Az igazi bajforrás a készülékkel szemben ül - Laptopok, desktopok, szervizek (1. rész)

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 10. 17:01

Ha valaki állandóan az ölében vagy folyamatosan az áramforrásra dugva tartja a laptopját, akkor alighanem abba a felhasználói csoportba tartozik, amelyik - számos tengerentúli szakértő szerint - az úgynevezett Picnic-meghibásodások legfőbb forrása. A "Picnic" a Problem in Chair Not in Computer (a probléma oka a székben található és nem a számítógépben) kifejezés rövidítése - azoknak az összefoglaló neve, akik tudatlanságuk miatt idéznek elő meghibásodást számítógépeikben, márpedig a szervizes szakemberek szerint az összes számítógép-javításnak legalább a fele ilyen okokra vezethető vissza.

Tudatlanság, figyelmetlenség
   
    "Egyszerűen hihetetlen, hogy tudatlansága miatt hány ember tesz kárt a számítógépében" - számolt be a jelenségről a The New York Times tudósítójának Derek Meister, a Geek Squad szakembere (a Geek Squad a Best Buy online támogatási és javítási szolgáltatása).
    Klasszikus hiba például, hogy valaki az ölében tartva dolgozik a laptopján. A névvel ellentétben azonban - a "lap" jelentése angolul: öl - a laptopot sima, szilárd felületre fektetve kell használni. Ebben az esetben a gép a négy kis tappancsán áll - akár az íróasztalra, akár egy nagyobb könyvre helyezve -, a lényeg az, hogy a levegő szabadon áramolhat körülötte (a gép alatt is!). Ha viszont valaki a combján - vagy ami még rosszabb, egy kényelmes paplanba beágyazva - pihenteti a laptopját, elzárja a légbeömlő nyílásokat, és így megakadályozza, hogy a készülékben termelődő hő eltávozhasson. Az ilyen túlmelegedés az alkatrészek meghibásodásának egyik fő oka.
    Ha a laptop nem vízszintes felületen nyugszik, akkor a merevlemez érzékeny mechanikája sem képes megfelelő működésre.
    Apropó, merevlemez! Járkálni sem ajánlatos laptoppal a kézben, miközben dolgozik a merevlemez, mert az olvasófej beleütközhet a meghajtóba, és megsérülhet az annak mágneses memóriáját alkotó törékeny és kényes anyag. Sok modern laptopba kerül ugyan giroszkóp, hogy leállítsa a merevlemezt, amikor mozgást érzékel, de ez néha nem történik meg elég gyorsan ahhoz, hogy megelőzhető legyen a károsodás.
    Nagyon sokan akadnak olyanok, akik egyszerűen csak lecsukják a laptop fedelét, és már hajítják is a gépet a táskába: eszükbe sem jut meggyőződni arról, hogy valóban leállt-e a merevlemez működése - mutat rá egy másik, veszélyes figyelmetlenségre Chris Kramer, egy számítástechnikai és elektronikai üzletlánc szervizrészlegének vezetője. Más szakemberekkel együtt ehelyett azt javasolja a felhasználóknak, hogy inkább kapcsolják "alvó" módba vagy "hibernálják" készüléküket, mielőtt lecsuknák a tetejét - azt feltételezve, hogy a merevlemez működése majd automatikusan leáll -, és még akkor is várjanak egy keveset, mert a gépnek az önellenőrző műveletekkel együtt egy-két másodpercre van szüksége ahhoz, hogy engedelmeskedni tudjon a parancsnak.
    Még ilyenkor is ajánlatos fülelni, hogy abbamaradt-e a merevlemez pörgése, illetve meggyőződni arról, hogy kialudt-e a merevlemez használatára figyelmeztető - gyártónként eltérő színű - jelzőfény.
    Bár a MacBook Airekhez hasonló szabvány szerinti laptopok tulajdonosainak - mivel számítógépük szilárdtest-meghajtóval készül - nem kell aggódniuk a rázkódások miatt bekövetkező sérülésektől, de nekik is biztosaknak kell lenniük abban, hogy laptopjuk alvó módba került, mielőtt beraknák a hordtáskába. Ellenkező esetben ugyanis a meghajtó tovább működhet, és végül a gép túlhevülését okozhatja.
   
Két vége van a tápkábelnek
   
    Egy másik jellemző hibaforrás, hogy a felhasználók folyamatosan az áramforrásra csatlakoztatva dolgoznak a laptopon. Vagyis - ahogy Kevin Dane, a Dell termékminőségért és megbízhatóságért felelős igazgatója fogalmazott - úgy használják, mintha az egy asztali gép volna. A folyamatos áramellátás csökkenti az akkumulátorok élettartamát, és teljesítménycsökkenést is eredményezhet.
    Az akkumulátor - akár az emberi izomzat - egyszerűen "elsorvad", ha nem használjuk. Elegendő ugyanakkor csupán heti két-három alkalommal leválasztani a laptopot a hálózati táplálásról, hogy megőrződjék az akkumulátor frissessége. Megjegyzendő viszont, hogy az sem használ az akkumulátornak, ha hagyjuk lemerülni, és utána csak sokára töltjük fel, ekkor ugyanis megváltozhat a benne lévő kémiai anyagok összetétele. Ha viszont gondosan használjuk, és nem tesszük ki szélsőséges hőmérsékleteknek, igen hosszú ideig használható marad - állítja M. Stanley Whittingham, a Binghamtoni Egyetem kémiaprofesszora.
    Amikor hálózati táplálásról akkumulátoros üzemmódra váltunk, a gyártók és a szervizszakemberek azt javasolják, hogy a konnektorból húzzuk ki a tápkábelt, és ne a laptophoz való csatlakozásánál: utóbbi esetben ugyanis könnyebben sérülhet mind a vezeték, mind pedig a laptopban lévő érintkezőtüske. Ja és persze ellenőrizzük, hogy a laptop ki van-e húzva a hálózatból, mielőtt nagy lendülettel elindulunk vele a szomszéd szobába…
    A szervizesek igen gyakran találkoznak sérült hálózati csatlakozókkal: a felhasználók kirángatják a vezetéket a gépből, megbotlanak benne; erőltetik, hogy az elérjen a túl messze lévő hálózati csatlakozóhoz, illetve túlzottan szűk helyre igyekeznek beszuszakolni a laptopot, és ekkor rongálódik meg a csatlakozó.
    Ennek következtében aztán a hálózati kábel néha már meg is szorul a házban, amikor pedig ez a kapcsolat sérül, a laptopok akkumulátorainak töltése hosszabb időt vehet igénybe, ha egyáltalán lehet még tölteni őket.

Évente egyszer: alapos portalanítás
   
    A por is okozhat problémát, bár ez gyakoribb a statikus asztali gépeknél - főként azoknál, amelyek környezetében háziállatok vagy dohányosok fordulnak elő, illetve ahol a padlószőnyeg gondoskodik a folyamatos porutánpótlásról. (folyt.)

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

CES 2023,2024 és a többi: innováció egész évben

Messziről indítja gondolatait amerikai tudósítónk, Laszlo Horvath, aki még nem írta ki magából az év elejei CES-élményeket, amiket a folyamatosan érkező hírlevelek is folyamatosan frissítenek. A sivatagi eső vagy a nyárson körbekínált hús mind elvezetnek a technológiához, ami a egyrészt a CES-nek központi témája, másrészt (s egyben) a környezete is. Az írás hosszú, javasoljuk olvasóinknak döljenek hátra, és élvezzék! 

2023. május 22. 22:25

A Delta az Apple termékek hivatalos rendszerintegrátora lett

A Delta Technologies Nyrt. 100%-os leányvállalata az elsők között szerzett rendszerintegrátorként AAR (Apple Authorised Reseller) minősítést. Az Apple termékek hatékonyabb hazai támogatásának érdekében a Delta Systems Kft. stratégiai megállapodást kötött az Apple termékek magyarországi hivatalos disztribútorával, az Apcom Hungary Kft-vel.  

2023. május 15. 17:03

Megjelent a Magyar Telekom 2022. évről szóló fenntarthatósági jelentése

Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott (2021-2030), ötödik fenntarthatósági stratégia második évét zárta a Magyar Telekom. A 2022. évi eredményekről a friss Fenntarthatósági jelentésében számol be a vállalatcsoport.

2023. május 9. 15:41

Stronger together! RSAC2023

Gyakorlatilag a Digital Media Hungaryvel egyidőben nyitotta meg a kapuit a kiberbiztonság legfontosabb nemzetközi eseménye, a szépséges San Francisco Moscone Centerében évente megrendezett RSA Conference.  

2023. április 26. 15:55

Öt árulkodó jel, hogy csalás áldozatai lettünk – mit tegyünk ezután?

Számtalan csaló jelent meg a kibertérben, akik csak arra várnak, hogy ellopják a felhasználók személyazonosságát és pénzét, akik ezt sokszor észre sem veszik. Az ő leleményességük, a mi hiszékenységünk, valamint a gyenge vállalati biztonsági megoldások együttesen teszik az online csalásokat egy több milliárd dollárt érő kihívássá. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szerint 2021-ben az amerikai fogyasztók összesen közel 6 milliárd dolláros kárt szenvedtek el online csalások miatt, ami 70 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az ESET kiberbiztonági szakértői összegyűjtötték azokat az intő jeleket, amelyek segítenek időben felismerni az átveréseket.

2023. április 26. 12:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39