Kapcsolatok nélkül a diploma sem ér sokat

Felvételi: jó fizetéssel műszaki végzettségű friss diplomásokat keres az ipar

forrás Prim Online, 2012. január 30. 16:50

A diploma önmagában aligha jelent garanciát a sikeres elhelyezkedésre és a jó keresetre, ennek ellenére kevés figyelmet fordítanak a felvételizők a megcélzott intézményben megszerezhető oklevelek valós piaci értékére. A legáhítottabb egyetemek és főiskolák között is több olyan van, amely elvégzése után kapcsolatok nélkül szinte lehetetlen álláshoz jutni. A hazai GDP több mint 5%-át előállító elektronikai ágazat szereplőinek összefogásával létrejött Nemzeti Elektronikai Kerekasztal (NEK) szerint erős idegennyelv-tudással, műszaki mérnöki diplomával és alapos természettudományos ismeretekkel számíthatnak leginkább biztos jövőre a fiatalok.

Angol és lehetőleg egy másik idegen nyelv alapos ismerete; mérnöki vagy természettudományos végzettség; nyitottság az újdonságra, tanulni akarás és elhivatottság – talán így lehet legtömörebben összefoglalni azokat a tulajdonságokat, amellyel egy friss diplomásra társadalmi kapcsolatok nélkül is gyors karrier és ígéretes fizetés vár. Magyarország egyik leginkább munkaerőhiánnyal küzdő, ugyanakkor egyik legizgalmasabb és legpiacképesebb termékeit előállító ágazata, az elektronikai ipar, amelyben a járműalkatrészektől az űriparig terjedő széles terület még kedvezőtlen gazdasági körülmények között is fejlődni tudott az elmúlt években. 

Már pályaválasztásakor is érdemes figyelembe venni a munkaerőpiac várható alakulását, és nem a divat vagy a berögződések alapján dönteni. Egy kis előregondolkodással, szakszerű pályaválasztással kevesebb munkanélkülink és több sikeres fiatalunk lenne.”– fogalmazott Tóth Mónika, HR szakértő, a Personnel Leasing munkaerő-szervező ügyvezetője.

   „A magyar gazdaság számára nagyon fontosak az angolul vagy németül jól beszélő mérnökök. De a piacon nem csak a mérnök, hanem általában a természettudományos végzettség és a megbízható nyelvtudás is hiánycikk.” – mutatott rá Beskid Vilmos, az Ericsson Magyarország HW fejlesztési részlegének vezetője, a NEK tagja. 

„A hazai elektronikai ipar erős lábakon áll, és hosszú távon számít a tehetséges, elhivatott pályakezdőkre, friss diplomásokra. A fiataloknak ez az ágazat jó megélhetést képes biztosítani Magyarországon.” – hangsúlyozta Gacsal József, az IVSZ alelnöke, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója.

A szülőknek a 10. évfolyamos gyermek fakultáció választására érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk, mert a legtöbbször ekkor dől el, ki milyen irányban halad tovább. A Nemzeti Elektronikai Kerekasztal arra biztatja a fiatalokat, hogy elsősorban természettudományos, leginkább mérnöki pályát válasszanak, és közben ne feledkezzenek meg a használható nyelvtudás elsajátításáról sem.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05