Videokonferenciák: páholyból figyelnek a hackerek - Könnyedén felnyithatóak a zárt rendszerek (2. rész)

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 23. 07:46

Néhány hónapja Moore írt egy programot azzal a céllal, hogy felkutassa az interneten a rosszul konfigurált, a tűzfalon kívül elhelyezett és automatikus válaszadásra beállított videókonferencia-rendszereket.

Alig egy-két órán át keresgélt - nagyjából az internet 3 százalékát vizsgálta át -, de az eredmények így is megdöbbentőek voltak: több mint 5000 "nyitott", feltörhető konferenciateremre bukkant, többek között jogi cégeknél, egészségügyi központokban, olajipari vállalatoknál és egyetemeken, de akadt a felfedezett rendszerek között börtönbeli elítéltek és ügyvédeik számára fenntartott beszélőhelyiség és egyetemi műtőszoba is. 

 
A videokonferencia-rendszerek gyártói is szinte teljes számban képviseltették magukat: Moore találkozott az iparágat vezető Polycom cég termékeivel, akárcsak a Cisco, a LifeSize, a Sony és még sok kisebb gyártó rendszereivel is. 
 
A Goldman Sachs - most még - megúszta
    
Shawn Dainas, a Polycom szóvivője azt állította egy e-mailben, hogy az automatikus válaszadó rendszerbe egy sor biztonsági elemet - jelszóvédelem, automatikus elhalkítás, kameralezárás - építettek be, mindazonáltal a Moore által feltérképezett Polycom-rendszerekben ezekkel nyomokban sem lehetett találkozni.
 
Néhány esetben a szakember azt is felfedezte, hogy egy nyitott rendszerből át tud ugrani címjegyzékekbe, majd azok segítségével betárcsázni egy vállalat konferenciatermébe. Még olyan helyekre is, ahol tűzfal mögött működik a rendszer...
 
Ez történt a Goldman Sachsnál is. A kezdeti vizsgálódás során nem látszott a banki tárgyaló, de egy jogi cég címjegyzékében felbukkant a "Goldman Sachs Board Room" címke. Moore nem árulta el, hogy melyik jogi cég járt el ilyen felelőtlenül, mert úgy vélte, "átlépne egy határt" - és nem is jelentkezett be a Goldman Sachshoz. Pedig megtehette volna.
Kulcsszavak: hacker security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05