Piacon a könyv-kétéltű: lapozható és nyomkodható

forrás Prim Online, 2012. január 15. 15:03

Ha valaki nem tud lemondani a könyvoldalak lapozásának élményéről, csak ezért ne maradjon le a könyvolvasás új lehetőségeiről – gondolták japán fejlesztők. Megpróbáltak szerkeszteni egy olyan komplex architektúrát, amelyben a könyvtest valósága is jelen van, miközben mégis virtuálisan kapjuk a tartalmat.

A Discovery News számol be részletesen a Paranga névvel futatott szerkezet működési elvéről. Az alkotók elmondják, hogy a régit és az újat szerették volna egyesíteni. Érzékelik, hogy más e-book eszközök is igyekeznek a hagyományos könyv-lapozást utánozni, de ezek csak virtuális lehetőségek. Az iPad kijelzőjén végigsöpörhetünk például, mintha lapoznánk, és így fordul az oldal. A web-es könyvolvasgatók is grafikailag a lapozás mimikrije alapján működnek. Még suhogó hangot is ad a legtöbb oldalforgató megoldás, az élményt még reálisabbá téve. De szerintük ezek nem elégítik ki az olvasók igényét, csak félmegoldásnak, kísérletezgetésnek tűnnek.

Az Osaka Egyetemen kifejlesztett Paranga nevű könyv-öszvér egyik fele az elektronikus kijelző. A tartalom valójában itt követhető. A szerkezet másik fele pedig egy keret, amelyben a valóságos oldalszámozásnak megfelelő mennyiségű papírlap van összefogva úgy, hogy a lapok pörgethetők. A papíroldalak szenzorral vannak összekötve a kijelzőt vezérlő operációs rendszerrel. Ennek megfelelően, ahogy pergetjük az oldalakat (amelyek persze nem kivehetők), úgy változik a tartalom az e-book felületén is.

Az eszköz három előnyét a tervezők az alábbiakban jelölik meg:
·    a két könyv formátum – elektronikus és nyomtatott – legkellemesebb előnyeit egyesítik: a végtelen elektronikus tartalom mellett lehetséges a bio-lapozás, a reális oldal-fordítás;
·    a konkrét oldalpörgetés gyerekek és idősek számára megkönnyíti az e-könyvvel való ismerkedést, barátkozást;
·    a lapozás lehet reális, miközben a tartalom a kijelzőn jelenik meg. Így könnyebben eligazodik az olvasó a teljes szövegben.

 A ismertető cikkhez csatolt video a működést tökéletesen bemutatja és láttatja. Elérhetőség: http://www.youtube.com/v/eMjBWg-rtIs?
A tervezők úgy látják, a Paranga a maga jelenlegi 260 dolláros árával most nehezen eladható. A sales-esek úgy döntöttek, hogy mint játék-eszköznek, könyves bevezető palatáblának viszont van esélye, és így is pozícionálják a terméket. A távlati elgondolásuk az, hogy 100 dollár alá szorítsák a könyv-kétéltűt. Ezt úgy lehet megoldani - ilyen irányba dolgoznak most -, hogy a lapozás fizikailag történik egy könyvszerű papírtestben, és bluetooth kapcsolaton át kerül a lapozásnak megfelelő oldalszám az elektronikus felületre.
További részletek, ábrák: www.konyvkonnektor.hu

Kulcsszavak: e-könyv e-book

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztés segíthet a szennyvíz hasznosításában

Évtizedek óta halljuk, hogy a víz értékes, vízkészleteinkre vigyázni kell. Háztartásunkban is meg kell ragadnunk minden módot arra, hogy a lehető legkevesebbet használjunk belőle, illetve ami tud, az újrahasznosuljon. Erre kínál alternatívát a házi biológiai szennyvíztisztító berendezés, amely diszkrét jelenlétével a csatornázatlan ingatlanokon nemcsak hogy kiváltja az emésztő funkcióját, de működési mechanizmusa révén megspórolhatjuk a szippantás magas költségeit, és a tisztított szennyvizet kertünkön belül újra is hasznosíthatjuk.

2022. május 18. 20:14

A szakértő szerint nem érdemes az olcsóbb árkategóriájú laptopokat választani

A műszaki cikkek az elmúlt két évben hónapról hónapra érezhetően drágultak, ráadásul a termékekhez való hozzájutást a továbbra is fennálló chiphiány is megnehezíti. A szakértő szerint mégsem érdemes az olcsóbb laptopok mellett letenni a voksunkat, mert hosszú távon sok kellemetlenséget okozhatnak. Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív igazgatója arra is rámutatott, hogy még közel sem tetőztek az árak, még évekig drágulásra és készlethiányra lehet számítani.

2022. május 18. 18:31

Újabb németországi napi gyűjtőjáratot indított Magyarországról a Dachser

Ismét új útvonalat nyitott a Liegl&Dachser, amelynek köszönhetően a logisztikai cég már a kilencedig németországi gyűjtőjáratát indítja Magyarországról. A cég a növekvő forgalom és vevői igényeknek megfelelően bővíti kapacitását Európában és biztosítja a gyors áruelosztást még a megnövekedett európai forgalom mellett is. A Pilisvörösvárról naponta induló gyűjtőjárat a következő napon érkezik Frankfurtba, így kétnapos kiszállítást biztosít Mannheim és Koblenz városába is. 

2022. május 18. 16:50

A Panasonic bejelentette 2022-es televíziókínálatát

A Panasonic bemutatta 2022-es alap- és prémium televízióit, amelyek fejlett OLED és Core LED képernyőket kínálnak 77 és 42 hüvelyk közötti átmérőkkel.

2022. május 18. 15:17

Ismét élőben rendezik meg Budapesten Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

2022. május 18. 13:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24