Oktatóközpontot alakít ki a médiahatóság a nethasználó fiataloknak

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 8. 08:38

Az internethasználó fiatalok védelme érdekében oktatóközpontot alakít ki Budapesten a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) még az idén - jelentette be a médiahatóság elnöke kedden.

    Szalai Annamária egy, a témában megrendezett budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, széles körű civil és szakmai összefogással kívánják elindítani a "médiaértés oktató központját", ahol a gyerekek játszva, biztonságos környezetben ismerhetik meg az internet és a média világát, és szembesülhetnek azok veszélyeivel is.
    Utalt a hatóság által megrendelt EU KIDS Online elnevezésű, 2011 szeptemberében megjelent kutatásra, mely szerint a magyar gyerekek átlagosan 9 éves korukban kezdik el önállóan használni a világhálót. Hozzátette: a feltételezések szerint ez az életkor a következő években tovább csökken, és várhatóan valahol az 5. és 6. év táján "stabilizálódik".
    Közölte, céljuk egy olyan "digitális játszótér" létrehozása, amely a fiatalokat virtuálisan kalauzolja el a televíziózás, az internet és a mobil kommunikáció világába, ahol interaktív játékokon, szemléletes példákon keresztül ismerhetik meg a média működéséi mechanizmusát.
    Azt hangoztatta, azt várják az oktatóközponttól, hogy kevesebb internethasználó gyerek és fiatal esik majd áldozatul az internetes bűnözésnek.

    Szalai Annamária az MTI-nek elmondta, az oktatóközpontot egy Hűvösvölgyi úti villaépületben kap helyet, ahol korábban a médiatudományi intézet működött.
    Elmondta, a központ terveik szerint legkésőbb ősszel kezdi meg működését. Reményeik szerint évente legalább 10 ezer iskolást tudnak majd bevonni a programba.

    A médiahatóság elnöke az MTI-nek arról is beszélt, Magyarországon a gyerekek és fiatalok védelme érdekében változtatni kellene az internet szabályozásán, ezért a jogalkotót arra akarják biztatni, hogy az "internetes gyermekvédelem" jegyében pótolja a hiányosságot, ahogy azt az e tekintetben fejlettebb országokban már megtették.
    Elmondta, állami és civil szervezetekkel összefogva szeretnék összegyűjteni és megfogalmazni a szabályozási igényeket, és a javaslatsort még ebben az évben eljuttatni a jogalkotóhoz.

    Szalai Annamária a "Biztonságosabb internet" nemzetközi napja alkalmából rendezett, a feladatban szerepet vállaló Microsoft Hungary székházában tartott programon azt hangoztatta, a médiahatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy a fiatalokat megóvják a nethasználat veszélyeitől, ezért programokat indítanak, kiadványokat jelentetnek meg, s online fórumokon is terjesztik az ismereteket a biztonságos nethasználatról.
    Elmondta azt is, az általuk üzemeltetett weboldalon bárki bejelentést tehet, ha a világhálón a gyerekekre káros és veszélyes tartalmakat talál. Közölte, a www.internethotline.hu című oldalukat tavaly szeptembertől január végéig közel 6 ezren látogatták meg, és 532 bejelentést kaptak. Hozzátette: 98 esetben "konkrét és sikeres" intézkedés is történt, így például volt amikor öngyilkosságra buzdító netes oldalt távolítottak el a közbenjárásukra.
    Közölte, sokan arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyerekek közösségi oldalaira kitett fényképeit pedofil honlapokon használják fel. Jelezte, az NMHH kezdeményezésére a két legnagyobb, Magyarországon működő közösségi portál megváltoztatta a felhasználók képeinek a technikai kezelését, megnehezítve ezzel a képlopásokat.


    A Biztonságosabb internet napja alkalmából rendezett programon Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke arról beszélt, egyre több olyan iskola működik Magyarországon, ahol az oktatásban nap mint nap használják a számítógépet, vagy ahol már a dolgozatokat is az interneten keresztül lehet leadni.
    Arra is rámutatott, hogy a technológia fejlődése után csak "biceg" a tudatosság, ezért vállaltak szerepet ennek növelésében. Ezzel összefüggésben úgy vélte, a nemzeti alaptantervben több helyen is meg kellene jelennie az informatikának.

    Lerch Attila, a program házigazdája, a Microsoft oktatási üzletágának igazgatója arról számolt be, hogy a cég a különböző képzésein keresztül az elmúlt években több mint 100 ezer embert, köztük sok diákot és tanárt tudott elérni. Jelezte: utóbbiak közül 3 ezer pedagógust tudtak elérni. A rendezvénnyel egy időben több iskolában is oktatást tartottak a nemzetközi nap alkalmából, az egyik ceglédi helyszínt élőben is kapcsolták.

    A rendezvényen hirdették ki a biztonságos internethasználat témájában, a fiataloknak meghirdetett pályázat győzteseit, valamint adták át az "év legjobb hazai weboldala" szavazás nyerteseinek járó díjakat. Utóbbi versenyben a bookline.hu, az index.hu és a hasznaltauto.hu oldalak nyertek.

    Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, az említett verseny zsűri elnöke egyebek mellett arra mutatott rá, hogy az internet lerombolja a magán-, és a közszféra határait, így a "magánéletet transzparenssé teszi a világhálón", de "leleplezheti a világ legtitkosabb információit" is.
    A jogi problémákra utalva elmondta, a német alkotmánybíróság néhány éve hozott egy olyan elvi ítéletet, ami szerint a személyi számítógépben tárolt adatok, eljárások tulajdonképpen bizonyos értelemben az emberi személyiség részének tekinthető.

    A Safer Internet Program (Biztonságosabb Internet Program) célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban az internet és az új online technológiák használatának biztonságosabbá tétele, különösen a gyermekek számára, és a jogellenes, valamint káros tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.
    A Biztonságosabb internet napot a világ mintegy 70 országában, köztük Magyarországon február elején rendezik meg. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a világháló jelentőségére, ugyanakkor az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális vagy káros tartalmakra.

Kulcsszavak: security média gyerek NHH

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50