Kitüntetések az informatika szakmában

forrás Prim Online, 2011. november 25. 14:04

Több évtizedes hagyományának megfelelően a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) idén is kitüntetésben részesítette az informatika szakma legkiválóbb képviselőit. A díjakat 2011. november 24-én, az 5. Digitális Esélyegyenlőség konferencián Péceli Gábor, az NJSZT elnöke, a BME rektora adta át.

A számítástechnikai kultúra kialakításában, a társadalom informatizálásában elért jelentős eredményeiért Neumann-díjban részesültek:


 Dr. Renner Gábor villamosmérnök, kutató, az MTA SZTAKI főmunkatársa, az NJSZT Számítógépes Grafika és Geometria Szakosztályának alapító elnöke. Elsősorban a számítógépes geometria, geometriai tervezés és rekonstrukció területeken ért el hazailag és nemzetközileg is kimagasló, úttörő eredményeket.
Dr. Istenes Zoltán, az ELTE Informatikai Karának docense, az NJSZT Robotika Szakosztályának alapító elnöke. Az elismerést széles körű egyetemi oktatói és kutatói munkájáért, a robotika területén végzett eredményes tevékenységéért kapta.

A számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén elért kimagasló eredményeikért Kalmár-díjat kaptak:


Charaf Hassan, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének oktatója, az Informatika Csoport vezetője, aki vezető szerepet tölt be a BME “Kutató Egyetem” pályázatának realizálásában is.

Fóthi Ákos, az ELTE Informatika Karának docense, aki hosszú idő óta meghatározó szerepet játszik a programozás és a programozáshoz kapcsolódó tárgyak kialakításában az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 

Tihanyi László, a  MorphoLogic cég egyik alapítója és gépi fordítási üzletág vezetője, aki
az elmúlt tíz évben munkatársaival megalkotta a MetaMorpho gépi fordító környezetet, jelenleg pedig  az iTranslate4.eu nemzetközi gépi fordító portál fejlesztését vezeti.

Tarján-emlékérmet olyan szakemberek kaphatnak,  akik a számítástechnika oktatásában, népszerűsítésében mutattak kiemelkedő teljesítményt. Ebben az elismerésben részesültek az idén: 


Hajós Éva, a szekszárdi I. Béla Gimnázium igazgatója, sok éves kiváló tehetségfejlesztő, közösségépítő munkájának méltó elismeréseként;

Helfenbein Henrik, az ELTE Informatikai Karának mestertanára. A kitüntetést elsősorban a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét segítő szakmai tevékenységéért kapta.

Szilágyi Bernadette, a Microsoft Magyarország program menedzsere a díjat hivatalos munkáján túli elkötelezett oktatói tevékenységéért, a számítástechnika népszerűsítésért, a civil szervezetek munkájának segítéséért kapta.

Kemény János-díj 35 éven aluli fiataloknak adományozható szakmai alkotó- és publikációs tevékenységük alapján.


A kitüntetésben 2011-ben Cserfalvi Annamária, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Informatikai Rendszerek Intézetének tanszéki mérnöke részesült. Magyarországon ő dolgozta ki és 10 éve sikeresen alkalmazza a számítógép használói ismertek orális és jelnyelvi párhuzamos oktatásának módszertanát: elsősorban hallássérült emberek ECDL-oktatását végzi a számukra általa írt tankönyv segítségével.  


Neumann-plakettet azoknak a jeles külföldi, vagy külföldön élő magyar informatikusoknak adományoz az NJSZT, akik munkájukkal hozzájárultak a magyar informatika fejlődéséhez, illetve annak külföldi elismeréséhez.
Az informatikai tudományok területén nemzetközi szinten elért kimagasló tudományos eredményei, oktatói munkássága, valamint a magyar-amerikai tudományos kapcsolatok fejlesztése terén végzett eredményes munkája elismeréseként a díjat idén Sztipanovits János, a Vanderbilt Egyetem professzora kapta.

Több évtizedes szakmai munkásságáért Életmű-plakettet kapott  Dr. Álló Géza, Braun Péter és Pesti Lajos.
 

Kulcsszavak: tudomány oktatás díj NJSZT

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az EVOLVEO bemutatta a Strongphone G5 strapatelefont

Újabb strapatelefont mutatott be az EVOLVEO. A StrongPhone G5 rendkívül ellenálló, IP68 tanúsítvánnyal rendelkezik, emellett a gyártó 12 hónapos extra garanciát is vállal arra az esetre, ha a telefon kijelzője eltörne. 

2020. július 13. 11:16

Ilyen az ország egyik legsokrétűbb céges sportegyesülete

Kevés olyan cég van Magyarországon, amely komoly felszereltségű, változatos tevékenységeket biztostó sportegyesületet működtet. Emiatt is különleges a HC-SE, a HungaroControl sportegyesülete, amely a vállalat munkatársainak és azok hozzátartozóinak is lehetőséget kínál arra, hogy tagjai legyenek sokszínű szakosztályainak, változatos sportokat űzzenek gazdag eszközparkkal, nem mellesleg remek időtöltésben legyen részük. Az egyesület életét Reiter Péter, az HC-SE elnöke mutatta be.

2020. július 13. 09:39

Leáldozott az emeltdíjas hívásokkal való visszaéléseknek?

Se szeri se száma azoknak az eseteknek, amikor valaki furcsa számokról hívást kap, és ezeket felvéve a telefonszámlája az egekbe szökik. Az alapvető óvatosság mellett, – hogy ne fogadjunk olyan hívásokat, amik egzotikus országhívószámokról érkeznek – mostantól a törvény is véd bennünket. Az ilyen csaló hívások számlái ugyanis a jövőben a szolgáltatót terhelik – hívja fel a figyelmet a téma két szakértője, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda és dr. Bocsák Attila ügyvéd. 

2020. július 12. 15:10

Új területeken hódít a DIGIMobil

Újabb 32 településen tette elérhetővé mobil telekommunikációs szolgáltatásait a DIGI, így összesen már 579 városban és községben tesztelhetik a DIGIMobil szolgáltatást a cég ügyfelei.

2020. július 12. 12:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás