Informatikai és műszaki végzettséggel lehet a legjobb fizetésekre számítani

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 2. 08:10

A legjobb fizetésre az informatikai és műszaki végzettségű fiatalok számíthatnak, jobb bérre van esély egyetemi szintű, vagy mesterdiplomával, és a férfiak többet keresnek, mint a nők - így összegezhető a diplomás pályakövetési rendszer keretében több mint húszezer hallgatót érintő felmérés.

    A felvi.hu oldalon közzétett összegzés szerint míg 2011-ben a KSH adatai alapján az átlagjövedelem havi nettó 140 ezer forint volt, addig a vizsgálat során megkérdezett diplomások átlagban havi 148 710 forintos nettó bérért dolgoznak.
    A diplomás pályakövetési rendszer keretében készült felmérésben a 2008-ban és 2010-ben abszolutóriumot szerzett hallgatók vettek részt. Közülük magasabb fizetésről a 2008-ban végzettek számoltak be, ők átlagban 20 ezer forinttal keresnek többet 2010-ben végzett társaiknál. Ennek egyik valószínű oka, hogy a felméréskor az említett csoport már 2 évvel többet töltött el a munkaerőpiacon, mint azok, akik 2010-ben léptek ki a felsőoktatási intézmény keretei közül.

    Az összegzés szerint a fizetések mértéke képzésterületenként eltérő: átlag feletti bérek a műszaki, informatikai, gazdaságtudományi és jogi pályák esetében voltak, míg a többi képzési területen az átlagosnál alacsonyabb fizetésért dolgoznak a végzettek. Az informatikai területen mintegy nettó 219 ezer, a műszaki területen mintegy 200 ezer forintos nettó fizetésről számoltak be.
    A legtöbbet az informatikai képzések diplomásai keresnek, a legalacsonyabb fizetést - az előbbiek béréhez képest csaknem nettó 90 ezer forinttal kevesebbet - pedig a pedagógusok kapják.
    A válaszok alapján nem csupán a képzési területek között, de a nemek szerint is fizetéskülönbségeket tapasztaltak: egy férfi munkavállaló átlagosan 40 ezer forinttal keres többet, mint egy hasonló diplomával rendelkező nő. Ez a különbség változó mértékben, de minden képzésterületen tapasztalható.
    A legmagasabb az eltérés a műszaki terület végzettjeinél, ahol a férfiak több mint 51 ezer forinttal keresnek többet, míg a legkisebb a társadalomtudományi területen, ahol "csupán" 23 ezer forintos a férfiak jövedelemtöbblete.

    Az egyetemi diplomával rendelkezők, illetve azok, akik osztatlan és mesterképzéseken szereztek abszolutóriumot, magasabb fizetésről számoltak be. Az említett képzési formában diplomát szerző hallgatók nagyobb arányban voltak a 2008-ban végzettek közt, így ehhez a jövedelemtöbblethez a diploma fajtája mellett a munkaerőpiacon eltöltött hosszabb idő is hozzájárul. A legalacsonyabb fizetése az alapszakok végzettjeinek van, de mivel alapdiplomával rendelkezők csak a 2010-ben végzettek között lehetnek, az alacsony bért a többiekhez, például a hasonló főiskolai végzettséggel rendelkezőkhöz képest a munkaerőpiacon eltöltött rövidebb idő is eredményezheti - olvasható az összegzésben.
    A felmérésben részt vevők válaszai alapján a legjobban fizető gazdasági szektorok az információ-kommunikáció, a pénzügyi-biztosítási tevékenység, valamint az energiaellátás. A legkevesebbet az egészségügyben, a művészet és az oktatás területén dolgozók keresnek.
    A legjobban a magántulajdonban lévő cégeknél, ezeken belül is a teljes mértékben külföldi tulajdonossal rendelkezőeknél éri meg dolgozni, ahol is átlagosan 66 ezer forinttal magasabbak a bérek, mint a teljes mértékben magyar tulajdonban lévő vállatoknál, beleértve az állami és önkormányzati munkaadókat is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05