Bejeződött a digitális átállás Franciaországban

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 30. 10:23

A földfelszíni televíziós hálózat két évig tartó folyamatos fejlesztése után kedden befejeződött a digitális átállás Franciaország teljes területén.

    A dél-franciaországi Languedoc-Roussillon és a tengerentúli megyék voltak az utolsó területek, ahol az analóg földfelszíni sugárzást felváltotta az új technológia. Eric Besson, a digitális gazdaságért is felelős ipari miniszter kedden személyesen kapcsolta le Montpellier-ben az utolsó analóg átjátszót. 

    Az átállás 2009 októberében kezdődött Franciaországban és fokozatosan történt: kedden az ország 97,3-a volt lefedett, ehhez közel kétezer telephelyre van szükség. Mostantól kábelen, műholdon vagy interneten is kizárólag digitális sugárzású televízió nézhető. 
    A digitális sugárzás 2005 márciusában indult Franciaországban, és fokozatosan megváltozatta az audiovizuális kínálatot. A korábbi hat helyett jelenleg 19 ingyenesen nézhető csatorna (TF1, France 2, France 3, Canal+, M6, France 5/Arte, TMC, W9, France 4, Direct 8, NRJ 12, NT1, Direct Star, Gulli, BFM TV, i-Télé, Public Sénat, LCP AN és France O) fogható a francia háztartásokban. Ezeken kívül vidéken legalább egy, a főváros környékén öt regionális csatorna is ingyenesen nézhető. A digitális sugárzás jobb vételi lehetőséget, illetve jobb kép- és hangminőséget biztosít a tévézőknek az analóg sugárzásnál.

    A fokozatos átállással az új csatornák elhódították a nézők egy részét. Hat évvel ezelőtt a TF1 kereskedelmi televízió volt a legnézettebb francia csatorna, a nézőknek átlagosan az egyharmadát tudhatta a magáénak. Jelenleg 23,6 százalékos a nézettsége. A közszolgálati France2 2005-ös húsz százalékos részesedése hat évvel később 15 százalékra esett. A TF1-hez tartozó új csatorna, a TMC eközben ötödik televízióvá nőtte ki magát 3,5 százalékos nézettséggel.   

    "A TF1 csatorna kivételes eset Európában. Olyan nézettségi szintet tudott megőrizni, amilyennel egyetlen európai vezető televízió sem rendelkezik" - mondta a Le Monde című napilapnak Nonce Paolini, a csatorna elnök-vezérigazgatója. A TF1 ugyanakkor 422 millió eurót költött arra, hogy megvegyen a TMC mellett két másik új csatornát, s ezzel megőrizze vezető helyét.

    A közszolgálati France Télévisions kevésbé járt jól az átállással. Számos előzetes terve ellenére végül csak egy új ingyenes adót, a France4-ot indította el. Jelenleg a csak előfizetéssel nézhető Canal+ tervezi ingyenes szolgáltatásait fejleszteni, mégpedig az ingyenesen fogható Direct8 és Direct Star megvételével.
    A csatornakínálat tovább is bővülhet, miután a médiahatóság októberben hat új adóra írt ki pályázatot, amelyekre eddig húszan adták be jelentkezésüket. Döntés 2012 márciusában várható.

    A háztartások "audiovizuális forradalmához" átfogó információs kampány folyt Franciaországban: a hagyományos internetes és telefonos felvilágosítás mellett vidéki információs pontokon és mozgó buszokon mintegy 43 ezer önkéntes tájékoztatta a lakosságot, akik a beteg és idős embereket otthonukban keresték fel és segítettek nekik beállítani az új dekódereket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05