Módosították az első magyar műhold indításának időpontját

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 4. 09:01

Az Európai Űrügynökség (ESA) módosította  az első magyar műholdat a világűrbe juttató Vega-hordozórakéta indításának idejét, amely február 9-e helyett február 13-án startol - tájékoztattak a Masat-1 fejlesztői közleményükben.

    A Masat-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született. Az űreszköz, amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik, egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres kocka alakú műhold legfeljebb 1 kilogramm tömegű lehet. Építése elsősorban oktatási célt szolgált, pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított  földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra. A fedélzeten elhelyezésre került egy félaktív mágneses stabilizáló rendszer, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.

    Mint a közlemény kiemeli, a Vega-rakéta a legújabb és legmodernebb európai technológiát képviseli.
    "Az első, úgynevezett kvalifikációs küldetésében kap helyet Magyarország első műholdja is" - hangsúlyozza a dokumentum.
    A felbocsátás helyszíne Francia Guyana, a kouroui űrközpont.

A Vega első startja (VV01) február 13-án, közép-európai idő szerint  a 11.00 és a 13.00 közötti kétórás időablakban várható. A rakéta 9 év fejlesztésének az eredménye, sikeres start esetén 9 műholdat állít pályára.
    "A Vega az ilyen méretű hordozórakéták kategóriájában egyedülálló, egyszerre több műholdat képes akár eltérő pályára is felbocsátani. Ez a képesség lényeges újdonság az európai hordozórakéta-palettán, de világviszonylatban is" - mutatattak rá a Masat-1 fejlesztői.

Kulcsszavak: tudomány műhold

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38