Krízishelyzetben: az internet mentette meg az életét (2. rész)

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 4. 13:21

Amellett, hogy általuk megtalálhatja mindenki a lehető legjobb gyógymódot, az online betegközösségek segíthetnek olyan problémákkal kapcsolatban is, amelyek a különböző egészségügyi feltételekkel és a kezelésekkel - például a "kemo aggyal", a mentális köddel és a kemoterápiára visszavezethető memóriaproblémákkal - kapcsolatosak. Ezek olyan dolgok, amelyekről az orvosok nem beszélnek, a betegek viszont átélik, és tapasztalataikat megosztják sorstársaikkal is: segítenek megérteni másoknak, mi történik, és hogyan lehet a legjobban megbirkózni a problémával.

Személyes elektronikus nyilvántartás

Súlyos vagy krónikus betegséggel küzdve éppúgy nagyon nehéz nyomon követni minden vizsgálatot, kezelést, a gyógyszerek adagolását, a lehetséges szövődményeket, mint ahogyan azt számon tartani, hogyan érhető el valamennyi, az adott beteg gondozásáért felelős egészségügyi szakember. Schorrék könyvének talán legértékesebb tanácsa az, hogy érdemes létrehozni egy személyes elektronikus egészségügyi nyilvántartást.
    Feltétlenül az előnyök között említendő: minden esemény belekerül a nyilvántartásba a következményeivel együtt, így a különböző orvosok azonnal hozzáférnek a beteg létfontosságú információihoz, elkerülve a költséges, veszélyes vagy kellemetlen vizsgálatok felesleges ismétlését. A kapcsolattartáshoz pedig rendelkezésre áll a gyógyításért felelős egészségügyi csapat valamennyi tagjának elérhetősége.
    A rögzített információk sorában jó, ha fellelhetők a laboratóriumi vizsgálati eredmények és a diagnosztikai felvételek; egy lista a sürgősségi kapcsolatokról; az egészségbiztosítási adatokról, az alkalmazott gyógyszerekről, azok adagolásáról, a kapott védőoltásokról; a hasznos online közösségek és megbízható orvosi információk linkjei; személyes bejegyzések arról, hogy az adott beteg miként reagált a kezelésekre, és persze milyenek az életkilátásai.
    Természetesen ahhoz, hogy valaki elkezdjen vezetni egy ilyen nyilvántartást, nem feltétlenül kell megvárnia, amíg megtámadja valamilyen komoly betegség…

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Változás a Magyar Telekom felsővezetésében

Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere 2024. január 1-től a T-Systems International-nél folytatja karrierjét Chief HR Officerként. Új feladatkörében a világ 20 országában jelen lévő 28.000 fős T-Systems International felsővezetésének tagjaként a HR vezetői feladatokat fogja ellátni. Ezért Friedl Zsuzsanna 2024. január 1-jével távozik a Magyar Telekomnál betöltött pozíciójából.

2023. szeptember 20. 14:05

Történelmet írtak a magyar informatikusok a szakmák Európa-bajnokságán

Egészen elképesztő sikert értek el webfejlesztő és informatikai rendszerüzemeltető versenyzőink Gdanskban, a vasárnap véget ért EuroSkills 2023 versenyen. A szakmák Európa-bajnokságaként számontartott versenyen Hidvégi János webfejlesztő, valamint a Bandúr Tamás – Koncsik Zsolt összeállítású rendszerüzemeltető csapat is aranyérmet szerzett. Utóbbi két fiatal a legeredményesebb versenyzőnek járó „Jos de Goey Best of Europe” díjat is kiérdemelte.

2023. szeptember 13. 12:55

Ők lettek az év informatikai vezetői

Idén is az Infogolfon adták át a Vezető Informatikusok Szövetség (VISZ) hagyományos szakmai díjait. Egy a szervezet elnöksége által felkért független zsűri javaslata alapján a VISZ minden év-ben az Év Informatikai Vezetője díjjal ismeri el annak a szakembernek a munkáját, aki szakmai-ságával, innovatív gondolkodásával például szolgálhat kollégái számára. 

2023. augusztus 31. 20:00

Két ezüstérmet is szerzett a magyar csapat a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

A németországi Magdeburgban rendezett informatikai versenyen a közép-európai régió és a vendégországok mintegy ötven diákja mérte össze tudását, a négytagú magyar diákdelegáció tagjai közül ketten ezüstéremmel tértek haza. A CEOI-n induló magyar középiskolások néhány nap múlva az idén Szegeden megrendezett világversenyen, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) is megmérettetik magukat.

2023. augusztus 21. 11:31

Rejtett kincsek, a magyar utazók számára! IPW 2023

Amerika minden évben megrendezi a maga utazási kiállítását, amiről be lehet számolni úgy is, mint egy konferenciáról, kiállításról, és úgy is, hogy maga a rendezvény tárgya, az utazás legyen a cikk témája. Amerikai tudósítónk az utóbbit választotta, az IPW 2023 csak ürügy nála arra, hogy megossza gondolatait az utazásról, s egyben kedvet is ébresszen a következő kirándulásunkhoz.

2023. augusztus 12. 15:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59