Jászai-On - Digitális kulturális események határon innen és túl

MTI Sajtóadatbank, 2011. december 23. 08:51

A szlovákiai Révkomáromban vette kezdetét csütörtökön a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) Jászai-On című, határon túli és inneni digitális kulturális rendezvénysorozata, amelynek eseményei élőben is követhetők a www.jaszaimari.hu oldalon.

    Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a megnyitón a kezdeményezést méltatva kiemelte: fontos alkalom egy nemzet életében, amikor a digitális technológia találkozik a művészettel, a művészekkel. Olyanokkal, mint a sorozat névadója, Jászai Mari, de lehetne sorolni tovább, hiszen Déryné és Blaha Lujza szintén koruk meghatározó egyéniségei voltak, akikről intézményeket, tereket, utcákat neveztek el - tette hozzá. A városháza dísztermében megjelent Novák Tamás révkomáromi alpolgármester, valamint a program főszervezője, Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója is.
    A projekt célja, hogy az eseménysorozat kiállításai, filmművészeti értékei, színházművészeti előadásai digitális úton, számítógépeken, iPadeken és iPhone-okon keresztül juthassanak el mindenkihez belföldön és külföldön egyaránt.

     A megnyitóünnepségen Tóth Tibor színházigazgató, Keserü Katalin művészettörténész, továbbá Jászai-díjas színművészek szóltak a Jászai-életműről, a nemzeti kultúráról, A tolonc című film forgatásáról (ez az egyetlen mozgókép, mely megörökítette a színésznőt), s részletek hangzottak el Jászai Mari emlékirataiból.
    A MaNDA három digitális kiállítást hozott létre, amelyek mind a website-on, mind pedig a rendezvények helyszínén - Révkomárom mellett Tatabányán és Ászáron, Jászai Mari szülőhelyén - tekinthetők meg. Az első digitális tárlat Jászai Mari életét és legkiemelkedőbb színházi és filmművészeti szerepeit mutatja be, a második kiállításon Izsák Máriának, a MaNDA fotóművészének Bubik István Jászai-díjas művészről készült képeit tekinthetik meg az érdeklődők, míg a harmadik tárlaton fiatal fotóművész-növendékek, valamint az ászári Jászai Mari Általános Iskola tanulói mutatják be a digitális fotóművészet területén elsajátított tudásukat.

     A három helyszínen - a révkomáromi Jókai Mór Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban, valamint az ászári közösségi házban - zajló események részeként 18 órakor Dráfi Mátyás, Fabó Tibor, Bondor Éva, ifj. Jászai László műsorára kerül sor online közvetítéssel, ezt 19 órától Kertész Mihály A tolonc című némafilmjének vetítése követi élő zongorakísérettel. Zárásként 20 órától tehetséges ászári fiatalok mutatkoznak be, akik a fotózásban használják fel a digitális technikát. A Csillag-Kiscsillag címmel helyi tehetségek és híres művészek is bemutatkoznak a három helyszínen.

    A szervezők szeretnék, ha a Jászai-On a digitális nemzeti kultúra egyik szimbólumává válna és bíznak abban, hogy az elkövetkezendő években Kárpát-medence valamennyi magyar kultúrájú települése, az ott élő tehetségek megjelenhetnek a Magyar Nemzeti Digitális Archívum kulturális website-ján.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50