Az IBM bemutatta az egészségügyet támogató informatikai megoldásait

A kartotékkorszak vége

forrás Prim Online, 2012. február 22. 17:59

Egyre több iparág számára jelent problémát a mindennapi üzletmenet során keletkező határtalan információmennyiség kezelése. Ennek túlnyomó része ráadásul nyers, strukturálatlan adat formájában jelentkezik, amely feldolgozásra és tárolásra vár, lehetőleg egyszerűen kezelhető és gyorsan mozgósítható állományok formájában. Az olyan kiterjedt rendszerekben, mint az egészségügy, a megfelelő információ gyors elérése nemcsak a betegellátást teheti gördülékenyebbé, de életeket is menthet. Az IBM tavaly bemutatott szuperszámítógépének fejlesztői az elmúlt egy évben éppen arra keresték a választ, hogyan lendítheti előre az orvosi diagnosztikát a rendkívül összetett információkat is bravúrosan kezelő Watson szoftvere.

Mentés másként

A kiváló szoftverek erényei persze csak akkor érvényesülnek, ha az adatokat megfelelő rendszerben egyesítik, erre szolgálnak az IBM tárolási technológiái. Az IBM idei Storage Fóruma az egészségügy piaci és intézményi szereplőinek szemszögéből is vizsgálta az adattárolás aktuális kérdéseit. A Budapesti Kongresszusi Központban tartott rendezvényen bemutatták a vállalat legfrissebb tárolási és felügyeleti technológiáit, illetve előrevetítették, hogy az intelligens megoldások miként támogathatják az egészségügy ellátórendszerét, az egészségiparban tevékeny cégek üzleti lehetőségeit és az innovációt.
 
Dieter Münk, az IBM üzletfejlesztési alelnöke az egészségügyben is nélkülözhetetlen okos tárolási technológiákról beszélt, bemutatva néhány külföldön már bevált megoldást és sikeres projektet. Christian Leeb-Hetzer, az IBM System Storage üzletágának regionális igazgatója három elvhez rendelte az egészségügyi adattárolás előrelépésének lehetőségét. „Do more”, vagyis több okos kollaborációval tegyünk a létező tárolókapacitások jobb kihasználásáért. „Store less”, vagyis deduplikációval és kompresszióval csökkentsük a tárolandó információ mennyiségét. És „at the right place”, vagyis ott tároljuk a releváns adatokat, ahol az elvárt szolgáltatás megköveteli, és a rendelkezésre álló büdzsé megengedi.
 
Dr. Schiszler István a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet implementációs igazgatója a magyar egészségügyi ellátórendszer fejlesztésének középtávú terveit tekintette át, kitérve arra is, milyen szerepet kaphatnak ebben az informatikai technológiák. A probléma igen aktuális, hiszen a magyar egészségügynek csak a képalkotó diagnosztikai tevékenysége évente mintegy 38.000 TB-nyi adatot generál, a betegek évente 145 millió vényt váltanak be, s bár a rendszer rengeteg helyen rengeteg adatot őriz, ezek összekapcsolásához nincsenek meg a megoldások.
 
Okos kórházak, olcsóbb betegellátás
 
Az okos kórházak fejlesztésébe fektetett pénz többszörösen is megtérül, derült ki az IBM bemutató előadásán. A vállalat Medical Archive megoldása a teljes kórházi rendszert átfogja, használói a központosított adatkezelés révén jelentős adminisztrációs kapacitásokat szabadíthatnak fel. Az IBM integrált rendszerei nemcsak a betegfelvétel és ellátás folyamatainak meggyorsításában, de az átlátható készletgazdálkodás kialakításában is segíthetik az intézményeket. Az eszközgazdálkodási szoftverek naprakész információt adnak a kórházak és egészségügyi szolgáltatók teljes eszközparkjáról, a defibrillátortól a kerekes széken át az épületet kiszolgáló berendezésekig.
 
Édentől keletre
 
A sajtótájékoztatón olyan projektekről is szó esett, melyet a hazánkhoz hasonlóan ágazati forráshiánnyal küzdő szomszédos országokban sikerrel valósítottak meg.
 
Egy cseh onkológiai intézet, a cseh nemzeti kutatóprogram részeként, azIBM rádiófrekvenciás (RFID) azonosítási rendszerét vezette be gyógyszerek, terápiák előkészítésére és nyomon követésére. A beszámoló szerint a betegellátás folyamatai átláthatóbbá váltak, a betegbiztonság jelentősen javult. Oroszországban a betegek adatainak digitalizálásban segített az IBM. A vállalat technológiáit több kórházban is bevezették, így sikerült felgyorsítani az adatkezelést és csökkenteni az orvosok, betegápolók adminisztrációs terheit. A megoldással a betegekről szóló összes információ egyetlen konszolidált, Lotus Notes Domino alkalmazásban érhető el, ugyanezen a felületen oszthatók meg a vizsgálatok, orvosi konzultációk időpontjai is.
 
A szlovén állami egészségügyi biztosító az IBM-mel közösen alakította ki új elektronikus biztosítási rendszerét, amely az egészségügyi intézményeknek azonnali hozzáférést ad a betegek adataihoz, és segíti őket az online igények feldolgozásában. A beteg egészségbiztosítási státuszát egyszerű azonosító alapján ellenőrzik, majd rögtön kezdeményezik az igényléseket. Ha az orvos otthon látogatja meg a beteget, a kártyán szerepelő azonosítót SMS-ben elküldve ellenőrizheti jogosultságát az ellátásra.
Kulcsszavak: egészségügy IBM

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05