient Framework megoldását is. A DreamWorks HP X9000 IBRIX hálózati tárolója skálázható kapacitásával rugalmasan igazodik a filmgyártás fejlett igényeihez, ugyanakkor a jövőbeni növekedéssel is képes lépést tartani.

 

A film megalkotásához szükséges óriási adattömeget a DreamWorks a HP felhőszolgáltatásai segítségével kezelte, melynek köszönhetően megtakarította a fizikai adatközpont-bővítés több millió dolláros költségét. A 63 millió órás renderelési időráfordításból mintegy nyolcmillió órányi feladatot hajtottak végre a HP felhőszolgáltatásaival. Ez tette ki a stúdió teljes felhőkapacitás-igényének 45 százalékát.

 

A filmgyártás folyamatában a HP DreamColor technológiájával állították elő a kreatív csapat vizuális fejlesztési feladataihoz szükséges színes nyomatokat. A HP nyomtatóiban alkalmazott HP DreamColor technológia mellett a partnerek szintén közösen fejlesztették ki a több milliárd szín megjelenítésére képes HP DreamColor monitort, amely az eddig elérhető LCD kijelzők teljesítményét felülmúlva támogatja a művészeket az egységesen kiváló minőség, színmélység és színgazdagság elérésében.

Kulcsszavak: animáció film HP

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás