Csütörtökön kell beadni a 900 megahertzes árverésre a pályázatokat

MTI Sajtóadatbank, 2011. december 8. 12:02

A 900 megahertzes frekvenciaárverésre csütörtökön kell benyújtaniuk az érdeklődő cégeknek a pályázatokat. A jelentkezések bontására pénteken kerül sor.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) eredetileg az október 20-i határidőt jelölte meg a pályamunkák leadására, amelyet később meghosszabbított. A határidő meghosszabbításával a hatóság az érdeklődő hírközlési szolgáltatók kérését teljesítette.
         Az árverési dokumentáció módosításakor már figyelembe vették a frekvenciahasználati jogosultság megszerzését szolgáló árverés és pályázat szabályairól szóló NMHH-rendelet 2011. október 7-én hatályba lépett új szabályait is.
         A Napi Gazdaság szerdai számában arról ír, hogy nagy valószínűséggel lehet a magyar piacon egy negyedik mobilszolgáltató is a meglévő három mellett. A lap szerint a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank konzorciuma is indul a pályázaton.

         Az NMHH Hivatala 2011. augusztus 4-én kétfordulós nemzetközi árverést hirdetett a 900 megahertzes frekvenciasávban nyújtható GSM-, IMT/UMTS-, WiMAX- vagy LTE-rendszerű rádió-távközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultság megszerzésére. A kiírási dokumentációt megvásárló érdeklődőknek az NMHH szeptember 27-én szakmai konzultációt tartott.
         Korábban több érdeklődő szolgáltató jelezte, hogy az árverésre való jelentkezésről szóló tényleges döntés meghozatalához, illetve az azt megalapozó üzleti terv elkészítéséhez hosszabb felkészülési időre van szüksége, mint amennyit a korábbi dokumentáció biztosított. Ezt mérlegelte az NMHH Hivatala, amikor a határidő meghosszabbításáról döntött.
         Ezzel összhangban az eljárás tervezett menetrendje is változott. A frekvencia árverési hirdetményben a módosítás szerint az árverési eljárás lezárásának tervezett időpontja 2012. január 31.

         A 900 megahertzes sávban több frekvenciablokk 15 évre szóló kizárólagos jogosultságának megszerzésére lehet pályázni. Az 5 megahertz szélességű "A" - egybefüggő - frekvenciablokk kikiáltási ára nettó 4 milliárd forint. Az 1 megahertz szélességű "B" frekvenciablokkokat egyenként 700 millió forintért, a 0,8 megahertz szélességű "C" frekvenciablokkot 560 millió forintért hirdette meg a kiíró. Ha az "A" frekvenciablokkot új piaci szereplő nyeri el, akkor fix összegért 3 darab 1800 és 3 darab 2100 megahertzes frekvenciablokk opciós vételére is jogosult. Ha nem lép új szereplő a piacra, akkor az "A" blokk 5 megahertznyi egybefüggő blokkjára a piacon jelenlévő szolgáltatók pályázhatnak, de a 900 megahertzes frekvenciasávban egy résztvevő legfeljebb összesen 7,8 megahertzes sávszélességű duplex frekvenciatartomány jogosultságát szerezheti meg.
         A nyertes pályázók három évig nem értékesíthetik tovább a megnyert frekvencia használati jogát és beruházási kötelezettségeik is vannak. A jelentkezések bontására pénteken, az ajánlatot benyújtó cégek képviselőinek jelenlétében kerül sor.

Mobilszolgáltatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05