A Nemzetbiztonsági Ügynökség a legnagyobb amerikai kémközpont felépítésére készül a semmi közepén

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 20. 09:02

Hatalmas kiterjedésű, modern adatközpontot épít az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a kietlen Utah állambeli Bluffdale-ben, amely eddig csak a mormonokról és a többnejűségről volt híres - írta internetes oldalán a Wired című amerikai folyóirat.

    A modern technológia és hírszerzés szentélye több mint ötször nagyobb lesz a Capitoliumnál, ha elkészül. A 92900 négyzetméteren felépülő, 2 milliárd dolláros, erődített komplexumot számítógépek, hírszerzési szakértők és fegyveres őrök fogják megtölteni, és Utah Adatközpont lesz a neve. Az épület az NSA-nek, a védelmi minisztérium titkosírással, kódfejtéssel foglalkozó részlegének egyik főhadiszállása lesz. A szervezet feladata a külföldi és hazai kommunikáció összegyűjtése és elemzése, valamint az amerikai kormány kommunikációjának, illetve információs rendszereinek védelme. Az NSA neve sokaknak ismerősen csenghet Dan Brown Digitális erőd című bestselleréből, és maga a komplexum is olyan, mintha az író könyve elevenedett volna meg.
    Az adatközpont az NSA megújulásának jelképe és egy kirakó utolsó darabja lesz, s várhatóan 2013 szeptemberében veszik használatba.

    Egy magas rangú, a projektben érintett hírszerzési tisztségviselő elmondta, hogy az NSA hatalmas áttörést ért el a kódfejtés terén az utóbbi években, és ma már hihetetlenül komplex rendszereket képes feltörni. Ennek végeredménye az, hogy "mindenki célpont, aki kommunikál" - véli a tisztségviselő.

    A 2001. szeptemberi 11-ei merényletek után az addig halódó szervezetet több milliárd dollárral tömték meg. Az NSA-t a japánok második világháborús Pearl Harbor-i támadása után hozták létre egy hasonló katasztrófa elkerülése érdekében. Bár a hidegháború után sokáig csak kudarcok jellemezték az ügynökséget ebből a szempontból, az utóbbi időszakban megkezdődött az újjászületés.
    Ennek eredménye egy kétarcú szervezet lett, amely egyfelől hasznos és nélkülözhetetlen feladatokat lát el, másfelől viszont semmibe veszi a magánélethez való jogot, és habozás nélkül hallgattatja le a legszemélyesebb hívásokat, vagy töri fel a magánlevelezéseket. Egy ilyen infrastruktúra pedig csak idő kérdése, hogy mikor válik politikai célok játékszerévé.
    Az NSA digitális ámokfutását nem mindegyik alkalmazottja bírta végignézni.

    Adrienne J. Kinne telefonhívásokat hallgatott le az NSA-nek. Szeptember 11-e után minden szabályt kidobtunk, és elég volt egy olcsó kifogás, hogy megfigyelés alá vegyünk valakit - mondta. "Sokszor tudni lehetett, hogy családtagokkal folytatott beszélgetés fültanúi vagyunk, mert annyira intim, személyes volt a hangnem." Az egész olyan volt, mintha "megtaláltad volna valakinek a naplóját" - tette hozzá.
    William Binney 2001-ben hagyta ott az ügynökséget lelkiismereti okokból. Binney szerint a szervezet megsértette az alkotmányt a komplex lehallgatási rendszer létrehozásával. "De nem törődtek vele. Mindenáron meg akarták csinálni, és hajlandóak voltak bárkit feláldozni, aki az útjukba állt" - magyarázta a férfi.
    "Ennyire vagyunk a börtönőr jellegű totalitárius államtól" - mutatta két ujját egymáshoz közelítve.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Httpool by Aleph lett a Microsoft Advertising közép- és kelet-európai képviselője

A Httpool by Aleph, a világ egyik vezető digitális hirdetésekkel foglalkozó vállalata képviseli mostantól a Microsoft Advertising-ot 23 közép- és kelet-európai országban*, köztük Magyarországon is. A cég a Microsoft Advertising kampányainak kezeléséért lesz felelős kereső, felhasználói és vásárlási termékeken keresztül.

2023. augusztus 22. 12:59

2023-ban immár 22. alkalommal indul 'Az Év Honlapja' pályázat!

Augusztus 14-én immár 22. alkalommal indul útjára Magyarország legnagyobb digitális marketingkommunikációs pályázata. ’Az Év Honlapja’ izgalmas lehetőséget kínál mindazoknak, akik az elmúlt időszakban a legújabb honlapokat, applikációkat, digitális és technológiai megoldásokat hozták létre. Ha büszkén állsz egy újító szellemiségű honlap vagy applikáció mögött, akkor ez a lehetőség neked szól! Ne feledd augusztusban 20% Early Bird kedvezménnyel pályázhatsz!.

2023. augusztus 15. 09:38

A Magyar Telekom 2023. második negyedéves és első féléves eredményei

A Magyar Telekom közzétette 2023. második negyedévére és első félévére vonatkozó, az EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra. 

2023. augusztus 10. 10:00

Idén is csúcspontszámokkal lehetett bekerülni a Corvinusra

Továbbra is a legjobb képességű hallgatók választják a Corvinust, a legkeresettebb alapszakokhoz még a tavalyinál is magasabb pontszám volt szükséges a bejutáshoz: a csúcsot az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszak jelentette 480 ponttal. 14 százalékponttal nőtt az angol nyelvű képzésre felvett magyar hallgatók létszáma, így a most induló évfolyam csaknem fele már angolul teljesíti tanulmányait. 

2023. július 27. 12:59

Az ESET jelentős fejlesztéseket hajtott végre, hogy a vállalatok a hackerek előtt járhassanak

A világ egyik vezető kiberbiztonsági vállalata, az ESET bejelentette, hogy hamarosan elérhetővé válik az ESET PROTECT kiberbiztonsági platform új funkciója. A fejlesztés célja, hogy világszerte megoldást kínáljon a vállalatok aktuális és jövőbeli, digitális biztonsági kihívásaira.

2023. július 18. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59