Nehéz helyzetben a digitális technika terjedésével a vidéki mozik

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 17. 08:12

A digitális technológiára való áttérés miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek a vidéki kis mozik, amelyek eddig sem tudták felvenni a versenyt a plázákkal és a 3D-s technológiával működő nagyobb filmszínházakkal.

    Minderről Meskó Krisztián beszélt az MTI-nek, aki a Vas megyei Táplánszentkereszt művelődésszervezőjeként évek óta vetít mozifilmeket a helyi művelődési házban, de szervezője és életben tartója egy helyi filmklubnak és az amatőr filmesek VasFilm Fesztiváljának is.
    Valószínűleg nem kell majd egyik napról a másikra bezárniuk a kistelepüléseken működő moziknak - ebből Vasban Táplánszentkereszt mellett még kettő működik, egy Szentgotthárdon egy pedig Körmenden - de a úgy hírlik, hogy a forgalmazók végleg áttérnek a digitális technikára, a fejlődés feltartóztathatatlan.
    "Véleményem szerint csak nagyon kevés fenntartó önkormányzat engedheti majd meg magának, hogy akár pályázati támogatással is megvásárolhassa a digitális vetítésre alkalmas technikát, ezért a kis mozik szerepét egyre inkább átveszik majd a művelődési házakban működő filmklubok. Ott, ahol jelenleg még van mozi de nincs filmklub, el kell ezen gondolkodni" - fogalmazott Meskó Krisztián.
    A táplánszentkereszti mozit leggyakrabban a helyi iskola diákjai és a helyi óvodába járó gyerekek látogatták, a legnagyobb sikere az animációs filmeknek volt, a község lakóit legfeljebb akkor sikerült megmozgatni, ha egy-egy, a nagyobb mozikban már nem vetített divatos film kópiáját sikerült megszerezni, a fiatalok inkább a plázában működő multiplex mozit választják.
    A filmklub vetítései iránt azonban van érdeklődés, hiszen itt általában beszélgetésekkel, néha az alkotókkal készült beszélgetéssel kötik össze a vetítéseket és igényesebb művészfilmeket is műsorra tűznek.
    Meskó Krisztián szerint a vidéki kis mozikat megmenthetné, ha számukra is hozzáférhetővé tennék az úgynevezett e-cinema rendszert, amelyről egy számítógép segítségével ellenőrzött módon letölthetnék a vetíteni kívánt filmeket és azt projektor segítségével játszanák le.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48