Az igazi bajforrás a készülékkel szemben ül - Laptopok, desktopok, szervizek (1. rész)

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 10. 17:01

Ha valaki állandóan az ölében vagy folyamatosan az áramforrásra dugva tartja a laptopját, akkor alighanem abba a felhasználói csoportba tartozik, amelyik - számos tengerentúli szakértő szerint - az úgynevezett Picnic-meghibásodások legfőbb forrása. A "Picnic" a Problem in Chair Not in Computer (a probléma oka a székben található és nem a számítógépben) kifejezés rövidítése - azoknak az összefoglaló neve, akik tudatlanságuk miatt idéznek elő meghibásodást számítógépeikben, márpedig a szervizes szakemberek szerint az összes számítógép-javításnak legalább a fele ilyen okokra vezethető vissza.

Tudatlanság, figyelmetlenség
   
    "Egyszerűen hihetetlen, hogy tudatlansága miatt hány ember tesz kárt a számítógépében" - számolt be a jelenségről a The New York Times tudósítójának Derek Meister, a Geek Squad szakembere (a Geek Squad a Best Buy online támogatási és javítási szolgáltatása).
    Klasszikus hiba például, hogy valaki az ölében tartva dolgozik a laptopján. A névvel ellentétben azonban - a "lap" jelentése angolul: öl - a laptopot sima, szilárd felületre fektetve kell használni. Ebben az esetben a gép a négy kis tappancsán áll - akár az íróasztalra, akár egy nagyobb könyvre helyezve -, a lényeg az, hogy a levegő szabadon áramolhat körülötte (a gép alatt is!). Ha viszont valaki a combján - vagy ami még rosszabb, egy kényelmes paplanba beágyazva - pihenteti a laptopját, elzárja a légbeömlő nyílásokat, és így megakadályozza, hogy a készülékben termelődő hő eltávozhasson. Az ilyen túlmelegedés az alkatrészek meghibásodásának egyik fő oka.
    Ha a laptop nem vízszintes felületen nyugszik, akkor a merevlemez érzékeny mechanikája sem képes megfelelő működésre.
    Apropó, merevlemez! Járkálni sem ajánlatos laptoppal a kézben, miközben dolgozik a merevlemez, mert az olvasófej beleütközhet a meghajtóba, és megsérülhet az annak mágneses memóriáját alkotó törékeny és kényes anyag. Sok modern laptopba kerül ugyan giroszkóp, hogy leállítsa a merevlemezt, amikor mozgást érzékel, de ez néha nem történik meg elég gyorsan ahhoz, hogy megelőzhető legyen a károsodás.
    Nagyon sokan akadnak olyanok, akik egyszerűen csak lecsukják a laptop fedelét, és már hajítják is a gépet a táskába: eszükbe sem jut meggyőződni arról, hogy valóban leállt-e a merevlemez működése - mutat rá egy másik, veszélyes figyelmetlenségre Chris Kramer, egy számítástechnikai és elektronikai üzletlánc szervizrészlegének vezetője. Más szakemberekkel együtt ehelyett azt javasolja a felhasználóknak, hogy inkább kapcsolják "alvó" módba vagy "hibernálják" készüléküket, mielőtt lecsuknák a tetejét - azt feltételezve, hogy a merevlemez működése majd automatikusan leáll -, és még akkor is várjanak egy keveset, mert a gépnek az önellenőrző műveletekkel együtt egy-két másodpercre van szüksége ahhoz, hogy engedelmeskedni tudjon a parancsnak.
    Még ilyenkor is ajánlatos fülelni, hogy abbamaradt-e a merevlemez pörgése, illetve meggyőződni arról, hogy kialudt-e a merevlemez használatára figyelmeztető - gyártónként eltérő színű - jelzőfény.
    Bár a MacBook Airekhez hasonló szabvány szerinti laptopok tulajdonosainak - mivel számítógépük szilárdtest-meghajtóval készül - nem kell aggódniuk a rázkódások miatt bekövetkező sérülésektől, de nekik is biztosaknak kell lenniük abban, hogy laptopjuk alvó módba került, mielőtt beraknák a hordtáskába. Ellenkező esetben ugyanis a meghajtó tovább működhet, és végül a gép túlhevülését okozhatja.
   
Két vége van a tápkábelnek
   
    Egy másik jellemző hibaforrás, hogy a felhasználók folyamatosan az áramforrásra csatlakoztatva dolgoznak a laptopon. Vagyis - ahogy Kevin Dane, a Dell termékminőségért és megbízhatóságért felelős igazgatója fogalmazott - úgy használják, mintha az egy asztali gép volna. A folyamatos áramellátás csökkenti az akkumulátorok élettartamát, és teljesítménycsökkenést is eredményezhet.
    Az akkumulátor - akár az emberi izomzat - egyszerűen "elsorvad", ha nem használjuk. Elegendő ugyanakkor csupán heti két-három alkalommal leválasztani a laptopot a hálózati táplálásról, hogy megőrződjék az akkumulátor frissessége. Megjegyzendő viszont, hogy az sem használ az akkumulátornak, ha hagyjuk lemerülni, és utána csak sokára töltjük fel, ekkor ugyanis megváltozhat a benne lévő kémiai anyagok összetétele. Ha viszont gondosan használjuk, és nem tesszük ki szélsőséges hőmérsékleteknek, igen hosszú ideig használható marad - állítja M. Stanley Whittingham, a Binghamtoni Egyetem kémiaprofesszora.
    Amikor hálózati táplálásról akkumulátoros üzemmódra váltunk, a gyártók és a szervizszakemberek azt javasolják, hogy a konnektorból húzzuk ki a tápkábelt, és ne a laptophoz való csatlakozásánál: utóbbi esetben ugyanis könnyebben sérülhet mind a vezeték, mind pedig a laptopban lévő érintkezőtüske. Ja és persze ellenőrizzük, hogy a laptop ki van-e húzva a hálózatból, mielőtt nagy lendülettel elindulunk vele a szomszéd szobába…
    A szervizesek igen gyakran találkoznak sérült hálózati csatlakozókkal: a felhasználók kirángatják a vezetéket a gépből, megbotlanak benne; erőltetik, hogy az elérjen a túl messze lévő hálózati csatlakozóhoz, illetve túlzottan szűk helyre igyekeznek beszuszakolni a laptopot, és ekkor rongálódik meg a csatlakozó.
    Ennek következtében aztán a hálózati kábel néha már meg is szorul a házban, amikor pedig ez a kapcsolat sérül, a laptopok akkumulátorainak töltése hosszabb időt vehet igénybe, ha egyáltalán lehet még tölteni őket.

Évente egyszer: alapos portalanítás
   
    A por is okozhat problémát, bár ez gyakoribb a statikus asztali gépeknél - főként azoknál, amelyek környezetében háziállatok vagy dohányosok fordulnak elő, illetve ahol a padlószőnyeg gondoskodik a folyamatos porutánpótlásról. (folyt.)

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a Java legújabb verziója!

Az Oracle bejelentette a Java 20 elérhetőségét. A világ első számú programozási nyelvének és fejlesztési platformjának legújabb verziója több ezer teljesítménybeli, stabilitási és biztonsági előrelépést kínál, köztük a platformra vonatkozókat, amelyek segítik a fejlesztőket a termelékenység javításában, valamint az innováció és a növekedés támogatásában. 

2023. március 22. 12:45

Neumann János hiánypótló életrajzi kötetét adja ki a Neumann Társaság

Neumann János a globális kihívások és az éghajlat változásával kapcsolatban évtizedekkel ezelőtt leírt gondolatai 2023-ban aktuálisabbak, mint valaha: ezért a Neumann Társaság a számítógépek működési elveit kidolgozó tudós életútját új megközelítésből feldolgozó életrajzi kötetet jelentet meg a Neumann 120 emlékév tiszteletére.

2023. március 14. 15:50

Órákon belül választ ad a bőrbetegek problémájára egy magyar fejlesztés

Átfogó tesztidőszak után élesben is elindult a bőrgyógyászat Shazamjaként is emlegetett mesterséges intelligencia alapú technológia, amellyel a saját otthonunkból diagnosztizálhatóvá válnak a bőrbetegségek. Az AIP Derm világújdonságnak számít, és digitális forradalmat indíthat el a hazai egészségügyben. A fejlesztés látványosan emeli a szolgáltatás színvonalát és egyszerűsíti a páciensek életét, egy orvos pedig akár 40 esetet is el tud látni egy óra alatt, ezzel nagyságrendeket emelve a hatékonyságon. Az Európai Unió első nyilvános digitális kórházaként aposztrofált technológia előnyeiből a magyarok profitálhatnak először, de még idén nemzetközileg is elérhetővé válik.

2023. március 4. 15:13

1 éves születésnapját ünnepli a Yettel

2022. március 1-jén három országban – Magyarországon, Bulgáriában és Szerbiában – egyszerre indult a Yettel márka, amely hazánkban a márkaismertséget tekintve már 2022 szeptemberére elérte elődjének szintjét*. A mobilhálózat az első egy év alatt több mint 370 millió gigabájt adatforgalmat szolgált ki, az ügyfelek pedig közel hatmilliárd perc hanghívást indítottak és több mint egymilliárd SMS-t küldtek. A szolgáltató – összhangban a változó ügyféligényekkel – március 2-tól új számlás tarifákat vezet be.

2023. március 1. 12:39

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08