Piacon a könyv-kétéltű: lapozható és nyomkodható

forrás Prim Online, 2012. január 15. 15:03

Ha valaki nem tud lemondani a könyvoldalak lapozásának élményéről, csak ezért ne maradjon le a könyvolvasás új lehetőségeiről – gondolták japán fejlesztők. Megpróbáltak szerkeszteni egy olyan komplex architektúrát, amelyben a könyvtest valósága is jelen van, miközben mégis virtuálisan kapjuk a tartalmat.

A Discovery News számol be részletesen a Paranga névvel futatott szerkezet működési elvéről. Az alkotók elmondják, hogy a régit és az újat szerették volna egyesíteni. Érzékelik, hogy más e-book eszközök is igyekeznek a hagyományos könyv-lapozást utánozni, de ezek csak virtuális lehetőségek. Az iPad kijelzőjén végigsöpörhetünk például, mintha lapoznánk, és így fordul az oldal. A web-es könyvolvasgatók is grafikailag a lapozás mimikrije alapján működnek. Még suhogó hangot is ad a legtöbb oldalforgató megoldás, az élményt még reálisabbá téve. De szerintük ezek nem elégítik ki az olvasók igényét, csak félmegoldásnak, kísérletezgetésnek tűnnek.

Az Osaka Egyetemen kifejlesztett Paranga nevű könyv-öszvér egyik fele az elektronikus kijelző. A tartalom valójában itt követhető. A szerkezet másik fele pedig egy keret, amelyben a valóságos oldalszámozásnak megfelelő mennyiségű papírlap van összefogva úgy, hogy a lapok pörgethetők. A papíroldalak szenzorral vannak összekötve a kijelzőt vezérlő operációs rendszerrel. Ennek megfelelően, ahogy pergetjük az oldalakat (amelyek persze nem kivehetők), úgy változik a tartalom az e-book felületén is.

Az eszköz három előnyét a tervezők az alábbiakban jelölik meg:
·    a két könyv formátum – elektronikus és nyomtatott – legkellemesebb előnyeit egyesítik: a végtelen elektronikus tartalom mellett lehetséges a bio-lapozás, a reális oldal-fordítás;
·    a konkrét oldalpörgetés gyerekek és idősek számára megkönnyíti az e-könyvvel való ismerkedést, barátkozást;
·    a lapozás lehet reális, miközben a tartalom a kijelzőn jelenik meg. Így könnyebben eligazodik az olvasó a teljes szövegben.

 A ismertető cikkhez csatolt video a működést tökéletesen bemutatja és láttatja. Elérhetőség: http://www.youtube.com/v/eMjBWg-rtIs?
A tervezők úgy látják, a Paranga a maga jelenlegi 260 dolláros árával most nehezen eladható. A sales-esek úgy döntöttek, hogy mint játék-eszköznek, könyves bevezető palatáblának viszont van esélye, és így is pozícionálják a terméket. A távlati elgondolásuk az, hogy 100 dollár alá szorítsák a könyv-kétéltűt. Ezt úgy lehet megoldani - ilyen irányba dolgoznak most -, hogy a lapozás fizikailag történik egy könyvszerű papírtestben, és bluetooth kapcsolaton át kerül a lapozásnak megfelelő oldalszám az elektronikus felületre.
További részletek, ábrák: www.konyvkonnektor.hu

Kulcsszavak: e-könyv e-book

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány Fehér bot napi rendezvényéről

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2019. október 18-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta a Nemzetközi fehér bot napja alkalmából  szervezett ünnepi rendezvényét. Az alapítvány immár 16 éve adományoz képernyőolvasó és – nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyőolvasó és –nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

2019. október 20. 14:17

5 alapfeltétel a sikeres digitális átálláshoz

Hogyan alakítja át a negyedik ipari forradalom és az azt működtető innovatív technológia a vállalkozások ügyfélkapcsolatait és folyamatait? Hol tartanak a hazai vállalatok a digitális átállás folyamatában? Milyen tanulsága van az eddig végrehajtott projekteknek?  A Deloitte szakértői az idei Salesforce Basecamp Budapest rendezvényen egy kerekasztal beszélgetés során ezekben az izgalmas kérdésekben osztották meg gyakorlati tapasztalataikat.

2019. október 20. 13:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás