Felhő-technológiájú infrastruktúrára fejleszt a KÜRT

forrás Prim Online, 2011. november 23. 14:28

A kis és közepes vállalkozások is megtalálhatják helyüket és piacukat a cégóriások mellett. Ezt bizonyítja a KÜRT vállalati innovációs projektje, amelynek keretében felhő alapú technológiára fejlesztenek megoldásokat. Nem kisebb vállalatokkal lépnek versenyre ezzel, mint az Amazon vagy akár a Google. Bár a cél ambiciózusnak hangzik, a tények azt mutatják, hogy a kis hazai vállalatoknak is van helyük a nemzetközi technológiai fejlesztési versenyben és színtéren.

A cloud-computing előkelő helyen szerepel az információ-technológiai napirenden az utóbbi években, és a piaci előjelekből úgy tűnik, ez még egy darabig így lesz. A cloud-computing, más néven számítási felhő technológia egy sor olyan szolgáltatás alapja, amelyre az internetes üzleti modellek épülnek. Mára gyakorlatilag minden internet felhasználó igénybe vesz felhő alapú megoldást, például webáruház, webmail, és online adattárolási szolgáltatások (fényképek és videók) formájában. A mobil és a social IT gyorsabban fejlődik, mint a technológia történetében eddig bármi, éppen ezért a vállalatoknak dinamikusan kell reagálniuk, ha a gyorsan változó fogyasztói- és ügyféligényeket ki szeretnék szolgálni. A fordulat megkezdődött, bár a vállalatoknak csak jóval kisebb aránya, egyes felmérések szerint 37%-a használ felhő infrastruktúrát.

A KÜRT kutató-fejlesztő munkatársai szerint a vállalatok számára a „közüzemszerű” működést megalapozó cloud előnyei ismertek. Az infrastruktúra gyorsan változtatható, kényelmes és rugalmas hozzáférést biztosít, könnyen használható és bármilyen eszközről bárhonnan elérhető. Fontos szempont, hogy egy-egy feladat ellátásához szükséges számítási kapacitást egyszerűen bérbe tudják venni a vállalatok, nem kell sok tízmilliós eszközöket és szoftvereket vásárolniuk azok elvégzéshez.

Az előnyök azonban kockázatokat is rejtenek magukban, hiszen a felhasználó nem tudhatja, hogy ki felügyeli féltett magánjellegű, vagy vállalati adatait. Azt sem lehet tudni, hogy az adott másodpercben épp hol találhatóak az adatok, hiszen a nagy szolgáltatók a szerver-kapacitás kiegyenlítése érdekében folyamatosan mozgatják az adattömeget tárhelyről-tárhelyre. Mindezekből egyenesen következik, hogy az adatok biztonsága könnyen sérülhet, de legalábbis új kihívásokat jelent a bizalmasság, a sértetlenség és a rendelkezésre állás biztosítása a felhő alapú környezetben.

A KÜRT kutató-fejlesztő laborja évek óta foglalkozik a cloud technológiával járó kockázatok és sérülékenységek vizsgálatával. Az iparági trendeket, valamint saját ügyfelei révén szerzett tapasztalatait alapul véve a KÜRT olyan projektet indított, amely a hazai vállalatok cloud felhasználási lehetőségeit és a ma még nem ismert biztonsági kockázatait és megoldási alternatíváit vizsgálja.

A közel egy éve indult projektben a KÜRT fejlesztői a következő, cloud infrastruktúrára alapozott megoldások fejlesztésén dolgoznak:


a)    Fejlesztői labor biztonságos felhőn: A vállalatok saját belsõ fejlesztéseikhez erõforrást, helyet bérelhetnek a KÜRT által üzemeltetett biztonságos felhõ infrastruktúrán. Ezzel jelentõs beruházási kényszertõl kímélhetik meg magukat.
b)    Üzemeltetési tesztlabor biztonságos felhõn: Az ügyfél saját fejlesztésû alkalmazásait telepítheti a KÜRT cloud környezetébe, ahol lehetõsége nyílik elvégezni a termék vagy megoldás teljes tesztelését, beleértve a sérülékenységi teszteket is. A tesztek elvégzése nagy számítási kapacitást igényel, amelyhez ily módon gyors és igény szerinti mennyiségû erõforrás vehetõ igénybe, akárcsak a projekt néhány napjára. A tesztkörnyezet segítségével elkerülhetõk egy éles rendszeren végzett tesztelés kockázatai is.
c)    Alkalmazás-sérülékenység vizsgáló labor: A KÜRT szakemberei a sérülékenység vizsgálatot az ügyfél által a felhõbe telepített, emulált rendszeren végzik. Ezzel biztosítható, hogy az éles rendszer érintetlen maradjon a vizsgálat során, így elkerülhetõk az esetleges problémák.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így működik a gyakorlatban az agilis munkamódszer

Talán ez lehetett az agilis munkamódszer egyik kiindulópontja. De hogyan lehet több emeletnyi embert egy multis környezetben csapattá kovácsolni? Valójában kevés multinak célja, hogy összeültesse a nem egy projekten dolgozókat, hogy létrehozzon egy környezetet, ahol mindenki mindenkivel beszél. Pedig óriási előnyökkel jár, ha így tesz. 

2019. december 10. 12:40

Mobilbank-projekt nyert a WirtschaftsWoche versenyén

A svájci Cler Banknál kialakított okostelefonbank-koncepció érdemelte ki a WirtschaftsWoche német gazdasági hetilap Best of Consulting díját „Stratégia” kategóriában. Ezzel a digitalizációs projekttel a Horváth & Partners - amely Magyarországon IFUA Horváth & Partners néven működik - immár kilencedik alkalommal került be a legjobb német tanácsadó cégek közé.

2019. december 10. 11:35

A KPMG kiterjeszti együttműködését a Microsofttal

Az új KPMG innovációk többségéhez a Microsoft felhő és mesterséges intelligencia megoldásai adják majd az alapot, segítve a KPMG ügyfeleit a jobb és precízebb döntéshozatalban, a termelékenység növelésében és nagyobb költséghatékonyság elérésében.

2019. december 10. 10:11

Új, kárrendezést egyszerűsítő digitális megoldásokat vezet be az Allianz

Az Allianz ConnX applikációján keresztül elérhető egy távoli videós kárfelvételi szolgáltatás így az ügyfelek mobiltelefonjukon vagy táblagépükön keresztül, néhány egyszerű lépésben, élő kapcsolat mellett oszthatják meg a káreseményről készült felvételeket lakás- és gépjármű kár esetén. Az új Allianz Online kárstátuszkövető alkalmazás pedig a bejelentett károk nyomon követését teszi még könnyebbé és átláthatóbbá.

2019. december 10. 09:07

Robotizált folyamatautomatizációs szolgáltatások a Tech Data kínálatában

Új big data és mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásportfóliót tett elérhetővé több európai országban, köztük hazánkban is a Tech Data, miután partneri szerződést kötött a rutinszerű irodai munkafolyamatokat automatizáló Automation Anywhere-rel.

2019. december 9. 18:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás