Sok veszélyt rejtenek a gyerekek által használt okostelefonok

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 18. 08:23

Karácsony közeledtével a gyerekeknek vásárolt okostelefonok veszélyeire hívja fel a szülők figyelmét a Safer Internet (Biztonságosabb Internet) konzorcium, a fiatalok biztonságos internethasználatért dolgozó program magyar kutatások eredményeire hivatkozva körültekintő gondolkodásra buzdítja a szülőket.

    A magyar fiatalok médiahasználatáról Kósa Éva és László Miklós által készített felmérés eredményei szerint a szülők kevés figyelmet fordítanak a gyerekeik mobiltelefon- és internet-használati szokásaira - tájékoztatta az MTI-t a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány.   
    A kutatás során megkérdezett 13-17 éves kamaszok 93 százalékának van mobiltelefonja és 43 százalékuk okostelefonnal rendelkezik. Mintegy 70 százalékuknál a szülők nem határoznak meg szabályokat a televízió, az internet vagy a mobil használatával kapcsolatban, a legtöbb fiatal felügyelet nélkül tölthet fel pénzt a telefonjára, abba pedig végképp nem szólnak bele a szülők, hogy gyermekük mire használja a készüléket - derül ki a felmérésből.
    Az okostelefonokon sokkal nehezebb szűrni az információkat mint egy számítógépen, így a gyerekek könnyebben érhetnek el nem nekik szánt tartalmakat, ezért érdemes már a telefon kézhezvételekor tisztázni, hogy mennyit és hogyan internetezhet a gyermek - vélik a szakemberek.
    Sok esetben a "bármikor,  bármit, minél több emberrel megosztani" - elv vezérli a tinédzsereket a közösségi alkalmazások során. Szülőként fontos nyomon követni, hogy a gyermek mennyi és milyen típusú információt oszt meg magáról ezeken az oldalakon, kikkel ismerkedik és tart kapcsolatot, milyen élmények érik és mennyire tudja megvédeni magát az esetleges sérelmektől. A kamaszok sokszor azt sem tudják milyen tartalmakat biztonságos megosztani, vagy azt, hogy az általuk készített fotókkal önmagukat vagy másokat sodorhatnak veszélybe.
    A korlátok nélküli internethasználat egyre nagyobb veszélyt jelent az internetfüggőség kialakulása szempontjából is. Ha a gyermek már az iskolában is csak a telefonjával foglalatoskodik, a barátokkal közös programok során sem szakad el az internettől és képtelen a mobilját kikapcsolni, ezek figyelmeztető jelek lehetnek arra, hogy rossz irányba halad - hangoztatják a szakértők.
    A világhálón bármilyen információ azonnal elérhető, így tájékozottabbak lehetnek ugyan, azonban azt is meg kell tanulniuk, hogy hogyan ellenőrizzék az információk valódiságát, megbízhatóságát - hangsúlyozza a program.
    A Safer Internet projektben résztvevő hazai konzorcium azért dolgozik, hogy a gyerekek nagyobb tudatossággal és körültekintéssel használhassák a weboldalakat és az ezekhez kapcsolódó esetleges rossz élményeiket, kérdéseiket meg tudják osztani, zaklatás vagy visszaélések esetén, illegális vagy káros tartalmakkal való szembesüléskor segítséget kérhessenek.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.

2024. április 16. 14:55

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi-egyetem és az ipar együttműködése

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

2024. április 16. 13:14

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09