Négymagos, 5 W-os szerverprocesszor

Széll Zoltán, 2011. november 6. 11:26

 A Calxeda felfedte az ARM alapú extrém-alacsony energiafelvételű „EnergyCore” SoC (Server-on-a-Chip) lapka részleteit. Az EnergyCore energiafelvétele 1,5 watt, amelynek felhasználásával épített szerver mindössze 5 watt energiát igényel. Ez tartalmaz 4 GB ECC memóriát és egy nagy kapacitású SSD meghajtót. Ez az adatközpontokban használható, rendkívül energiatakarékos, nagy teljesítményű szerver feleannyiba kerül, mint a ma haznált rendszerek és 90%-kal kevesebb energiát igényel.

 A HP ezt az új processzort használja első generációs extrém-alacsony energiafelvételű szerverfejlesztő platformjához. A vállalat által tervezett rendszer 288 Calxeda szervert tartalmaz egyetlen 4U (172 mm) magas rack-fiókban, amelynek áteresztőképessége 700 hagyományos szerveréhez hasonló.

 Az EnergyCore SoC processzor egyetlen szilíciumdarabkán négy ARM processzormagot és 4 MB L2 gyorsító-tárat tartalmaz, melyek együtt nagyon energiahatékonyak és ugyanakkor nagy teljesítményt szállítanak. A beágyazott „EnergyCore Fabric Switch” több mint 100 SoC összekapcsolására alkalmas öt alacsony késleltetésű 10 Gbps csatornán keresztül.

 „On-Chip EnergyCore Management Engine” egymástól elkülönített processzorokon fut és támogatja az „out-of-band” rendszerfelügyeleti képességeket. A lapkára olyan nagy teljesítményű határfelületeket integráltak mint a memóriavezérlők 4 MB ECC L2 gyorsító-tárral és az I/O alrendszerek a helyi SATA 2.0 kapuk és a PCIe 2.0 támogatásához.

 A processzorok tipikusan naximum 5 watt energiát használnak és amikor az alkalmazások teljes terhelést biztosítanak, a lapka energiafelvétele tétlen állapotban mindössze 0,5 watt. Ez kombinálva a „Fabrik Switch” (kapcsolómű) által támogatott nagy méretezhetőséggel és az összekapcsolt csomópontok ezreivel olyan kompakt, sok processzort tartalmazó szerverek fejlesztését teszi lehetővé, amelyek kevesebb energiát igényelnek mint a jelenleg használt rendszerek.

 A „Fabric Switch” 5 külső csatornát és 3 belső csatornát kínál csomópontonként, amelyek mindegyike maximum 10 Gbps sebességgel működik Ezekkel a csatornákkal lehetőség nyílik olyan konfigurációk készítésére, melyek maximum 4096 csomópontot vagy 16384 magot tartalmaznak. Valamennyi csomópont nagyon gyors hálózatokat képesek vezérelni. A hálózati határfelületek 1 GB-os és 10 GB-os Ethernetet tartalmaznak maximum 5x 10 Gbps és maximum 6x 1 GBps kapuval.

 A SoC lapkák jellemzője még egy 72 bites DDR vezérlő ((4 GB fizikai DDR3 (1,5 V) vagy DDR3L (1,35 V) memóriát támogat)), valamint 4 PCI-E 2.0 és 1 PCI-E 1.0 vezérlő (2 PCI-E x8 vezeték, 4 PCI-E x1, x2 vagy x4 vezeték). Az integrált SATA vezérlő maximum 5 SATA vagy SATA II eszközt vezérel.

 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2015 után másodszor rendezik meg Budapesten az ITU Telecom World konferenciát (Europe Telecom-ot rendeztek már itt korábban is). A világ talán legfontosabb nemzetközi infokommunikációs- és távközlési eseménye kormányok és az iparágban érdekelt vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások számára nyújt lehetőséget a találkozásra és információcserére. 

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

A Gartner kutatói immár két egymást követő évben is az ESET vállalatát nevezték meg az egyetlen kihívó (Challenger) cégként (a Magic Quadrant for Endpoint Platforms című) éves jelentésükben. A kiberbiztonsági céget végrehajtási képessége és technológiai víziója alapján értékelték a jelentésben. 

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

A napokban tette közé 2019 féléves eredményeit az idén 30 éves, 10 éve tőzsdén lévő Kulcs-Soft. A jelentés alapján legsikeresebb féléves rajtját vette a Cég, 210 MFt adózási utáni eredményt termelve, ami 8%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

2019. szeptember 1. 13:27

Átadták az Év Informatikai Vezetője díjat

A hagyományokhoz híven idén is a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) éves konferenciáján, az INFOhajón adták át az Év Informatikai Vezetője díjat, valamint a 35 év alatti informatikai vezetők számára 2016-ban alapított Braun Péter-díjat.

2019. augusztus 30. 17:43

A Fujitsu felveszi a harcot a digitális csalás és kalózkodás ellen

A Fujitsu könnyen kezelhető DocumentFlow csalásellenes webalkalmazása blokklánc-technológiával ellenőrzi bármely digitális fájl vagy tartalom – dokumentum, video- vagy hangfájl, kép vagy szinte bármely alkalmazásból származó állomány – érvényességét. A DocumentFlow a Fujitsu szolgáltatásként nyújtott „Flow” blokklánc portfoliójának új tagja – a számlacsalás elleni védekezést segítő InvoiceFlow alkalmazással együtt.

2019. augusztus 26. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás