IBM 1,6 PFLOPS teljesítményű szuperszámítógép Xeon lapkákkal

Széll Zoltán, 2011. november 13. 09:13

 Az IBM az „US National Center for Atmospheric Research” (NCAR) intézményben egy nagy teljesítményű párhuzamos szuperszámítógépet helyez üzembe. A petaflops-osztályú rendszert időjárás előrejelzéshez és klima-kutatáshoz (szimuláció) használják majd. Az NCAR az új 1,6 petaflops teljesítményű szuperszámítógéphez egy új központot épít, melynek neve Wyomiing Supercomputer Center.

 Az NCAR jelenleg egy IBM Power-alapú rendszert használ, amelyen az időjárás szimulációk futnak. Azonban a következő, nagyobb teljesítményű szuperszámítógéphez nem a Power7-alapú több petaflops teljesítményű „Blue Waters” választotta, amelyet az IBM installálásra ajánlott az Illinois Egyetemen, mivel a Power 775 csomópontokon alapuló Blue Waters nagyon drága: 150 millió US$ / PFLOPS elmélti csúcsteljesítmény.

 Az NCAR-nál jelenleg használt „Blufiee” szuper-masina Power6 alapú Power 575 fürt, amely AIX operációs rendszer felügyelete alatt fut és 4064 magot tartalmaz. Ez az első vízhűtéses Power 575 alapú fürt.  Logikusnak látszott, hogy a következő rendszer a Power 775 fürt lesz. Az IBM ezek után olcsóbb rendszert ajánlott. Nem jelentett nagy meglepetést, hogy az új „Yellowstone” szuper az x86 processzorokon alapul.

 A Yellowstone az IBM iDataPlex hibrid penge-rack konstrukción alapul. Az IBM ezt a szuperszámítógépet a jövő héten megrendezésre kerülő SC11 szuperszámítógép konferencián mutatja be. A Yellowston az Intel „Sandy Bridge-EP” Xeon E5 processzoron alapul, amely a jövő év elején lesz kapható. A rendszer összesen 74592 magot és 149,2 TB főmemóriát tartalmaz. Az NCAR Yellowstone nyolcmagos Xeon E5 processzorokat és két csatlakozóaljzatos szervercsomópontokat használ. A 4662 szervercsomópontból álló szuperszámyzógép 32 GB főmemóriát tartalmaz csomópontonként. A háttértár kapacitása 17 PB (petabájt). Az új gép teljesítménye az NCAR első szuperszámítógépénél (Cray-1A vektor-rendszer) 9,7 milliószor nagyobb. A Yellowston gépben a csomópontok InfiniBand (Mellanox Technologies terméke) hálózatot használnak, amely hasonló a Bluefire rendszerben használthoz.

 Az NCAR szóvivője elmondta, hogy a telepítésre kerülő  Yellowstone gép költsége eleőreláthatóan valahol 25 millió és 35 millió US$ között lesz. A tervek szerint az IBM az iDataplex csomópontok üzembehelyezését a jövő év elején kezdi és a teljes rendszer 2012 nyarán kezdheti meg működését.

Kulcsszavak: szuperszámítógép IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39