Magyarországon állítják fel az első, életnagyságú Steve Jobs szobrot

MTI Sajtóadatbank, 2011. december 9. 07:14

Tóth Ernő szobrászművész elkészítette a közelmúltban elhunyt Steve Jobs életnagyságúnál is nagyobb szobrát, a bronz alkotást várhatóan december 21-én avatják fel a Graphisoft parkban, a szoftvergyártó cég épülete előtt.

    Rekordidő, közel két hónap alatt készült el Steve Jobs szobra, amelyen jelenleg már az utolsó simításokat végzik. Tóth Ernő szobrászművész szerint alkotása jellegzetes, dinamikus pózban ábrázolja majd az Apple cég néhai vezetőjét.
    "Rekordidő alatt kellett elkészíteni a szobrot. Steve Jobs halála utáni héten már kiírták a pályázatot, amelyre öt művész adott be terveket. Mikor kihirdették, hogy én készíthetem el a két méter húsz centi magasságú alakot, azonnal munkához láttam, és - bár az elkészülésre szánt idő meglehetősen szűkös volt - jelenleg az utolsó simításokat végezzük a bronz szobron" - tájékoztatta az MTI-t a művész.

     "A naturális stílusban készülő alkotás jellegzetes, emblematikus pózban ábrázolja az Apple egykori vezetőjét, dinamikus, előadói, előrelépő mozdulatban, amellyel a gép és az ember közötti kapcsolatot hivatott kifejezni. Nem csak a  mozdulat - különösen a kéztartása - lesz jellegzetes, de az öltözéke is: garbóban, sállal és tornacipőben ábrázoltam Steve Jobs-t" - vallott művéről Tóth Ernő.
    Már a jövő héten felállítják a bronz alakot, a szobor leleplezését december 21-én három órakor tartják.

    A Graphisoft az informatika korának legnagyobb hőseként tekint Steve Jobs-ra, aki a magyar szoftvergyártó vállalat nemzetközi sikeréhez is nagy mértékben hozzájárult.
    Az Apple volt az a cég, amely 1984-ben felkarolta a Graphisoftot; első programjuk, az ArchiCAD építészeti szoftver első változata a Macintosh közvetlen elődjén, a Lisa számítógépen futott. Ezt mutatták be 1984-ben a világ legnagyobb informatikai vásárán, a hannoveri CeBIT-en. A bemutatót Steve Jobs személyesen nézte meg és annyira tetszett neki, hogy eldöntötte: az Apple minden támogatást megad a szoftver fejlesztéséhez és segítséget nyújt világpiaci terjesztésében is. Anyagi támogatást és számítógépeket adtak, abban az időben, amikor a Graphisoft anyagi lehetőségei rendkívül szűkösek voltak és Magyarországon akkoriban ezekhez a legmodernebb számítógépekhez nem lehetett hozzáférni.

     "Steve Jobs teremtette meg az emberarcú informatikát. Ebben az iskolában nevelkedett a Graphisoft is, ezt tőle tanulta. Neki is köszönhetjük, hogy a világon 200 ezer építész, nemcsak dolgozik és tervez csodálatos épületeket a programmal, hanem szereti is munkaeszközét" - fogalmazott Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke az MTI-nek.
    "Jobs nemcsak érezte, hogy merre megy a világ, hanem formálta is azt. Igazi vezető volt, akinek nem az volt a legnagyobb érdeme, amit ő személyesen alkotott, hanem amit embereiből kihozott. Megtalálta, motiválta a legjobbakat, és csodákra tette őket képessé. Az igazi vezető nem akkor boldog, ha maga alkot csodákat, hanem, ha kollégáit teszi képessé csodákra. Mi is erre törekszünk, az ő szellemi örökségét próbáljuk megtanítani a jövő informatikusainak."

    Az elnök a szobor kapcsán hozzátette: "A pályáztatás során öt művész kapott meghívást arra, hogy elkészítse a szobrot. A bíráló bizottság úgy ítélte meg, Tóth Ernő érezte meg legjobban Steve Jobs szellemiségét, neki sikerült a leginkább kifejeznie az Apple alapítójának feszültségét, dinamikáját, hivatása iránti elkötelezettségét".
    A Graphisoft Park munkahelyi környezete is Steve Jobs szellemét őrzi, amely minden apró részletben a tökéletességre törekszik és ezzel az épített környezettel, az itt dolgozó és alkotó tehetségek munkájának hasonló igényességét igyekszik segíteni, ösztönözni. Ezért a 12 épületből álló parkban a Graphisoft épülete előtt kerül felállításra a szobor.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Lepd meg kedvesed egy egyedi ajándékkal az évfordulótokon!

Itt van lassan a megismerkedésetek évfordulója? Egy alkalom, ami más, mint a többi, és nem akarsz csak egy virággal vagy bonbonnal odaállítani? Ez egy nagyon dicséretes dolog, mivel a kapcsolatotok különleges, így egyedi és személyre szóló ajándékkal érdemes még emlékezetesebbé tenned! Mi megmutatjuk, hogy mit és honnan adhatsz az ilyen alkalmakra.

2019. október 15. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás