Infotér konferencia - Szócska Miklós: közhiteles és értékelt törzsadatok szükségesek

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 23. 18:45

Az egészségügyi informatikában közhiteles és értékelt törzsadatokra van szükség - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára szerdán Balatonfüreden, az Infotér (Informatika a társadalomért) konferencián tartott előadásában.

    Szócska Miklós szerint az nem megoldás, hogy van kétszáz informatikai rendszerünk, s annak is a nagyobb része "ki van szervezve". Mint mondta: azt szeretnék, hogy a fejlesztések úgy menjenek végbe, hogy a megújuló rendszerek üzembiztonsága "ne kiszervezett megoldásokon múljék". Így például az sem, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) az elszámolások miként alakulnak - jegyezte meg.
    Az államtitkár elmondta: már működik az úgynevezett Katéter-Mónika elnevezésű informatikai rendszer, amelyben "egymásra rétegezték" a különböző adatbázisokat; így például az OEP finanszírozási adatait, a mentőszolgálat és különböző intézmények adatait.
    A következő lépésben létrehozzák az emberi erőforrás monitoring-rendszert - mondta az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy nem a korábbi rendszertől megörökölt nyilvántartások táblázatait "teszik tisztába", hanem ide "be fogják kötni" a munkáltatókat és a települési önkormányzatokat is.
    Szócska Miklós emlékeztetett: korábban jogszabály tiltotta például, hogy személyazonosításra alkalmas módon végezzék el az emberi erőforrások követését. A pályázati rendszereknél például nem lehetett követni, mi van a diplomásokkal - vetette fel. Mindezen változtatni kellett - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a "Katéter-Mónika" rendszer már számos kérdésre "tudja a választ". Hangsúlyozta: közhiteles és értékelt törzsadatokra van szükség - például hány kórház vagy hány támogatott gyógyszer van -, s lehetőség szerint mindenki egy adatbázisból dolgozzon.
    Integrált és egységes informatikai rendszer szükség - hangsúlyozta Szócska Miklós. Közlése szerint "az egészségügyi informatikai fundamentumokat" próbálják rendbe rakni.

Kulcsszavak: egészségügy Infotér

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bionika, robotika és intézményi spinoff fejlesztések az idei Innovációs Napon

Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő eseményét, az Innovációs Napot a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án. Az idei év központi témája az egyetem innovációs sokszínűsége lesz. Dróntechnológiai, bionikai és robotikai fejlesztések is bemutatkoznak a programban. Az Innovációs Napon debütál az egyetem új spinoffokat és startupokat támogató programja a BME U[S]³.

2023. június 4. 10:22

így adóznak a kriptovaluták Európában és a FÁK országaiban

A kriptovaluták iránti fokozódó érdeklődés nyomán a Binance egy új, Binance Tax Watch elnevezésű blogsorozatban foglalja össze a digitális pénzügyi eszközök adózásával kapcsolatos tudnivalókat. Ennek első része az Európában és a Független Államok Szövetségében 2023 első negyedévében foganatosított adózási szabályokat mutatja be. A Binance szerint a jogkövető adózás révén az egész Web3 iparág megítélése javulhat, ami a szektor további bővülését eredményezheti.

2023. június 3. 14:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39