Nem népszerű Kínában a "Vörös Pad", a kommunista párt híveinek iPad-je

MTI Sajtóadatbank, 2012. január 20. 13:10

Nem nyerte el a kínai közvélemény tetszését az táblagép, amelyet készítői elsődlegesen a kommunista párt hívei számára fejlesztettek ki.

    A készülékhez ugyan bárki hozzájuthat, a forgalmazók hirdetéseikben "igazi vezetőknek és stratégiai döntéshozóknak" ajánlották a "Vörös Pad"-et (hongpaiyihao). A 9,7 colos átmérőjű, 1 gigabite RAM-mal, 16 gigabite memóriával rendelkező, érintőképernyős táblagépet a figyelmetlenebb szemlélők könnyen összetéveszthetik az Apple iPad-jével, ám a kínai gyártmány képernyője körül vörös csík húzódik. A két év kutatómunka eredményeként az év elejére elkészült táblagépet ráadásul "innovatív tervezésének, sajátságos készítési módjának és funkcióinak sokasága miatt" nemzeti szabadalomként jegyezték be - írja a termékről a Baidu keresőóriás internetes enciklopédiája.


    Mi teszi a masinát egyedivé? Elsősorban a személyre szabott alkalmazások, így az Angry Birds és a Skype helyett olyan szolgáltatások futnak, mint "A vezető káderek nemzeti adatbázisa", "A dinamikus központi vezetés" vagy a "Napi döntéshozás", de ott van a gépen a Kínai Kommunista Párt hivatalos napilapjának ikonja, mely a legfrissebb híreket egy kattintásnyi közelségbe hozza. Az ajándékozás hagyományos időszaka, a kínai újév előtti debütálásra szánt "Vörös Pad" ára - valószínűleg az általa kínált "több mint 70 prémium szolgáltatásnak" köszönhetően - 9999 jüan, azaz csaknem 400 ezer forint. Ez több mint kétszerese a 16 gigabite-os Apple iPad 2 árának. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy elér-e valaha is majd az átlag kínai fogyasztókhoz a speciális táblagép, a közvélemény ugyanis komoly fenntartással fogadta a készüléket, amelynek hirdetései azután le is kerültek a kínai honlapokról.


    A Sina mikroblogon kommentelők csípősen arról írtak, hogy a drága ajándékot "az adófizetők pénzéből egymásnak vásárolhatják meg a párttagok". Mások a felső vezetés játékszerének tartják a készüléket, és ennek kapcsán az óriási jövedelmi különbségek miatt háborognak.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01