Informatikai közmű – betekintés az IT jövőjébe

forrás Prim Online, 2011. december 2. 09:23

Az informatika fejlődése három-öt éven belül gyökeresen átalakíthatja az IT-hez kötött munkavégzést. A felhő alapú rendszerek révén kialakul a közmű jelleggel működő IT, amely minden eddiginél rugalmasabb és költséghatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé. A belátható jövőben létrejövő dinamikus virtuális munkatérhez személyes felhő szolgáltatja majd az eszközöket és az alkalmazásokat, helyhez kötöttség nélkül. Az informatikai vezetők feladata is megváltozik: figyelmük az eszközök és a saját infrastruktúra fejlesztése, ellenőrzése helyett az IT szolgáltatások menedzselése felé fordul majd – egyebek között ilyennek mutatta be az informatika jövőjét a Fujitsu Technology Solutions innovatív infrastruktúrákért felelős szakértője, Gernot Fels budapesti előadásában.

Poros Gábor, a magyarországi leányvállalat ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Fujitsu Kft. új finanszírozási konstrukcióval segíti elő a világ negyedik legnagyobb számítástechnikai gyártó-fejlesztő vállalata forradalmian új technológiáinak hazai meghonosítását, a magyar információs társadalom megteremtését.

A magyar kis- és középvállalatok számára kidolgozott, de akár nagyvállalatok és intézmények által is igénybe vehető és december elsejétől életbe lépő konstrukció lényege, hogy Fujitsu eszközöket igény szerint, de akár a teljes vállalati infrastruktúrát lefedő megoldással együtt a cég rendkívül kedvező feltételek mellett kipróbálhatja, azaz bérelheti legalább egy és legfeljebb hat hónap időtartamra. A Fujitsu Kft. közvetlenül vagy minősített, úgynevezett Select Partnerein keresztül biztosíthatja az eszközök üzembe helyezését és gondoskodik zavartalan üzemeltetésükről. A futamidő végén a vállalat dönthet a berendezések – a használat idejének arányában csökkentett áron történt – megvásárlásáról, vagy lízingbe vételéről hároméves futamidővel. Ha a kipróbálásra átadott eszközökre a vállalatnak csak a futamidő tartamára volt szüksége, vagy az eszközök nem teljes mértékben feleltek meg az előzetes elvárásoknak, akkor a rövid távú bérleti időszak után egyszerűen visszaadja azokat a Fujitsu-nak. A kipróbálási konstrukció lehetővé teszi, hogy a felhasználóknak ne feltétlenül kelljen elkötelezni magukat hosszabb időre egy-egy nagyobb erőfeszítést igénylő beruházás mellett. A lehetőség vonatkozik már egyetlen munkaállomásra is, vagy akár a vállalat IT infrastruktúrájának valamennyi eszközére.

Poros Gábor hangsúlyozta, hogy a Fujitsu a bejelentett finanszírozási konstrukcióval azt szeretné elérni, hogy a magyarországi felhasználók bátrabban belevágjanak olyan új technológiák kipróbálásába, amelyek csökkentik és tervezhetőbbé teszik a vállalat informatikai beruházásainak költségeit, 25-40 százalékkal mérséklik az üzemeltetési kiadásokat, de amely technológiákkal kapcsolatban még nincs tapasztalatuk. Mint mondotta, Nyugat-Európában a cégek több mint 70 százaléka finanszírozási konstrukcióban veszi igénybe az IT infrastruktúrát és eszközeit, míg hazánkban ez az arány nem éri el a 30%-ot. A magyar gazdaság jelenlegi tőkehiányos helyzetében az egyedülállóan rugalmas Fujitsu finanszírozás lehetőséget kínál a magyar KKV-knak IT infrastruktúrájuk szinten tartására és fejlesztésére. Mindez pedig elősegíti az informatika közműként való igénybevételének elfogadottságát is.

A Fujitsu Kft. értékesítési árbevétele a 2011. áprilisban kezdődött üzleti év első felében 20 százalékkal haladta meg az megelőző év azonos időszakáét. Az x86-os szerverek és az informatikai szolgáltatások irányi igény kétszámjegyű növekedést mutat, az adattárolók értékesítése pedig megduplázódott.

Kulcsszavak: IT-szolg Fujitsu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Cél a káros digitális tartalmak csökkentése

A mai napon ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság.

2019. október 22. 18:19

Az IBS UpSkill programja nyert a HR Best díj Toborzás kategóriájában

Első hellyel díjazta az International Business School UpSkill programját a HR Best nevű HR-szakmai díj zsűrije. Idén először adták át az elismerést az ország legnagyobb toborzási, munkaerő-piaci konferenciáján, a HR Festen. Öt kategóriában érkeztek be a nevezések számos pályázótól, melyeket két körben értékelt a szakmai zsűri.

2019. október 22. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás