UNICEF-felmérés a gyermekeket érő internetes erőszakról

MTI Sajtóadatbank, 2011. december 14. 08:02

Az interneten terjedő erőszak komolyan veszélyezteti a gyermekek és fiatalok személyiségfejlődését, a szakemberek világszerte ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek - derült ki az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja) keddi, a témában tartott budapesti rendezvényén.

    Bábel Tamás, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány igazgatója elmondta: a szervezet az idén mintegy 140 országban végzett átfogó felmérést a gyermekeket érő online erőszakról, amely kapcsán magyar gyermekeket is megkérdeztek, érte-e már őket ilyen típusú bántalmazás. Az UNICEF Innocenti felméréséből kiderült, az online felhasználási szokás "kultúrafüggetlen", a vizsgált országok mindegyikében ugyanazokkal a problémákkal találkoztak.
    A megkérdezett magyar gyermekek - mindegyikük felhasználója valamelyik közösségi oldalnak – az alapítvány kisfilmjében szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy volt már részük internetes zaklatásban, illetve  közvetett módon hallottak ilyenről, azaz barátjukkal történt ilyen eset. Többen fenyegető e-mailt is kaptak, és  előfordult, hogy visszaéltek az interneten megosztott fényképeikkel.
    Az igazgató hangsúlyozta: az "online tér" használata közben a gyermek a korának nem megfelelő tartalmakkal is találkozhat, addig ismeretlen személyekkel köthet barátságot a közösségi oldalakon, csevegőkben. Általában ezek az ismeretségek átterjednek a "való világba" is.
    A gyermek érdeke, hogy ismerje a nethasználat veszélyeit, a szülő feladata pedig tájékozódni arról, gyermeke milyen oldalakat látogat - hívta fel a figyelmet Bábel Tamás.

    László Miklós szociológus, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat "Safer Internet" programjának kutatási eredményeit összegezve elmondta: a gyermekek felügyeletét nehezíti az okostelefonok terjedése, hiszen sem a szülő, sem a tanár nem állhat a telefon mögött, így nem tudni mennyi időt tölt pontosan egy fiatal internetezéssel. Közlése szerint a magyar tizenévesek csaknem egynegyedét érte már online zaklatás, és átlagban a magyar gyerekek teszik közzé magukról a legtöbb információt, 53 százalékuknak teljesen publikus a profilja.

    Az Országos Kriminológiai Intézet, "Online veszélyek és kockázatok" felméréséből kiderült, hogy a tizenéves felhasználók több mint harminc százaléka megadja személyes adatait idegennek. A tizenévesek képen is megörökítik, majd megosztják szexuális élményeiket a világhálón – mondta Parti Katalin, az intézet munkatársa.


    A Kék Vonal Alapítvány internet-biztonsággal kapcsolatos tanácsadást nyújt fiataloknak. Az alapítvány programjában részt vevő Senkár Éva elmondta: az iskolában zaklatott gyermekeket legtöbbször ugyanaz bántalmazza, mint az interneten. A szülőknek viszont kis rálátásuk van ezekre az esetekre, hiszen a kamaszok inkább a kortársaikhoz fordulnak segítségért. Minden ötödik magyar gyermeknek volt része bántalmazásban az elmúlt egy évben, ebből minden tizenhatodik eset az interneten történt – hangsúlyozta Senkár Éva az alapítvány kutatásaira hivatkozva.

    Lux Ágnes, az ombudsmani hivatal gyermekjogi projektvezetője arra a problémára hívta fel a figyelmet, hogy sok iskolában nincs gyermekpszichológus, akivel az ilyen eseteket is megbeszélhetnék a fiatalok. Kiemelte továbbá, hogy a különböző szervezetek kutatási eredményeit el kell juttatni a döntéshozókhoz, hiszen azok fontos alapot jelentenek a megelőzés terén.

    Szabó Henrik, az ORFK bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztályának képviseletében szintén a megelőzést, a szülői felügyelet fontosságát hangsúlyozta, illetve azt, hogy a szülőknek elsősorban tájékozódniuk kell arról, mit akarnak korlátozni, továbbá kiemelte az internetes szűrőprogramok fontosságát is. Az online zaklatások ritkán jutnak el a rendőrségig, mert a "sértettek" sok esetben szüleiknek sem jelzik azokat - mondta Szabó Henrik.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba

Ha azt gondoltuk volna, hogy a tévék már nem képesek tovább fejlődni, hát tévedtünk. Mesterséges intelligencia, elképesztő grafikus teljesítmény és kábelmentes kialakítás – az LG legújabb televíziói számos felhasználási lehetőséget és minden eddiginél lenyűgözőbb vizuális élményt kínálnak.

2024. április 16. 19:47

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.

2024. április 16. 14:55

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi-egyetem és az ipar együttműködése

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

2024. április 16. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09