Hiscom - Lezárult az intézményközi adatkommunikációs program fejlesztése

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 23. 18:33

Összesen 605 millió forintos beruházással lezárult az intézményközi adatkommunikációs program kifejlesztése; az úgynevezett Hiscom-projekt kidolgozásához a projektcég 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból (GOP) - jelentette be a Pan-Inform Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Balatonfüreden.

Náray Gábor Zsolt az egészségügyi informatikát alapjaiban megreformáló Hiscom (Hospital Information System and Communication) nevű programról elmondta: a termék kifejlesztése kétéves kutatómunkát követően lezárult. A kórházak, rendelőintézetek, klinikák közötti folyamatos kommunikációt biztosító rendszert év végéig négy helyszínen tesztelik, a veszprémi megyei kórház mellett Balatonfüreden, a novemberben átadott balatonalmádi kistérségi járóbeteg-ellátó intézetben, és a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban.
    A Pannon régió egészségügyi szolgáltatói részére kidolgozott projekt megvalósítására külön céget alapítottak; a klaszter öt tagja között a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház is szerepel, a szükséges önrész döntő hányadát az ISH Informatika Kft. biztosította - mondta az igazgató.
    Kiemelte, hogy az egészségügyi ellátást végző szolgáltatók közötti kommunikációt vizsgálva azt tapasztalták, hogy az információ döntően papíron jut el egyik helyről a másikra, miközben az adatáramlás lassú, a papírok elveszhetnek, megsemmisülhetnek. A balatonfüredi fejlesztő központban kidolgozott rendszer a betegek adatait, leleteit, zárójelentéseit elektronikusan tárolja, és közvetlenül, a nap 24 órájában hozzáférhető az egészségügyi szereplők számára. Hangsúlyozta: a Hiscom teljes kiépítése jelentős megtakarítást eredményez, mert csökken a feleslegesen megismételt vizsgálatok száma, és a betegeknek kevesebb időt kell utazással, időpont egyeztetéssel vagy leletekre várakozással tölteni.
    Elmondta, hogy az adatkommunikációs program iránt jelentős a külföldi érdeklődés, Svájc és Németország mellett Romániával folytatnak tárgyalásokat a speciális "informatikai közmű" kiépítéséről. A nemzetközi, interregionális felhasználásra is alkalmas fejlesztés megfelel az európai szinten is kiemelkedően szigorú magyar adatbiztonsági követelményeknek - tette hozzá.

Kulcsszavak: egészségügy

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38