ODFA Magyarország: értékalapú versenyt hoz a szoftvermonopólium megszüntetése

MTI Sajtóadatbank, 2012. január 13. 08:41

A Magyarországi Nyílt Dokumentum Formátum Szövetség (ODFA Magyarország) üdvözli és támogatja a szoftvermonopólium megszüntetését az oktatásban és más intézményekben, mivel ez nemcsak költségmegtakarítással jár, hanem elősegíti az értékalapú verseny kialakulását is a programok között.

    A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2011 végén jelentette be, hogy a versenysemlegességet szem előtt tartva, valamint a nyílt forráskódú szoftverek alternatívaként való felhasználhatóságára hivatkozva megszünteti a Tisztaszoftver programot. Ezt megelőzően a kormány már hozott egy határozatot az egyes közigazgatási szervek által használt elektronikus dokumentumok formátumáról és a nyílt forráskódú irodai szoftverek használatáról, ami szintén elősegíti a szabadon hozzáférhető, nyílt forráskódú szoftverek alkalmazását az államigazgatásban.
    Az ODFA Magyarország értékelése szerint a döntések arra teremtenek lehetőséget, hogy más piaci szereplők is megjelenjenek a szoftverpiacon, elősegítve az innovációt és az egészséges árversenyt.

    Suhajda Attila, az ODFA Magyarország elnökségi tagja csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, ezután nem kell drága szoftvert beszerezniük az intézményeknek, illetve szélesebb körben is megjelenhetnek a nyílt szoftverek. Úgy vélte, bár nem lesz gyors a váltás, megoldás született az elmúlt hat-nyolc év problémájára.

    Szentiványi Gábor, a szervezet másik elnökségi tagja a nyílt szabványok jelentőségről elmondta, ha az internet nem ilyen szabványokon alapulna, nem létezhetne ilyen méretekben, csak korlátozott, kis zárt alakzatai lennének.
    Hozzátette, a nyílt forráskódú szoftverek sem ingyenesek, de szabadon hozzáférhetők. Előnyük, hogy a vevő dönti el, milyen alkalmazásokat használ, igaz, a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokért többnyire fizetnie kell.
    Nemzetközi tapasztalatok szerint azonban a nyílt forráskódú (Open Document Format - ODF - Nyílt Dokumentum Formátum) szoftverre való átállás egy év alatt megtérül.

    Az ODFA Magyarország álláspontja szerint az elmúlt évtizedben a nyílt szabványokra, nyílt forráskódra épülő megoldások nem jelenhettek meg megfelelő mértékben az intézményekben. Az állam hosszú éveken át csupán egyetlen gyártó (Microsoft) zárt kódú szoftvertermékeinek a beszerzését finanszírozta, így például az oktatási intézmények a nyílt forráskódú és gyakran ingyenes megoldások bevezetésére kevés ösztönzést és támogatást kaptak.
    Az ODFA Magyarország közleménye szerint az állam korábban az operációs rendszer frissítésekre, valamint az irodai szoftvercsomagra és csoportmunka megoldásokra minden évben milliárdos nagyságrendű adóforintot költött el: 2005-től évi 1,8 milliárd forintot, 2008-tól évi 1,5 milliárd forintot, 2011-ben pedig 1,1 milliárd forintot. Ugyanakkor a Tisztaszoftver School&Campus megállapodása értelmében az intézményeknek minden gépre meg kellett vásárolniuk az operációs rendszer előre telepített (OEM) verzióját, aminek költsége hozzávetőleg 15-20 ezer forint volt egyenként.

    Mivel az oktatási intézményekben a statisztikai adatok szerint mintegy 300.000 gép található, a Microsoft az állami megállapodásnak köszönhetően gépcsere ciklusonként további 4-8 milliárd forint bevételhez jutott, az olcsóbb OEM konstrukcióval számolva. Ebből következően az állam az elmúlt 10 évben csak az alaplicencek biztosítására mintegy 20-25 milliárd forintot költött el az oktatási szektorban. Ez az összeg ráadásul szinte teljes egészében elvándorolt az országból, hiszen a megállapodásokat az állam az Írországi Microsofttal kötötte. A megállapodás az intézményekre is jelentős terhet rótt, mivel szoftverek kapcsán, az államilag támogatott konstrukció ellenére is gépcsere-ciklusonként legalább 2-3 millió forintot költött el egy 100 számítógéppel rendelkező intézmény.
    Az ODFA Magyarország szerint a School&Campus megállapodás felmondásával az állam azonnali megtakarításhoz jut, hiszen a nyílt szabványokra épülő szoftverek bevezetésének költsége alacsonyabb, mint a Microsoft megállapodás korábbi éves költsége.
    A szervezet álláspontja szerint az állam továbbra is támogatja a jogtisztaságot, hiszen a nyílt szabványokra épülő, akár ingyenes szoftvermegoldások és a legálisan megvásárolt zárt forráskódú megoldások egyaránt jogtiszták. Ráadásul a School&Campus megállapodás felmondása mindössze a Microsoft szoftverek állami támogatással történő beszerzésének a végét jelenti.

    A nemzetközi Nyílt Dokumentum Formátum Szövetség, az Open Document Format Alliance 2006-ban alakult, tagjainak száma meghaladja a 660-at, egyikük az ODFA Magyarország.
    A szövetség azon dolgozik, hogy világszerte megismertesse a döntéshozókkal, az informatikai szakemberekkel és a közvéleménnyel az ODF-et, tudatosítsa annak előnyeit és lehetőségeit.
    Az ODF alkalmazás- és platform-független dokumentumformátum-szabvány. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet 2006-ban fogadta el az ODF-et ISO szabványként: az ODF szabvány 2009 óta magyar nyelven is rendelkezésre áll.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023 szeptember 19-20-án MENTA 2023 – NEXT30! címmel rendezi meg Balatonfüreden az IVSZ – Digitális vállalkozások szövetsége jubileumi konferenciáját, ahol a digitális gazdaság következő 30 évének trendjei kerülnek fókuszba az elmúlt három évtized tudására, tapasztalatára és történetére építve. 

2023. augusztus 31. 12:59

A Httpool by Aleph lett a Microsoft Advertising közép- és kelet-európai képviselője

A Httpool by Aleph, a világ egyik vezető digitális hirdetésekkel foglalkozó vállalata képviseli mostantól a Microsoft Advertising-ot 23 közép- és kelet-európai országban*, köztük Magyarországon is. A cég a Microsoft Advertising kampányainak kezeléséért lesz felelős kereső, felhasználói és vásárlási termékeken keresztül.

2023. augusztus 22. 12:59

2023-ban immár 22. alkalommal indul 'Az Év Honlapja' pályázat!

Augusztus 14-én immár 22. alkalommal indul útjára Magyarország legnagyobb digitális marketingkommunikációs pályázata. ’Az Év Honlapja’ izgalmas lehetőséget kínál mindazoknak, akik az elmúlt időszakban a legújabb honlapokat, applikációkat, digitális és technológiai megoldásokat hozták létre. Ha büszkén állsz egy újító szellemiségű honlap vagy applikáció mögött, akkor ez a lehetőség neked szól! Ne feledd augusztusban 20% Early Bird kedvezménnyel pályázhatsz!.

2023. augusztus 15. 09:38

A Magyar Telekom 2023. második negyedéves és első féléves eredményei

A Magyar Telekom közzétette 2023. második negyedévére és első félévére vonatkozó, az EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra. 

2023. augusztus 10. 10:00

Idén is csúcspontszámokkal lehetett bekerülni a Corvinusra

Továbbra is a legjobb képességű hallgatók választják a Corvinust, a legkeresettebb alapszakokhoz még a tavalyinál is magasabb pontszám volt szükséges a bejutáshoz: a csúcsot az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszak jelentette 480 ponttal. 14 százalékponttal nőtt az angol nyelvű képzésre felvett magyar hallgatók létszáma, így a most induló évfolyam csaknem fele már angolul teljesíti tanulmányait. 

2023. július 27. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38