Bűnösnek vallotta magát Amerikában a Marriottot zsaroló magyar hacker

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 24. 08:54

Bűnösnek vallotta magát szerdán Baltimore-ban egy 26 éves magyar hacker, akit azzal vádolnak, hogy feltörte a Marriott International számítógépes rendszerét és azzal zsarolta meg a szállodaláncot, hogy amennyiben nem hajlandó őt alkalmazni, közzéteszi a társaság bizalmas adatait.

    Az AP hírügynökség szerint N. Attila magyar állampolgár vádmegállapodás alapján vallotta magát bűnösnek. A The Wall Street Journal az amerikai igazságügyi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy az elkövetőre rosszindulatú kód terjesztéséért 10 évig, a titkos információk nyilvánosságra hozásával való fenyegetőzésért pedig 5 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki. Az ítéletet február 3-án fogják kihirdetni.
    N. Attila 2010. november 11-én közölte a Marriottal, hogy hónapokkal korábban behatolt a számítógépes rendszerébe, és állást követelt magának a szállodalánctól. Kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben belső információkat fog kiszivárogtatni. Két nappal később egy 8 csatolmányt tartalmazó e-mailben támasztotta alá szavainak hitelességét.
    A Marriott kapcsolatba lépett a jelentősebb pénzügyi csalások megakadályozásával, valamint az amerikai fizetőeszköz, a pénzügyminisztérium, a volt és jelenlegi elnökök és alelnökök biztonságáért felelős Secret Service-szel. A szervezet egy fiktív Marriott-személyzetis nevében levelezni kezdett a zsarolóval. N. Attilát egy állásinterjú reményében Washingtonba csalták, ahol januárban, a Dulles repülőtérre való megérkezése után letartóztatták. Repülőjegyét a Marriott fizette. Az igazságügyi minisztérium által ismertetett vádalkuból nem derült ki, hogy a magyar hacker honnan érkezett az Egyesült Államokba és hol lakott, amikor behatolt a szállodalánc rendszerébe.
    A Marriottnak a digitális betörés következményeinek elhárítása 400 ezer és 1 millió dollár közötti összegbe került. N. Attila bevallotta, hogy a titkos adatokhoz való hozzáférést egy Marriott-alkalmazottnak címzett e-mail csatolmányában juttatta be a rendszerbe.

Kulcsszavak: security hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás