Sok veszélyt rejtenek a gyerekek által használt okostelefonok

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 18. 08:23

Karácsony közeledtével a gyerekeknek vásárolt okostelefonok veszélyeire hívja fel a szülők figyelmét a Safer Internet (Biztonságosabb Internet) konzorcium, a fiatalok biztonságos internethasználatért dolgozó program magyar kutatások eredményeire hivatkozva körültekintő gondolkodásra buzdítja a szülőket.

    A magyar fiatalok médiahasználatáról Kósa Éva és László Miklós által készített felmérés eredményei szerint a szülők kevés figyelmet fordítanak a gyerekeik mobiltelefon- és internet-használati szokásaira - tájékoztatta az MTI-t a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány.   
    A kutatás során megkérdezett 13-17 éves kamaszok 93 százalékának van mobiltelefonja és 43 százalékuk okostelefonnal rendelkezik. Mintegy 70 százalékuknál a szülők nem határoznak meg szabályokat a televízió, az internet vagy a mobil használatával kapcsolatban, a legtöbb fiatal felügyelet nélkül tölthet fel pénzt a telefonjára, abba pedig végképp nem szólnak bele a szülők, hogy gyermekük mire használja a készüléket - derül ki a felmérésből.
    Az okostelefonokon sokkal nehezebb szűrni az információkat mint egy számítógépen, így a gyerekek könnyebben érhetnek el nem nekik szánt tartalmakat, ezért érdemes már a telefon kézhezvételekor tisztázni, hogy mennyit és hogyan internetezhet a gyermek - vélik a szakemberek.
    Sok esetben a "bármikor,  bármit, minél több emberrel megosztani" - elv vezérli a tinédzsereket a közösségi alkalmazások során. Szülőként fontos nyomon követni, hogy a gyermek mennyi és milyen típusú információt oszt meg magáról ezeken az oldalakon, kikkel ismerkedik és tart kapcsolatot, milyen élmények érik és mennyire tudja megvédeni magát az esetleges sérelmektől. A kamaszok sokszor azt sem tudják milyen tartalmakat biztonságos megosztani, vagy azt, hogy az általuk készített fotókkal önmagukat vagy másokat sodorhatnak veszélybe.
    A korlátok nélküli internethasználat egyre nagyobb veszélyt jelent az internetfüggőség kialakulása szempontjából is. Ha a gyermek már az iskolában is csak a telefonjával foglalatoskodik, a barátokkal közös programok során sem szakad el az internettől és képtelen a mobilját kikapcsolni, ezek figyelmeztető jelek lehetnek arra, hogy rossz irányba halad - hangoztatják a szakértők.
    A világhálón bármilyen információ azonnal elérhető, így tájékozottabbak lehetnek ugyan, azonban azt is meg kell tanulniuk, hogy hogyan ellenőrizzék az információk valódiságát, megbízhatóságát - hangsúlyozza a program.
    A Safer Internet projektben résztvevő hazai konzorcium azért dolgozik, hogy a gyerekek nagyobb tudatossággal és körültekintéssel használhassák a weboldalakat és az ezekhez kapcsolódó esetleges rossz élményeiket, kérdéseiket meg tudják osztani, zaklatás vagy visszaélések esetén, illegális vagy káros tartalmakkal való szembesüléskor segítséget kérhessenek.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitális menedzserasszisztenst kapnak a WMMD ügyfelei

Közel 10 ezer regisztrált megrendelő, 200-nál több aktív produkció és 1000-nél is több megrendelés az elmúlt évben, havonta átlagosan 50 ezer kattintás, valamint a zeneipari tevékenység 360 fokos digitalizációját segítő funkciók – mindössze egy év alatt ezt érte le a Koncertbooking.com csapata, a cég szolgáltatásai a jövőben a WMMusicDistribution (WMMD) közel 1500 ügyfele számára is elérhetőek lesznek.

2023. március 21. 14:11

Nézz élőben Forma-1-et a Direct Now app-ban!

Sportosan indul a tavasz a Direct One-nál: igazi újdonsággal lepi meg előfizetőit a streaming- és tartalomszolgáltató. A március elején indult sporthub mindent összegyűjt egy helyre, amire egy sportrajongónak szüksége van. Így nemcsak a közelgő mérkőzések és futamok időpontjáról értesülhetünk, és a csapatok és játékosok fontos háttérinformációihoz férhetünk hozzá, de az NB1-es és Premier League meccsek, valamint a Forma-1-es futamok élő közvetítéseit is nézhetjük – mindezt egyetlen gombnyomással. 

2023. március 21. 12:46

Az Alza már az Alzaboxokon keresztül is fogadja a visszárut

Az Alza.hu ügyfelei mostantól a reklamált termékeket az AlzaBoxokon keresztül is visszaküldhetik. A Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban több mint 210 000 csomagautomatát működtető webáruház ismét egy újabb lépéssel közelebb került céljához, hogy hálózata a helyi közösségek számára minél hasznosabb legyen és kényelmesebbé tegye mindennapjaikat.

2023. március 21. 12:33

A magyarok tartalomfogyasztási szokásait vizsgálta a Samsung

Az internetes tartalmakat többnyire egyedül, a sorozatokat már társaságban szeretjük nézni, és az evéshez is szívesen kapcsoljuk be a tévét – derül ki a Samsung reprezentatív felméréséből*. A magyarok tartalomfogyasztási szokásait vizsgáló kutatás arra is rámutat, hogy sokan osztják meg a figyelmüket: egyszerre több mozgóképes tartalmat néznek, vagy éppen a tévézés mellett párhuzamosan más társasági vagy önálló tevékenységet végeznek.

2023. március 21. 11:23

Nagy teljesítményű memória munkaállomásokhoz és felső kategóriás asztali számítógépekhez

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM memóriával bővítette DDR5 memóriacsaládját. Az új, túlhúzható szerverosztályú memóriamodult a következő generációs munkaállomások és felső kategóriás asztali gépek számítástechnikai igényeinek kielégítésére tervezték.

2023. március 20. 21:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48