Bűnösnek vallotta magát Amerikában a Marriottot zsaroló magyar hacker

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 24. 08:54

Bűnösnek vallotta magát szerdán Baltimore-ban egy 26 éves magyar hacker, akit azzal vádolnak, hogy feltörte a Marriott International számítógépes rendszerét és azzal zsarolta meg a szállodaláncot, hogy amennyiben nem hajlandó őt alkalmazni, közzéteszi a társaság bizalmas adatait.

    Az AP hírügynökség szerint N. Attila magyar állampolgár vádmegállapodás alapján vallotta magát bűnösnek. A The Wall Street Journal az amerikai igazságügyi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy az elkövetőre rosszindulatú kód terjesztéséért 10 évig, a titkos információk nyilvánosságra hozásával való fenyegetőzésért pedig 5 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki. Az ítéletet február 3-án fogják kihirdetni.
    N. Attila 2010. november 11-én közölte a Marriottal, hogy hónapokkal korábban behatolt a számítógépes rendszerébe, és állást követelt magának a szállodalánctól. Kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben belső információkat fog kiszivárogtatni. Két nappal később egy 8 csatolmányt tartalmazó e-mailben támasztotta alá szavainak hitelességét.
    A Marriott kapcsolatba lépett a jelentősebb pénzügyi csalások megakadályozásával, valamint az amerikai fizetőeszköz, a pénzügyminisztérium, a volt és jelenlegi elnökök és alelnökök biztonságáért felelős Secret Service-szel. A szervezet egy fiktív Marriott-személyzetis nevében levelezni kezdett a zsarolóval. N. Attilát egy állásinterjú reményében Washingtonba csalták, ahol januárban, a Dulles repülőtérre való megérkezése után letartóztatták. Repülőjegyét a Marriott fizette. Az igazságügyi minisztérium által ismertetett vádalkuból nem derült ki, hogy a magyar hacker honnan érkezett az Egyesült Államokba és hol lakott, amikor behatolt a szállodalánc rendszerébe.
    A Marriottnak a digitális betörés következményeinek elhárítása 400 ezer és 1 millió dollár közötti összegbe került. N. Attila bevallotta, hogy a titkos adatokhoz való hozzáférést egy Marriott-alkalmazottnak címzett e-mail csatolmányában juttatta be a rendszerbe.

Kulcsszavak: security hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05