Veszélyben a mobilok: az ESET Software vírus-előrejelzése

forrás Prim Online, 2012. január 12. 09:18

„A rosszindulatú szoftverek 2012-ben leginkább mobiltelefonjainkat veszik majd célba” - állapították meg az ESET Software vezető biztonsági szakértői, akik összeállították az újévben várható legfenyegetőbb vírusok listáját. A neves biztonságtechnikai cég épp a napokban kapta meg – immár hetvenegyedszer! – a vírusirtók tesztelésével foglalkozó független angol Virus Bulletin VB100-as kitüntető címét, ami lényegében azt ismeri el, hogy a minősítők ismételten száz százalékosnak találták az ESET NOD32 Antivirus hatékonyságát.

Miközben a megszokott havi webes vírusrangsor az elmúlt hónapban sem nagyon változott, a vírusfejlesztők  - és így a vírusok ellen védekező szoftverek fejlesztői is – egyre erőteljesebben figyelnek az okos telefonokra, mindenekelőtt a legjelentősebb mértékben gyarapodó androidos készülékekre. Az ESET Software év eleji jelentése szerint a 2012-es évet a mobiltelefonokat fertőző rosszindulatú szoftverek, a Windows7 elleni támadások, a célzott vírusok jellemzik majd, valamint a manipulatív technológiák rohamos fejlődése a bizalmas információk megszerzésére.

A mobiltelefonok világában 2011 slágerei az SMS trójaiakhoz hasonló rosszindulatú szoftverek voltak, amelyek a készülékekről emeltdíjas SMS-eket küldtek, az üzenetekkel küldött összegek pedig a kibertámadók számláin landoltak. Emellett megjelentek az olyan botnetek is, amelyek a készülékeket bűncselekmények lehetséges eszközeivé alakították. Az előrejelzés szerint idén is számíthatunk az ilyen típusú támadásokra, de ezekhez csatlakoznak 2012-ben a kémprogramok is. Már tavaly júliusban megjelent a két legnépszerűbb kémprogram (SpyEye és a Zeus) mobiltelefonokra alkalmazható változata: a ZITMO (Zeus IN The Mobile) és a SPITMO. Annak ellenére, hogy ezek a programok szerencsére még nem terjedtek el széles körben, nincsenek kétségek afelől, hogy a támadók a mobilplatform felé fordulnak a jövőben, kihasználva, hogy a felhasználók egyre több személyes és fontos üzleti adatot tárolnak készülékeiken.
 
2011 októberéig az ESET Software 41 féle rosszindulatú kódot azonosított Android platformon. A támadások 30%-a Android Marketről történő letöltés során keletkezett, míg SMS-eken keresztül a vírusok 37%-a érkezett. A rosszindulatú támadások 60%-a botnet jellegzetességekkel rendelkező kártékony kódként támadott – ilyen eset például, amikor illetéktelenek átveszik készülékünk felett az irányítást.

Nem az androidos telefonokra irányuló támadások jelentik azonban az egyetlen biztonsági problémát. A Gartner előrejelzése szerint ugyanis év végére a Windows 7 operációs rendszer lesz a legnépszerűbb a felhasználók körében, így ez hozzájárulhat a 64 bites Windowst támadó rootkitek széles körű elterjedéséhez. Minél biztonságosabbak lesznek a Windows 7-hez hasonló operációs rendszerek, annál valószínűbb, hogy a “rossz fiúk” egyre fejlettebb technikákkal próbálnak támadásokat indítani.

2012-ben eddig nem támadott felületek is a vírusok fókuszába kerülhetnek, ahogy tavaly a Stuxnetnél, most pedig a Stuxnetre épülő Duqunál is megfigyelhetjük. Várhatóan megszaporodnak az ilyen jellegű támadások az év folyamán. 

2012-ben a rosszindulatú szoftverek terjesztésének módszerei is változnak majd. A hangsúly a hagyományos csatornákról – email, gyorsüzenetek, USB eszközök – áthelyeződik a közösségi média felületekre kifejlesztett, és azon terjedő vírusokra, a keresési eredményeket megfertőző blackchat SOI eszközökre, valamint a jogszerűen működő, de a támadásokkal szemben kevésbé védett website-okra, ahonnan tartalmakat tölthetünk le, és amelyek ezután fertőzik meg eszközeinket és hálózatainkat.

Aryeh Goretsky, az ESET Software North America kutatója mindehhez hozzáteszi, hogy erős veszélyt jelentenek majd a lopott digitális aláírásokkal illetve tanúsítványokkal manipuláló csalások is.
Az ESET Software biztonsági guruja, Stephen Cobb pedig egy videón foglalta össze a 2012-es évben várható legkomolyabb digitális veszélyforrásokat:

Video link: http://blog.eset.com/2011/12/23/2012-malware-and-cybercrime-predictions-the-video-version
További részletek: ESET Threat Blog

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások az utóbbi egy évben

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő (wiper) támadások, az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát. Jó hír, hogy sok tervezett incidenst sikerült időben felderíteni és megakadályozni. A támadások zöme az orosz Sandworm hackercsoporthoz köthető, de van köztük olyan is, ami a Szörny Rt. animációs filmre utaló hivatkozásokat tartalmaz. 

2023. március 22. 11:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48