Milliárdos bírságot fizet vesztegetés miatt a Magyar Telekom

MTI Sajtóadatbank, 2011. december 30. 09:57

A Magyar Telekom végleges egyezséget kötött az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ) és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével (SEC) a társasággal kapcsolatos vizsgálatainak egyezség útján történő lezárásáról - közölte a Magyar Telekom a BÉT honlapján csütörtökön.

    A Magyar Telekom bejelentette: kétéves időtartamú, vádemelés elhalasztásáról szóló megállapodást kötött a DOJ-vel, amelynek értelmében a DOJ a külföldön kifejtett korrupt gyakorlatokról szóló törvény (FCPA) vesztegetésellenes rendelkezéseinek egyszeri és az FCPA pénzügyi nyilvántartásokkal kapcsolatos rendelkezéseinek kétszeri megsértésével vádolja. A megállapodás alapján a DOJ csütörtökön vádiratot nyújtott be az Egyesült Államok illetékes körzeti bíróságán.


    A Magyar Telekom a megállapodás szerint beismerte a DOJ által állított tényeket, és elismerte felelősségét a vádiratban megjelölt cselekmények vonatkozásában. A társaság vállalta, hogy 59,6 millió amerikai dollár (14,3 milliárd forint) összegű büntetőjogi pénzbírságot fizet, hogy együttműködik a DOJ-vel jövőbeli vizsgálatokban, hogy tartózkodik az Egyesült Államok szövetségi büntetőjogának megsértésétől, hogy továbbra is működteti a megfelelőségi programját, és hogy erről a megállapodás időtartama alatt évente jelentést tesz a DOJ-nek.


     A DOJ a vádakat a kétéves időtartam elteltével ejti, kivéve, ha a társaság megszegi a megállapodás feltételeit. A megállapodás az illetékes körzeti bíróságának jóváhagyása után lesz hatályos.


    Ezen kívül, a Magyar Telekom arról tájékoztatott, hogy a SEC keresetlevelet és egy javasolt végleges ítéletet nyújtott be a társasággal szemben az Egyesült Államok egy másik, az ügyben illetékes körzeti bíróságán. A Magyar Telekom - mint közleményében ismertette - anélkül, hogy akár beismerné, akár tagadná a keresetlevélben szereplő állításokat, hozzájárult a keresetlevél benyújtásához és a végleges ítélethez az SEC vizsgálatának lezárása érdekében.


    A Magyar Telekom szerint a keresetlevél az FCPA vesztegetésellenes, pénzügyi nyilvántartásokkal és belső kontrollokkal kapcsolatos rendelkezéseinek magánjogi megsértésére vonatkozó állításokat tartalmaz. Amennyiben a bíróság jóváhagyja, a végleges ítélet véglegesen eltiltja a társaságot ezen rendelkezések megsértésétől; valamint 25,2 millió amerikai dollár (6,1 milliárd forint) „vagyoni előny elvonása” (disgorgement), továbbá ezen összegre 6,0 millió dollár (1,4 milliárd forint) kamat megfizetésére kötelezi a társaságot.


    A Magyar Telekom felhívta a figyelmet, hogy az általa az igazságügyi minisztérium és az SEC vizsgálatainak egyezség útján történő lezárása keretében fizetendő összesen 90,8 millió amerikai dollár (21,8 milliárd forint) összegre a társaság korábban céltartalékot képzett.
    A magyar vállalat közleményében hangsúlyozta, hogy "a két végleges egyezség tükrözi, hogy a DOJ és az SEC értékelte a társaság önmagára vonatkozó bejelentéseit, alapos belső vizsgálatát, javító intézkedéseit és együttműködését a DOJ és az SEC vizsgálataival". Kiemelte: a társaság számos javító intézkedést léptetett életbe a vizsgálatok során feltárt problémák kezelése érdekében.


    Ezen intézkedések között szerepel a társaság belső kontrolljainak módosítása és továbbfejlesztése, valamint a megfelelőségi program bevezetése. A megfelelőségi program elősegíti a társaság megfelelőségi szabályainak és folyamatainak ismeretét; a rendszer magában foglalja a munkavállalók képzését, egy etikai vonal működtetését, valamint a munkavállalók és a leányvállalatok monitoringját és a velük való kommunikációt. A társaság továbbra is teljes mértékben elkötelezett a felelős társasági működés iránt - szögezte le a Magyar Telekom.


    A SEC csütörtöki közleményben erősítette meg a megállapodás létrejöttét.
    Az amerikai pénzpiaci felügyelet azzal vádolja a Magyar Telekom három vezetőjét, hogy kitervelt, jóváhagyott és végrehajtott egy olyan akciót, amelynek keretében macedón hivatalnokokat vesztegettek meg 2005-ben és 2006-ban. Céljuk az volt, hogy megakadályozzák egy új versenytárs megjelenését a piacon, és, hogy kedvezőbb szabályozói elbánásban részesüljenek.
    A SEC által vádolt korábbi vezetők Straub Elek egykori elnök-vezérigazgató, Balogh András és Morvai Tamás stratégiai igazgatók.


    Mint a SEC közleményében írja: a Magyar Telekom macedóniai leányai törvénybe ütköző, mintegy 6 millió dollárt kitevő kifizetéseket tettek hamis tanácsadói és marketing szerződések formájában.


    A SEC szerint ugyanezen vezetők 2005-ben egy másik ügylet keretében, Montenegróban 9 millió dollárt folyósítottak négy hamis szerződéssel az állami telekommunikációs vállalat privatizálásának kapcsán.


    Az amerikai pénzpiaci felügyelet a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom AG ellen is vádat emelt, pénzügyi jelentéseinek elkészítésére vonatkozó, illetve a belső kontrolling szabályainak megsértése miatt. A német anyavállalat 4,36 millió dolláros bírság megfizetésében állapodott meg az amerikai igazságügyi minisztériummal.


    Kara Novaco Brockmeyer, a SEC FCPA végrehajtási osztályának vezetője a közleményben úgy fogalmazott: "a Magyar Telekom vezetői hamis szerződéseket használtak arra, hogy korrupt kifizetésekben több millió dollárt folyósítsanak külföldi hivatalnokoknak, akik segítettek a versenytársak távoltartásában és üzletek megszerzésében". "Szándékosan úgy építették fel a csalást, hogy megkerüljék a belső ellenőrzést, majd amikor kérdések merültek fel a "tanácsadói szerződéseket" illetően, "marketing szerződésekké" alakították át őket, hogy elkerüljék a kivizsgálást és, hogy meghosszabbítsák az ügyletet" - tette hozzá.

Kulcsszavak: jog Magyar Telekom

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50