Vizsgálat indult az Apple kínai beszállítóinál

forrás Prim Online, 2012. február 17. 08:22

Az Apple kínai beszállítóit, köztük a tajvani Foxconn gyártóegységeit vizsgálja az amerikai Fair Labor Association (FLA) munkajogi egyesület - jelentette be a szervezet.

    A Kínában igen népszerű iPhone-okat és iPad-eket gyártó amerikai Apple beszállítóit illető vizsgálatra azt követően kerül sor, hogy felerősödtek a munkavégzés körülményeit és a gyártóegységek környezetre gyakorolt hatásait illető kritikák, s az elmúlt hetekben több százezren követelték az Apple boltokba eljuttatott petíciókban a kínai munkások helyzetének javítását.
     Az FLA mukajogi szakértőkből álló csoportja hétfőn a tajvani Foxconn sencseni gyárában kezdte a vizsgálatot. Ez az a gyár, ahol 2010 során - az alacsony bérek és a kilátástalanság miatt - 18-an kíséreltek meg öngyilkosságot, s közülük 14-en meg is haltak. Az idén január közepén 150 munkás fenyegetett ugyanitt tömeges öngyilkossággal egy bérvita miatt. A gyár épületének tetejére vonuló munkásokat végül a város polgármesterének személyes hozzájárulásával sikerült lebeszélni tervükről.
     Az FLA egyebek közt munka- és lakhatási körülményeikről, így fizetésükről, munkaidejükről, a vezetéssel való kapcsolatukról kérdezi meg a munkásokat. A csoport a termelőegységeket és a munkásszállókat is meglátogatja, valamint felülvizsgálja a munkavállalást illető dokumentumokat.

     A munkajogi egyesület a Foxconnon kívül a Quanta Computer és a Pegatron sanghaji, a Wintek szucsoui (Suzhou) gyártóegységében és más beszállítóknál is vizsgálódik. Az 1999-ben alapított FLA több mint 1.300 ázsiai és latin-amerikai céget vizsgált, s számos visszaélésre derített fényt tevékenysége során.

Kulcsszavak: +céginfo jog Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39