Hiscom - Lezárult az intézményközi adatkommunikációs program fejlesztése

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 23. 18:33

Összesen 605 millió forintos beruházással lezárult az intézményközi adatkommunikációs program kifejlesztése; az úgynevezett Hiscom-projekt kidolgozásához a projektcég 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból (GOP) - jelentette be a Pan-Inform Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Balatonfüreden.

Náray Gábor Zsolt az egészségügyi informatikát alapjaiban megreformáló Hiscom (Hospital Information System and Communication) nevű programról elmondta: a termék kifejlesztése kétéves kutatómunkát követően lezárult. A kórházak, rendelőintézetek, klinikák közötti folyamatos kommunikációt biztosító rendszert év végéig négy helyszínen tesztelik, a veszprémi megyei kórház mellett Balatonfüreden, a novemberben átadott balatonalmádi kistérségi járóbeteg-ellátó intézetben, és a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban.
    A Pannon régió egészségügyi szolgáltatói részére kidolgozott projekt megvalósítására külön céget alapítottak; a klaszter öt tagja között a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház is szerepel, a szükséges önrész döntő hányadát az ISH Informatika Kft. biztosította - mondta az igazgató.
    Kiemelte, hogy az egészségügyi ellátást végző szolgáltatók közötti kommunikációt vizsgálva azt tapasztalták, hogy az információ döntően papíron jut el egyik helyről a másikra, miközben az adatáramlás lassú, a papírok elveszhetnek, megsemmisülhetnek. A balatonfüredi fejlesztő központban kidolgozott rendszer a betegek adatait, leleteit, zárójelentéseit elektronikusan tárolja, és közvetlenül, a nap 24 órájában hozzáférhető az egészségügyi szereplők számára. Hangsúlyozta: a Hiscom teljes kiépítése jelentős megtakarítást eredményez, mert csökken a feleslegesen megismételt vizsgálatok száma, és a betegeknek kevesebb időt kell utazással, időpont egyeztetéssel vagy leletekre várakozással tölteni.
    Elmondta, hogy az adatkommunikációs program iránt jelentős a külföldi érdeklődés, Svájc és Németország mellett Romániával folytatnak tárgyalásokat a speciális "informatikai közmű" kiépítéséről. A nemzetközi, interregionális felhasználásra is alkalmas fejlesztés megfelel az európai szinten is kiemelkedően szigorú magyar adatbiztonsági követelményeknek - tette hozzá.

Kulcsszavak: egészségügy

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39