Fénnyel hajtogatható 3D-s csomagolást fejlesztettek ki

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 15. 08:50

Egyszerű megvilágítás után érintés nélkül 3D-s testekké hajtogatja magát tetszőleges síkminta amerikai kutatók újonnan kifejlesztett módszere segítségével.

    Az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársainak új eljárásával figyelemre méltóan egyszerűen és termelékenyen hozhatók létre előrenyomott műanyaglapokból különböző formájú, csomagolásra alkalmas dobozok (http://www.ncsu.edu). A műanyag lapokra a kívánt hajtogatási éleknél hagyományos tintás nyomtatóval előre rányomtatnak vastag, fekete vonalakat. A mintára szabott lapokat ezután infravörös lámpa alá helyezik, amelynek hője besugározza annak felületét. Mivel a fekete festékcsík másként melegszik fel, mint az áttetsző-fehér műanyag fedetlen része, ezért az anyag hő hatására bekövetkező zsugorodása is eltérő lesz a festékvonal mentén.
    A melegedés és zsugorodás következtében a műanyag a csíkoknál felhajlik, így térbeli formát vesz fel az addig síkban fekvő lap. A kutatók olyan technikát dolgoztak ki, amellyel még a lapok behajlási szögét is szabályozni lehet azáltal, hogy mennyi hő éri a műanyag palástot. Ha például egy kocka vagy téglatest formájú dobozra van szükség, akkor 90 fokos szögben kell megtörnie a lapnak, piramis esetében viszont 120 fokos hajtogatásra van szükség. Ezt a finomra hangolást pusztán a nyomtatott festékcsíkok vastagságának változtatásával sikerült elérni, mert a számítógépes programmal pontosan szabályozható, hogy mennyi energiát vesz fel a lap az infralámpa sugárzó hőjéből.
    "A vonalakból mintázat is nyomtatható az anyag mindkét oldalára, és az különböző irányokba forgatja a sarkokat. Ez még összetettebb szerkezetek megalkotását is lehetővé teszi" - magyarázta Michael Dickey vegyészmérnök, a tanulmány társszerzője.

Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05