Könyvkerék: e-book már a XVI. században

Kerekes Pál, 2011. december 12. 13:18

Nincs új a nap alatt! A könyvolvasás gépesítését más a nyomtatás őskorában elkezdték. Ez érthető is, hiszen lehetővé vált hozzájutni több szakmunkához is, ezek összevetése, jegyzetelése a kötetek egyidejű használatát kívánta meg.

Ma ezt a számítógépen végezzük, vagy az e-könyv-olvasó eszközön. Több mű, weboldal, publikáció egyidejű lapozgatása, összefércelése házi jegyzetre (nem új műre) megszokott tevékenység. Hogyan birkóztak meg ezzel korábban? A rendetlen íróasztalok, a kutatószoba minden sarkába hányt könyvek halmainak gyakori ábrázolása a régi könyvillusztrációkon arról tanúskodik, hogy igencsak nehezen, vagy sehogy.

De már akkor is voltak innovatív megoldások. A „There I Fixed It” blog históriai szekciója bemutat néhány próbálkozást.  A könyves portálok rögtön átvették a képeket és beszámolókat erről a kuriozitásról.

Agostino Ramelli, az 1531-ben született itáliai mérnök hamar felismerte a referensz könyvek bőségének előnyeit, és persze problémáit is. Hogyan kezelhető a sok információ, a könyvek lapjain megbúvó ismeretanyag? Megoldása a könyvkerék, amely a vízimalomhoz hasonlóan forgatja nagy lapátjait. A hatalmas forgó boxokban nyitott könyvek kapnak helyet, és persze ott feltárulkozva, ahol éppen abbahagytuk az olvasást.

Több képes ábrázolás fennmaradt a könyvkerék koncepciójáról, de nem tudható, hogy valaha is készült belőle akár egyetlen példány is. Viszont ami megvalósult: 1678-ból egy olyan könyv-szekrény és íróasztal háziasításából összerakott hibrid, amely a könyveket nyitott állapotban tudja az olvasó szeme elé pörgetni. Mi több, a leírás szerint ez egyenesen egy tandem: ketten is használhatták egyszerre.

Egy ismert személyiség hasonló szerkezete is megtekinthető ma: kicsit hasonló elven működött Thomas Jefferson egykori amerikai elnök könyvállványa. Egyszerre több nyitott könyv beforgatása volt lehetséges. Azonban nem hengeres mozgással, hanem búgócsiga-szerűen, a szem horizontján körbeforogva. Érdekes és izgalmas előzményei az e-könyv logikának.

További információ és képek: www.konyvkonnektor.hu

Kulcsszavak: e-könyv e-book kultúra

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ez már a huszadik Internet Hungary - talán ez lesz a legjátékosabb

Alig több, mint két hét múlva kezdődik a huszadik - jubileumi - Internet Hungary konferencia Siófokon a Hotel Azúrban, ahová a rendezők több mint 2500 résztvevőt várnak, hogy azután hét teremben két napon át több, mint 300 nagynevű előadó oszthassa meg tudását, tapasztalatait vagy akár - mint például Jordán Tamás színművész - játékkal kapcsolatos élményeit. Mert ez a konferencia (sok egyéb mellett) a játékról, játékosságról szól, amit az üzleti életben - kicsit szárazabban - gamification-nek neveznek.

2019. szeptember 14. 09:04

Mit tehetünk a zsarolók ellen?

Magyarországon is rohamosan terjed a felhasználók adatainak pénzköveteléssel kísért titkosítása, amelynek kiemelt célpontja az üzleti szféra. Míg minden második kis- és középvállalkozás célkeresztje egy újabb zsarolóvírusnak, addig a Fortune 500 listáján sorakozó amerikai cégóriások közel 87%-át érte már hasonló jellegű támadás. A kártevők pedig akár egy álláspályázatra beküldött ártatlan önéletrajzon keresztül is beszivároghatnak. Szerencsére azonban van megoldás!

 

2019. szeptember 9. 10:56

Megérkezett a Google új szolgáltatása a magyar piacra

Az internetes vásárlások sikerét az határozza meg mind a vevők, mind a kereskedők számára, hogy milyen rövid úton lehet az érdeklődésből eljutni a sikeres vásárlásig. A vevők számára az a legfontosabb, hogy a termékről, a webshopról és az árról minél kevesebb kattintással minél biztosabb információt kapjanak. Hasonlóképpen a kereskedők számára is az a megtérülő taktika, ha minél kevesebb kattintással, konkrét vásárlási szándékkal érkező felhasználókat az oldalukra tudnak csábítani. 

2019. augusztus 28. 16:00

Egy tajvani lakásból indult, óriásvállalat lett

A Zyxel tegnap ünnepelte fennállásának 30. évét, melyre különleges eseményekkel készül a tajvani hálózati kommunikációs eszközöket gyártó vállalat. Az ünneplésben, amit a „Go 30, Beyond Possibility” név alatt rendeznek, minden Unizyx alkalmazott részt vesz, termék promóciók illetve közösségi média kampányok indulnak el a világ minden táján.

2019. augusztus 22. 10:21

Új vezető a UPS Magyarország élén

A UPS bejelentette, hogy Yannick Mooijman személyében új országigazgatót nevez ki magyarországi, görögországi, romániai és szlovéniai operációi irányítására, ahol a szakember a UPS helyi működéséért, üzletfejlesztéséért és stratégiájáért felel majd. Mooijman Jim Kearneyt váltja a pozícióban, akit a UPS Növekvő Piacok pénzügyért felelős alelnökévé léptettek elő. 

2019. augusztus 15. 12:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás