Új Intel processzor mikroszerverekhez

Széll Zoltán, 2011. november 25. 12:54

Az Intel egy új, alacsony energiafelvételű Sandy Bridge alapú Pentium mikroprocesszort vezetett be az egyre népszerűbb mikroszerverekhez, amelyeket elsősorban a mikro-, kis- és középvállalatok használnak nagy sűrűségük és alacsony áruk miatt.

 Az Intel jelenleg a Xeon processzorokat szállítja a szerverekhez. A vállalat az újabb technológia-generációkkal egyre alacsonyabb hőtermelésű lapkákat bocsát ki. Hatalmas a verseny a szerverpiacon. Az Intel és az AMD mellett több új versenyző bukkant fel. Ilyen például az ARM, amely 10 W –nál (TDP) jóval alacsonyabb hőtermelésű processzorok bevezetését tervezi a mikroszerverekhez. Az Intel ezért a nagyon alacsony energiaigényű Atom processzorok szerverváltozatának bevezetését is tervezi szintén a mikroszerverekhez, de ezt megelőzően most a Sandy Bridge alapú kétmagos Pentium processzort bocsátotta ki erre a piacra.

 A 32 nm-es technológiával gyártott Pentium 350 lapka 2 magot és 3 MB L3 gyorsító-tárat tartalmaz, 4 szálat kezel, 1,2 GHz-es órajellel dolgozik, maximális hőtermelése 15 W (TDP), DMI csatorna átviteli sávszélessége 5 GT/s, memória sávszélessége 21 GB/s. A kétcsatornás memóriavezérlő maximum 32 GB DDR3-1066/1333 memóriát kezel. A processzor támogatja az Intel Hyper-Threading technológiát, az Intel Virtualizatin technológiát (VT-x), az Intel 64-bites architektúrát, a növelt Intel SpeedStep technológiát, az Intel SSE4.1/4.2 utasítás-kiterjesztést, az Intel Fast Memory Acces technológiát, az Intel Flex Memory Acces technológiát, a program végrehajtását letiltó bitet és a PCI Express Port 2.0 technológiát, de nem támogatja az Intel TurboBoost technológiát és a vPro technológiát és nem tartalmaz grafikus processzort (GPU-t).

 Az egyprocesszoros mikroszerverekhez fejlesztett lapka 37,5 x 37,5 mm-es FCLGA1155 tokban kapható, amelynek maximális hőmérséklete 76,2 C fok lehet.

 Jelenleg az Intel elsősorban a Xeon E3 lapkákat szállítja a mikroszerver-piacra, de a következő generációs rendszerek már Atom lapkákat kapnak. A bejelentett Pentium 350 processzor még nem kapható.
 

Kulcsszavak: szerver processzor Intel

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A garázscégtől a világpiacig 5 év alatt

A CraftUnique Kft. csak néhány éve alakult, de a magyar fejlesztésű és gyártású 3D nyomtató, a CraftBot Plus már több nemzetközi díjat is nyert, és közel 25 országban vannak viszonteladóik világszerte. Nem csupán hardware-t, hanem a teljes ökoszisztémát: a nyomtatót vezérlő firmwaret, illetve a nyomtatáshoz szükséges un. szeletelő programot is házon belül fejlesztik. 

2019. október 14. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás