Vírus toplista - az ESET laboratóriumában új, MAC-et támadó vírust fedeztek fel

forrás Prim Online, 2011. november 15. 16:45

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. Az ESET listájában szereplő TOP 10 kártevő felelős az összes fertőzés majd 22%-áért. Az ESET október hónapot összegző beszámolójából megtudhatjuk, hogy az ESET víruslaboratórium kutatói felfigyeltek egy új OS X-es kártevőre.

Lassan, de biztosan elindult a rendkívül veszélyes Conficker féreg háttérbe szorulása, pillanatnyilag ez csak egy kisebb elmozdulást, a második helyről a harmadikra való lecsúszást jelenti. A Conficker helyét a Win32/Dorkbot vírus foglalta el, amely cserélhető adathordozók segítségével terjed, és hátsó ajtó komponense segítségével képes távolról átvenni az irányítást a fertőzött számítógép felett.

 

Értetlenül állnak a szakemberek az Autorun elsősége előtt, a vírus ugyanis hetedik hónapja vezeti a listát. Miután februári célzott frissítésével végre a Microsoft is megpróbált hatékonyan segíteni a helyzeten, immár a felhasználókon múlik a vírus megállítása, hiszen ha idejében frissítenek, azzal megakadályozzák az Autorun terjedését. Sajnos, a kártevő készítők is igyekeznek minél jobban és minél tovább kiaknázni az Autorun vírussal kapcsolatos lehetőségeket, aminek ékes bizonyítéka, hogy nem csak a korábbi Conficker féreg, hanem a hírhedt Zeus botnet egyik fertőzési rutinja is ezt a sebezhetőséget igyekszik kihasználni

 

Viszonylag nagyot rukkolt előre a korábbi hetedik helyezett HTML/ScrInject trójai, amely ezúttal az előkelő negyedik helyre került az ESET vírusstatisztikájában. Fertőzése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a gép böngészőjében, és hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, melyen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

 

Az ESET október havi hónapzáró összefoglalójából megtudhatjuk, hogy az ESET víruslaboratórium kutatói felfigyeltek egy új OS X-es kártevőre. A Tsunami nevű IRC csatornán át vezérelhető backdoor egy 2002-es, tehát egy kilenc évvel korábbi Linuxos kártevő átírásából, portolásából keletkezett, és a Macintosh gépeket támadja meg. A megfertőzött gépekről azután távoli DDoS támadások indíthatók. A kutatók szerint a MAC felhasználóknak szerencsére még nem kell aggódniuk, a trójai program fertőzése egyelőre nem jelent átfogó veszélyt, inkább csak az OS X platform kóstolgatása, tesztelése zajlik a háttérben.

 

További információk:

Microsoft beavatkozás: http://threatpost.com/en_us/blogs/microsoft-pushes-fix-disable-autorun-020911

Zeus botnet: http://threatpost.com/en_us/blogs/zeus-now-using-autorun-infection-numbers-rise-110111

Tsunami trójai program: http://blog.eset.com/2011/10/25/linux-tsunami-hits-os-x

 

 

Vírustoplista - 2011. október

 

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint, 2011. októberében a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 21.90%-áért.


1. INF/Autorun vírus

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 5.21% , előző havi helyezés: 1.

Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

 

2. Win32/Dorkbot féreg

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 3.12% , előző havi helyezés: 3

A Win32/Dorkbot féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed. A féreg tartalmaz egy hátsóajtó komponenst is, melynek segítségével távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett. Maga a futtatható állomány UPX segítségével tömörített EXE, futtatása során pedig összegyűjti az adott gépről a weboldalakhoz tartozó felhasználói neveket és jelszavakat, majd ezeket megkísérli egy távoli gépre elküldeni.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/encyclopaedia/win32-dorkbot-a-worm-gen-trojan-menti-gjic-pws-zbot-fo

 

3. Win32/Conficker féreg

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 2.63% , előző havi helyezés: 2.

A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen. Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

 

 

4. HTML/ScrInject.B trójai

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 2.24% , előző havi helyezés: 7.

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

 

5. Win32/Sality vírus

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 2.07% , előző havi helyezés: 4

A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve Registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/encyclopaedia/sality_nar_virus__sality_aa_sality_am_sality_ah

 

6. HTML/Iframe.B.Gen vírus

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.89% , előző havi helyezés: 5

Működés: A HTML/Iframe egy gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Fertőzött weboldalakon keresztül terjed.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/virus/html-iframe-b-gen

 

7. Win32/Autoit féreg

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.84% , előző havi helyezés: 6

A Win32/Autoit féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed, de olyan variánsa is van, amelyik az MSN üzeneteket használja fel a fertőzés terjesztésére. Emellett kártékony weboldal letöltéseivel is terjedhet, illetve más kártevő is létrehozhatja (drop) azt. Súlyos adatvesztést is okozhat, ugyanis ha a féregnek sikerül megfertőznie a rendszert, akkor az összes lokális és hálózati meghajtón megkeresi a futtatható állományokat, és kicseréli őket saját magára

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autoit

 

8. Win32/Ramnit vírus

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.12 , előző havi helyezés: 8

A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/encyclopaedia/win32-ramnit-a-backdoor-ircnite-bwy-w32?lng=en

 

9. JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 0.91% , előző havi helyezés: 10

A JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai módosítja a böngészőklienst, és önhatalmúlag átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra. A trójai kártevő kódja leggyakrabban a weboldalak HTML beágyazásában található.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/encyclopaedia/js-trojandownloader-iframe-nke-trojan-clicker-agent-ev-mal-f-kt

 

10. Win32/PSW.OnLineGames trójai

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 0.87% , előző havi helyezés: 9.

Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponensei is vannak, melyek segítségével igyekeznek állományaikat és működésüket a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. A kártevőcsalád ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21psw-onlinegames

Kulcsszavak: Eset vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás