Kreatív ötletek megvalósítása közösségi tőkéből - Indul a kezdheted.hu

MTI Sajtóadatbank, 2012. január 18. 06:54

Egy Magyarországon újdonságnak számító finanszírozási rendszer, az úgynevezett crowdfunding, azaz közösségi finanszírozás segítségével akar teret adni kreatív ötletek megvalósításának a kezdheted.hu elnevezésű portál, amely szerdán indul el. A kezdeményezést és a weboldalt kedden mutatták be Budapesten.

Ez a különleges finanszírozási rendszer, amelyet az Egyesült Államokban a kilencvenes évek közepén találtak ki, de csak néhány éve robbant be a nemzetközi köztudatba, bárkinek lehetőséget ad arra, hogy kreatív ötlete megvalósításához támogatókat találjon, legyen szó például könyvkiadásról, lemezmegjelentetésről, zenekari turnéról vagy új termék kifejlesztéséről. A portálra felkerülő projektek finanszírozásához bárki bármekkora összeggel hozzájárulhat, ha fantáziát lát az ötletben.
 
A közösségi finanszírozási rendszerben nem a termelők mondják meg a fogyasztóknak, hogy mire van szükségük, hanem a fogyasztók fogalmazzák meg saját szükségleteiket, befolyásolva így a termékek és márkák innovációját - mutatott rá Kozák Ákos, a GFK Hungária ügyvezető igazgatója, a téma szakértője.
 
Ahhoz, hogy a kezdheted.hu-ra felkerüljön egy kezdeményezés, részletes projektleírás, megvalósítási ütemterv és költségvetés kell, valamint meg kell jelölni azt is, hogy az ötletgazdák 30, 60 vagy 90 nap alatt szeretnék összegyűjteni a szükséges pénzt. A projektek három lépcsős szűrőn mennek keresztül, amelynek keretében a portál működtetői megvizsgálják például a kivitelezhetőséget, valamint a projekthez kért összeg és az adománygyűjtés idejének arányát. 
 
A portálra felkerült elképzelések közül ezután minden érdeklődő azt az ötletet támogathatja, amelyben fantáziát lát. Az adományozás semmilyen kockázattal nem jár, ha összegyűlik a szükséges összeg, akkor a kezdheted.hu átutalja a pénzt a nyertes pályázónak, sikertelen gyűjtés esetén pedig visszafizetik a pénzt az adományozónak - hangsúlyozta Kovács Tímea, a kezdheted.hu stratégiai és kommunikációs munkatársa.
 
Mint a keddi bemutatón rendezett beszélgetésen is felmerült, kérdés, hogy ma Magyarországon megvan-e a kellő bizalom ahhoz, hogy működni tudjon egy ilyen finanszírozási modell. A szervezők azonban hisznek abban, hogy a modell alkalmazásával elindítható egy szemléletváltás az emberek közötti bizalom és nyitottság irányába.
 
"Ez a finanszírozási modell inkább a fiatalabb közönséget szólítja meg, akik az internetes világban valamint a digitális írástudás területén otthonosan mozognak. A kérdés az, hogy mikor jön el az a pont, amikor hirtelen társadalmi tömegjelenséggé válik a közösségi adománygyűjtés" - jegyezte meg Kozák Ákos, aki szerint az új finanszírozási modell tömeges elterjedése csak hosszú távon fog megvalósulni.
 
A weboldalt először egy beta verzióval indítják el, ahol mintaprojekteken keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a rendszerrel, két-három hét múlva azonban már élesben is használhatják a kezdheted.hu-t a látogatók.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A digitális oktatáshoz tervezett interaktív kijelzőmegoldásokat az LG

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy piacra dobja a CreateBoard elnevezésű, új, digitális oktatást segítő termékcsaládot. A 86TR3DK, a 75TR3DK, a 65TR3DK és 55TR3DK modellekből álló portfóliót a tantermekbe tervezte a vállalat: a CreateBoard kijelzők 40 pontos*  multi-touch érintőképernyővel teszik teljessé az interaktív tanítás és tanulás élményét. Az eszközök ráadásul kényelmesen összekapcsolhatók különféle digitális oktatási alkalmazásokkal, miközben a távoli elérést egy könnyen kezelhető felhőalapú megoldás biztosítja.** 

2023. május 29. 11:50

Új, minden szektorra kiterjedő szolgáltatáskereső portál indul Magyarországon

A Brillit.com megújulásával egy új, minden területet lefedő szolgáltatáskereső portál indul Magyarországon, egyfajta interaktív vállalkozói marketplace. Az egyedülálló és ingyenes üzletfejlesztési platform, a Brillit, ezzel egy olyan digitális szolgáltatáskereső felületet hoz létre saját – már most is 4000 céget és vállalkozót tartalmazó adatbázisából –, ahol bárki, legyen az magánszemély vagy cég, könnyen rátalálhat az igényeinek megfelelő szolgáltatásra. Ezzel párhuzamosan az oldalra regisztráló szolgáltatók saját profiljuk kitöltésével erősíthetik online jelenlétüket, és ezáltal jelentősen támogathatják értékesítési törekvéseiket.

2023. május 29. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01