Obama az iráni elektronikus függöny lebontását ígérte

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 21. 12:41

Az eszmék és az információ szabad áramlását akadályozó "elektronikus függöny" leeresztésével vádolta meg kedden Teheránt Barack Obama amerikai elnök és egyben megígérte: az Egyesült Államok erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megkönnyítse az irániak hozzáférését az internethez.

    "Kormányom új irányelveket ad ki, amelyek elősegítik az amerikai vállalatok számára, hogy olyan szoftvereket és szolgáltatásokat biztosítsanak Iránnak, amelyek megkönnyítik az irániak számára az internet használatát" - hangsúlyozta Obama az irániakhoz a perzsa újév (noruz) alkalmából intézett viedoüzenetében.
    Rámutatott, hogy az irániakat megfosztották "az információhoz való hozzáférés alapvető jogától", mert kormányuk "hatalmának megvédése érdekében" zavartatja a műholdas adásokat, tévé- és rádióadókat zárat be, cenzúráztatja az internetet, valamint figyelteti a számítógépeket és a mobiltelefonokat. Ezzel megakadályozza, hogy az irániakkal a világ többi részéről kommunikálni lehessen.   
    "Azt akarom, hogy az irániak tudják, Amerika keresi a párbeszéd lehetőségét, hogy hallja az önök hangját és megértse a törekvéseiket" - mondta Obama. Elmondta, hogy az Egyesült Államok "virtuális nagykövetséget" hozott létre, a Facebook, a Twitter és a Google Plus pedig fárszi nyelven is hozzáférhető.
    "Ahogy az embereknek bárhol, az irániaknak is egyetemleges joguk, hogy önállóan gondolkodjanak és szólaljanak meg. Az iráni kormány felelőssége, hogy tiszteletben tartsa ezeket a jogokat, mint ahogy az is a felelősségéhez tartozik, hogy teljesítse a nukleáris programjával kapcsolatos kötelezettségeit. Hadd mondjam el ismét, hogy amennyiben az iráni kormány a felelősség útjára lép, akkor ismét üdvözölni fogják a nemzetek közösségében, az iráni népnek pedig nagyobb lehetőségei nyílnak a jólétre" - hangoztatta az irániakhoz intézett videoüzenetében Barack Obama.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ausztriában útmutató segíti a közösségi e-rollerek bevezetését

Mivel az osztrák városokban is egyre több közösségi e-roller szolgáltató lép be a piacra, az Osztrák Városok Szövetsége és az AustriaTech útmutatót dolgozott ki a települések számára, hogy mire figyeljenek a szolgáltatás engedélyezésekor. 

2019. szeptember 17. 09:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás