Kitüntetések az informatika szakmában

forrás Prim Online, 2011. november 25. 14:04

Több évtizedes hagyományának megfelelően a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) idén is kitüntetésben részesítette az informatika szakma legkiválóbb képviselőit. A díjakat 2011. november 24-én, az 5. Digitális Esélyegyenlőség konferencián Péceli Gábor, az NJSZT elnöke, a BME rektora adta át.

A számítástechnikai kultúra kialakításában, a társadalom informatizálásában elért jelentős eredményeiért Neumann-díjban részesültek:


 Dr. Renner Gábor villamosmérnök, kutató, az MTA SZTAKI főmunkatársa, az NJSZT Számítógépes Grafika és Geometria Szakosztályának alapító elnöke. Elsősorban a számítógépes geometria, geometriai tervezés és rekonstrukció területeken ért el hazailag és nemzetközileg is kimagasló, úttörő eredményeket.
Dr. Istenes Zoltán, az ELTE Informatikai Karának docense, az NJSZT Robotika Szakosztályának alapító elnöke. Az elismerést széles körű egyetemi oktatói és kutatói munkájáért, a robotika területén végzett eredményes tevékenységéért kapta.

A számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén elért kimagasló eredményeikért Kalmár-díjat kaptak:


Charaf Hassan, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének oktatója, az Informatika Csoport vezetője, aki vezető szerepet tölt be a BME “Kutató Egyetem” pályázatának realizálásában is.

Fóthi Ákos, az ELTE Informatika Karának docense, aki hosszú idő óta meghatározó szerepet játszik a programozás és a programozáshoz kapcsolódó tárgyak kialakításában az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 

Tihanyi László, a  MorphoLogic cég egyik alapítója és gépi fordítási üzletág vezetője, aki
az elmúlt tíz évben munkatársaival megalkotta a MetaMorpho gépi fordító környezetet, jelenleg pedig  az iTranslate4.eu nemzetközi gépi fordító portál fejlesztését vezeti.

Tarján-emlékérmet olyan szakemberek kaphatnak,  akik a számítástechnika oktatásában, népszerűsítésében mutattak kiemelkedő teljesítményt. Ebben az elismerésben részesültek az idén: 


Hajós Éva, a szekszárdi I. Béla Gimnázium igazgatója, sok éves kiváló tehetségfejlesztő, közösségépítő munkájának méltó elismeréseként;

Helfenbein Henrik, az ELTE Informatikai Karának mestertanára. A kitüntetést elsősorban a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét segítő szakmai tevékenységéért kapta.

Szilágyi Bernadette, a Microsoft Magyarország program menedzsere a díjat hivatalos munkáján túli elkötelezett oktatói tevékenységéért, a számítástechnika népszerűsítésért, a civil szervezetek munkájának segítéséért kapta.

Kemény János-díj 35 éven aluli fiataloknak adományozható szakmai alkotó- és publikációs tevékenységük alapján.


A kitüntetésben 2011-ben Cserfalvi Annamária, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Informatikai Rendszerek Intézetének tanszéki mérnöke részesült. Magyarországon ő dolgozta ki és 10 éve sikeresen alkalmazza a számítógép használói ismertek orális és jelnyelvi párhuzamos oktatásának módszertanát: elsősorban hallássérült emberek ECDL-oktatását végzi a számukra általa írt tankönyv segítségével.  


Neumann-plakettet azoknak a jeles külföldi, vagy külföldön élő magyar informatikusoknak adományoz az NJSZT, akik munkájukkal hozzájárultak a magyar informatika fejlődéséhez, illetve annak külföldi elismeréséhez.
Az informatikai tudományok területén nemzetközi szinten elért kimagasló tudományos eredményei, oktatói munkássága, valamint a magyar-amerikai tudományos kapcsolatok fejlesztése terén végzett eredményes munkája elismeréseként a díjat idén Sztipanovits János, a Vanderbilt Egyetem professzora kapta.

Több évtizedes szakmai munkásságáért Életmű-plakettet kapott  Dr. Álló Géza, Braun Péter és Pesti Lajos.
 

Kulcsszavak: tudomány oktatás díj NJSZT

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a Microsoft MI-alapú virtuális asszisztense

Épp most lépünk be a mesterséges intelligencia által meghatározott korszakba – egy olyan új világba, amelyben alapvetően változik meg a technológiához való viszonyunk, és az is, hogy milyen előnyöket kínál számunkra a technológia. 

2023. szeptember 24. 15:52

Erre nem számítottunk – megtorpant az online kiskereskedelem

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.

2023. szeptember 24. 13:20

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

MI-vel teszi hatékonyabbá és fenntarthatóbbá a cégek működését a Schneider Electric

Mesterséges intelligencia (MI) megoldással egészíti ki EcoStruxure Resource Advisor megoldását a Schneider Electric, a lépésnek köszönhetően a vállalati döntéshozók még gyorsabban férhetnek hozzá a cégük energiafelhasználási és fenntarthatósági adataihoz. Az új rendszer zártkörű béta tesztje szeptemberben indul és várhatóan az év végén, illetve 2024 elején lesz szélesebb körben is elérhető.

2023. szeptember 24. 10:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59