Hackerek tettek tönkre egy vízkezelő rendszert Amerikában

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 21. 17:12

Feltételezhetően hackerek tettek tönkre egy ezrek vízellátását szolgáló szivattyút az amerikai Illinois állam egyik városában - adta hírül a BBC brit hírcsatorna honlapja hétfőn.

    A hackerek, akik behatoltak a vízmű számítógépes rendszerébe, azzal tették tönkre a szivattyút, hogy gyorsan le-, majd visszakapcsolták. A támadáshoz használt internetes cím alapján Oroszországba lehet eljutni - írta blogján Joe Weiss, számítógép-biztonsággal és üzemek berendezéseinek védelmével foglalkozó szakember, aki úgy tudja, a támadók egy külsős, ipari szoftverekkel foglalkozó cégtől megszerzett belépési azonosítókkal és jelszavakkal érték el a vízmű rendszerét.
    Az ügyben nyomozást folytató amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS) egyik szóvivője, Peter Boogaard szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy fontos infrastrukturális egységek vagy a közbiztonság veszélyben lenne. Egy "pr0f" néven tevékenykedő hacker azonban másképp véli, és Bogaard kijelentésére reagálva egy dél-houstoni szennyvíztelep és vízmű számítógépes vezérlőfelületéről tett közzé olyan felvételeket, amelyekhez a rendszerbe betörve jutott hozzá. Az akció aligha nevezhető hackelésnek, még egy kétéves gyerek is meg tudta volna csinálni, mivel mindössze egy hárombetűs jelszó védte - mondta pr0f egy interjúban. A hacker ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem híve az értelmetlen vandalizmusnak és nem akart kárt tenni a létesítményben.
    Az illinois-i vízmű megtámadása illeszkedik az utóbbi idők híressé vált hackerakcióiba. Ilyenek része volt például az iráni nukleáris létesítményeket megtámadó Stuxnet vírus, vagy az Európában felfedezett Duqu, hiszen ezekhez hasonlóan most is egy SCADA (felügyelő-ellenőrző és adatgyűjtő) rendszer volt a célpont.
 

Kulcsszavak: security hacker

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Samsung legújabb QLED 8K, Lifestyle TV és hangrendszer kínálata Magyarországra érkezik

A Samsung 2020-as TV- és hangrendszer portfóliója hazánkban is bemutatkozik. Olyan innovatív és stílusos készülékek kerülnek a magyar üzletek polcaira, mint a legújabb QLED 8K tévék, a különleges kialakítású The Serif vagy a tökéletes térhangzást biztosító Q Sorozatú hangprojektorok. A művészetek iránt érdeklődőket pedig újra várja a The Frame Művészet módja. 

2020. június 1. 16:24

Összefogva edukál a magyar keresőmarketing szakma

A 2019-ben megalakuló DIMSZ Keresőmarketing tagozata közös kommunikációs platformot indított a keresomarketing.hu webcímen. Az oldal és a szervezet célja egyaránt egy olyan hiteles szakmai bázis kialakítása, mely magas színvonalú edukatív tartalmak és megbízható szakmai információk forrása.

2020. június 1. 14:55

Új objektív a Panasonic-nál

A Panasonic bemutatta új, L-bajonettes, cserélhető, standard zoomtartományú LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 (S-R2060) objektívjét, amelyet a LUMIX S sorozat full-frame, digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépeihez terveztek. A kifejezetten professzionális felhasználásra készült LUMIX S sorozat célja, hogy kimagasló minőségű fényképezőgépeivel és objektívjeivel kompromisszumok nélküli fotós kifejezési lehetőségeket nyújtson. 

2020. június 1. 12:47

A Fujitsu a COVID-19 világjárvány alatt kiemelten támogatja SELECT partnereit

A Fujitsu bemutatta a SELECT viszonteladó partnereknek a COVID-19 világjárvány idején kínált célzott ösztönzőket és továbbfejlesztett támogatási konstrukciókat. Az intézkedések között a viszonteladóktól vásárló végfelhasználó ügyfeleknek nyújtott cashflow-megoldások és a SELECT partnerek számára elérhető vonzó kedvezmények szerepelnek.

2020. június 1. 10:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás