Fénnyel hajtogatható 3D-s csomagolást fejlesztettek ki

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 15. 08:50

Egyszerű megvilágítás után érintés nélkül 3D-s testekké hajtogatja magát tetszőleges síkminta amerikai kutatók újonnan kifejlesztett módszere segítségével.

    Az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársainak új eljárásával figyelemre méltóan egyszerűen és termelékenyen hozhatók létre előrenyomott műanyaglapokból különböző formájú, csomagolásra alkalmas dobozok (http://www.ncsu.edu). A műanyag lapokra a kívánt hajtogatási éleknél hagyományos tintás nyomtatóval előre rányomtatnak vastag, fekete vonalakat. A mintára szabott lapokat ezután infravörös lámpa alá helyezik, amelynek hője besugározza annak felületét. Mivel a fekete festékcsík másként melegszik fel, mint az áttetsző-fehér műanyag fedetlen része, ezért az anyag hő hatására bekövetkező zsugorodása is eltérő lesz a festékvonal mentén.
    A melegedés és zsugorodás következtében a műanyag a csíkoknál felhajlik, így térbeli formát vesz fel az addig síkban fekvő lap. A kutatók olyan technikát dolgoztak ki, amellyel még a lapok behajlási szögét is szabályozni lehet azáltal, hogy mennyi hő éri a műanyag palástot. Ha például egy kocka vagy téglatest formájú dobozra van szükség, akkor 90 fokos szögben kell megtörnie a lapnak, piramis esetében viszont 120 fokos hajtogatásra van szükség. Ezt a finomra hangolást pusztán a nyomtatott festékcsíkok vastagságának változtatásával sikerült elérni, mert a számítógépes programmal pontosan szabályozható, hogy mennyi energiát vesz fel a lap az infralámpa sugárzó hőjéből.
    "A vonalakból mintázat is nyomtatható az anyag mindkét oldalára, és az különböző irányokba forgatja a sarkokat. Ez még összetettebb szerkezetek megalkotását is lehetővé teszi" - magyarázta Michael Dickey vegyészmérnök, a tanulmány társszerzője.

Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Lepd meg kedvesed egy egyedi ajándékkal az évfordulótokon!

Itt van lassan a megismerkedésetek évfordulója? Egy alkalom, ami más, mint a többi, és nem akarsz csak egy virággal vagy bonbonnal odaállítani? Ez egy nagyon dicséretes dolog, mivel a kapcsolatotok különleges, így egyedi és személyre szóló ajándékkal érdemes még emlékezetesebbé tenned! Mi megmutatjuk, hogy mit és honnan adhatsz az ilyen alkalmakra.

2019. október 15. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás