Nem változtat stratégiáján a romokban lévő HP

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 22. 14:02

Miután október végén zárult üzleti évének negyedik negyedévében profitja több mint 90 százalékkal csökkent, a világ eladásokat tekintve legnagyobb PC-gyártója, a Hewlett-Packard 2012-re az "újraindítás és újjáépítés" évét ígéri.

    Bevétele a negyedik negyedévben egy százalékkal, 32,12 milliárd dollárra esett az egy évvel korábbihoz képest, de így is kissé meghaladta a 32,05 milliárdos elemzői várakozásokat. Az adózott eredmény 239 millió dollár lett, az egy évvel korábbi 2,54 milliárd dollár helyett.
    Az elmúlt üzleti év egészében a bevétel 127,2 milliárd dollárra nőtt 126 milliárdról, az adózott eredmény 7,07 milliárd dollár lett, egy évvel korábban 8,76 milliárd dollár volt.
    Új, ismét női vezérigazgatóval, Meg Whitmannel az élen a cég végül megtartja PC-gyártó részlegét, amelyet a menesztett korábbi igazgató, Léo Apotheker el akart adni. Az új vezér nehéz üzleti évre készíti fel a befektetőket: a bizonytalan gazdasági helyzetben a céges és a magánkereslet csökkenésére számít a HP. Whitman a kutatási kiadások erős növelésével próbál kiutat keresni, de azt máris hangsúlyozta, hogy ezek a lépések csak évek múlva hozzák meg gyümölcsüket.
    A HP szeptemberben menesztette népszerűtlen vezetőjét, Léo Apothekert, aki még egy évet sem töltött a vezérigazgatói székben, és irányítása alatt több mint 50 százalékot veszítettek értékükből a HP-részvények.
    Ugyanakkor az igazgatótanács az új vezérigazgató mellett sem tervezi a stratégia megváltoztatását. Augusztusban közölték, hogy a HP radikális váltásra készül: leállítják a webOS mobil operációs rendszeren futó TouchPad táblagépek és okostelefonok fejlesztését, a jövőben erősebben koncentrálnak a szoftver üzletágra, s ennek jegyében 11,7 milliárd dollárért felvásárolják az Autonomy nevű brit fejlesztőcéget.

Kulcsszavak: +céginfo HPQ HP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20