Obama az iráni elektronikus függöny lebontását ígérte

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 21. 12:41

Az eszmék és az információ szabad áramlását akadályozó "elektronikus függöny" leeresztésével vádolta meg kedden Teheránt Barack Obama amerikai elnök és egyben megígérte: az Egyesült Államok erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megkönnyítse az irániak hozzáférését az internethez.

    "Kormányom új irányelveket ad ki, amelyek elősegítik az amerikai vállalatok számára, hogy olyan szoftvereket és szolgáltatásokat biztosítsanak Iránnak, amelyek megkönnyítik az irániak számára az internet használatát" - hangsúlyozta Obama az irániakhoz a perzsa újév (noruz) alkalmából intézett viedoüzenetében.
    Rámutatott, hogy az irániakat megfosztották "az információhoz való hozzáférés alapvető jogától", mert kormányuk "hatalmának megvédése érdekében" zavartatja a műholdas adásokat, tévé- és rádióadókat zárat be, cenzúráztatja az internetet, valamint figyelteti a számítógépeket és a mobiltelefonokat. Ezzel megakadályozza, hogy az irániakkal a világ többi részéről kommunikálni lehessen.   
    "Azt akarom, hogy az irániak tudják, Amerika keresi a párbeszéd lehetőségét, hogy hallja az önök hangját és megértse a törekvéseiket" - mondta Obama. Elmondta, hogy az Egyesült Államok "virtuális nagykövetséget" hozott létre, a Facebook, a Twitter és a Google Plus pedig fárszi nyelven is hozzáférhető.
    "Ahogy az embereknek bárhol, az irániaknak is egyetemleges joguk, hogy önállóan gondolkodjanak és szólaljanak meg. Az iráni kormány felelőssége, hogy tiszteletben tartsa ezeket a jogokat, mint ahogy az is a felelősségéhez tartozik, hogy teljesítse a nukleáris programjával kapcsolatos kötelezettségeit. Hadd mondjam el ismét, hogy amennyiben az iráni kormány a felelősség útjára lép, akkor ismét üdvözölni fogják a nemzetek közösségében, az iráni népnek pedig nagyobb lehetőségei nyílnak a jólétre" - hangoztatta az irániakhoz intézett videoüzenetében Barack Obama.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás