Internetes közösségi finanszírozással megvalósuló ásatást terveznek Nagy-Britanniában

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 5. 08:47

 A nyilvánosság teljes - anyagi és fizikai - bevonásával megvalósuló egyedülálló ásatással készülnek feltárni egy híres bronzkori lelőhelyet a kelet-angliai Cambridgeshire megyében.

    Az internetes közösségi finanszírozási rendszer (crowdfunding), és a tömeges együttműködés (crowdsourcing) elvén alapuló kezdeményezés lényege, hogy legkevesebb 125 font (44 ezer forint) ellenében bárki belekóstolhat egy napra a régészszakmába.
    A cél a híres bronzkori Flag Fen nevű lelőhely teljes feltárása, mielőtt az teljesen kiszáradna - az éghajlatváltozás, az aktív csatornaépítés, és a szomszédos Peterborough város terjeszkedése miatt -, és elpusztulna.
    A területet 1982-ben fedezte fel Francis Pryor brit régész. A kutató egy 1,6 kilométeres töltés egy szakaszát tárta fel a kelet-angliai Cambridgeshire megye Fenland nevű kerületének mocsaraiban. A bronzkori terület nagy része a föld alatt fekszik, és az értékes leleteknek háromezer éve biztosít védelmet a vastag tőzegréteg - olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.
    A maga nemében eddig egyedülálló kezdeményezés mögött álló Digventures cég szerint a rendhagyó ásatásra július 23. és augusztus 12. között kerül sor. Akik nem tudnak személyesen kilátogatni a helyszínre, minimum tíz font (3500 forint) ellenében követhetik nyomon a munkálatokat az interneten keresztül.
    Az oldalon egyebek mellett élő videoközvetítést és régészekkel készített interjúkat láthatnak az érdeklődők.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05