Piacon a könyv-kétéltű: lapozható és nyomkodható

forrás Prim Online, 2012. január 15. 15:03

Ha valaki nem tud lemondani a könyvoldalak lapozásának élményéről, csak ezért ne maradjon le a könyvolvasás új lehetőségeiről – gondolták japán fejlesztők. Megpróbáltak szerkeszteni egy olyan komplex architektúrát, amelyben a könyvtest valósága is jelen van, miközben mégis virtuálisan kapjuk a tartalmat.

A Discovery News számol be részletesen a Paranga névvel futatott szerkezet működési elvéről. Az alkotók elmondják, hogy a régit és az újat szerették volna egyesíteni. Érzékelik, hogy más e-book eszközök is igyekeznek a hagyományos könyv-lapozást utánozni, de ezek csak virtuális lehetőségek. Az iPad kijelzőjén végigsöpörhetünk például, mintha lapoznánk, és így fordul az oldal. A web-es könyvolvasgatók is grafikailag a lapozás mimikrije alapján működnek. Még suhogó hangot is ad a legtöbb oldalforgató megoldás, az élményt még reálisabbá téve. De szerintük ezek nem elégítik ki az olvasók igényét, csak félmegoldásnak, kísérletezgetésnek tűnnek.

Az Osaka Egyetemen kifejlesztett Paranga nevű könyv-öszvér egyik fele az elektronikus kijelző. A tartalom valójában itt követhető. A szerkezet másik fele pedig egy keret, amelyben a valóságos oldalszámozásnak megfelelő mennyiségű papírlap van összefogva úgy, hogy a lapok pörgethetők. A papíroldalak szenzorral vannak összekötve a kijelzőt vezérlő operációs rendszerrel. Ennek megfelelően, ahogy pergetjük az oldalakat (amelyek persze nem kivehetők), úgy változik a tartalom az e-book felületén is.

Az eszköz három előnyét a tervezők az alábbiakban jelölik meg:
·    a két könyv formátum – elektronikus és nyomtatott – legkellemesebb előnyeit egyesítik: a végtelen elektronikus tartalom mellett lehetséges a bio-lapozás, a reális oldal-fordítás;
·    a konkrét oldalpörgetés gyerekek és idősek számára megkönnyíti az e-könyvvel való ismerkedést, barátkozást;
·    a lapozás lehet reális, miközben a tartalom a kijelzőn jelenik meg. Így könnyebben eligazodik az olvasó a teljes szövegben.

 A ismertető cikkhez csatolt video a működést tökéletesen bemutatja és láttatja. Elérhetőség: http://www.youtube.com/v/eMjBWg-rtIs?
A tervezők úgy látják, a Paranga a maga jelenlegi 260 dolláros árával most nehezen eladható. A sales-esek úgy döntöttek, hogy mint játék-eszköznek, könyves bevezető palatáblának viszont van esélye, és így is pozícionálják a terméket. A távlati elgondolásuk az, hogy 100 dollár alá szorítsák a könyv-kétéltűt. Ezt úgy lehet megoldani - ilyen irányba dolgoznak most -, hogy a lapozás fizikailag történik egy könyvszerű papírtestben, és bluetooth kapcsolaton át kerül a lapozásnak megfelelő oldalszám az elektronikus felületre.
További részletek, ábrák: www.konyvkonnektor.hu

Kulcsszavak: e-könyv e-book

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kamerák a kapus mögött, és ugrás a sztratoszférába

A sportrajongók minden apró részletet látni akarnak, a TV-kamerák pedig teljesítik is a kívánságaikat: nagy felbontásban rögzítik, hogyan szorítja össze a kapus a fogait a tizenegyes előtt, vagy hány milliméteren múlik a szerva egy teniszmérkőzésen. Ilyen felvételeket csak úgy lehet készíteni, ha a kamera egészen közelről veszi a történéseket anélkül, hogy bezavarna. Több nagy tornán, és az olimpiákon is a wiesbadeni székhelyű specialista, az LMP Lux Media Plan miniatűr készülékeit használják, melyek akár egy sarokjelző zászlóba is beépíthetők. Ezekben a rekesz és a fókusz beállításához a FAULHABER meghajtóegységeit használják.

2023. június 7. 17:39

Divatfotózás a HONOR csúcskategóriás készülékével

A fotózás a kezdetektől fogva a divatipar elengedhetetlen része. A folyamatosan változó trendeket és stílusokat ugyanis meg kell örökíteni, elvégre meghatározzák az egyes korszakokat. A fotótechnológia fejlődése jelentős szerepet játszott a divatfotózás alakulásában is, exkluzív művészeti formából a személyes stílus médiumává alakítva azt. A HONOR Magic5 Pro egy forradalmi okostelefon, amely új szintre emeli a fotózást. Egy olyan eszköz a divatrajongók számára, amely ideális hogy, segítségével felfedezzék és kiaknázzák kreatív lehetőségeiket.

2023. június 7. 15:54

Újabb három szervezet vehette át a Családbarát Hely védjegy tanúsítványt

Négyéves fennállása alatt csaknem 2300 szervezet kapta meg a Családbarát Magyarország Központ által működtetett Családbarát Hely védjegy program elismerését. Legutóbb az Audi Hungaria Zrt., az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és az EXIM Magyarország vezetői vehették át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt. 

2023. június 7. 14:20

Work Trend Index: Virtuális asszisztens fogja tehermentesíteni az embereket a munkahelyeken

Alapjaiban alakítja át a munkahelyeket a mesterséges intelligencia a Microsoft idei Work Trend Index kutatása szerint. Az AI nem veszi el az emberek munkáját, hanem felszabadítja őket a magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre. Az elmúlt évek technológiai fejlődése gördülékenyebbé tette a kommunikációt, közben azonban az erre fordított idő és a munkatársakkal megosztott információ mennyisége is vészesen megnőtt. A problémára az újgenerációs mesterséges intelligencia, az irodai szoftverekbe hamarosan beépülő Copilot kínál megoldást, amit a felmérés szerint a munkavállalók többsége bizakodva vár.

2023. június 7. 12:55

Bárki az energiaátmenet aktív résztvevője lehet

Az energiaátmenet aktív résztvevője válhat bárkiből a Schneider Electric, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ és az Atelier 21 nevű francia civil szervezet új, képzési kezdeményezésének köszönhetően. A „Legyél az energiaátmenet résztvevője” címet viselő ingyenes tanfolyam már elérhető angol nyelven, a későbbiekben pedig további nyelveken is hozzáférhető lesz. A tanfolyamra június 12-ig lehet jelentkezni.

2023. június 7. 11:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39