Kormányzati weboldalt fertőztek meg Grúziában?

Win32/Georbot – információlopó trójai és botnet

forrás Prim Online, 2012. március 22. 09:37

Az online támadások elleni proaktív védelem vezető vállataként ismert ESET szakemberei az elmúlt hetekben felfedeztek egy – egyelőre főként Grúziában terjedő, de már más országba is beszökött - “botnet”-et, amely nagyon érdekes kommunikációs képességekkel rendelkezik. Több tevékenysége mellett megpróbál dokumentumokat és tanusítványokat lopni, képes audió és videó felvételeket készíteni, valamint a helyi hálózatot is átböngészi, információkat keresve. A grúziai terjedés magyarázata, hogy – meglepő módon - egy grúziai kormányzati honlapot használ arra, hogy a parancsait frissítse, és az információkat ellenőrizze, ezért az ESET kutatói úgy gondolják, hogy a Win32/Georbot-nak elnevezett kártevő elsősorban grúziai felhasználókat céloz meg. Még egy különös ismertetője a rosszindulatú programnak, hogy “Remote Desktop Configuration Files”-ok után kutat és így lehetővé teszi a támadóknak, hogy fájlokat lophassanak, majd ezeket elküldhessék távoli számítógépekre, bármilyen beavatkozás nélkül. Ami még aggasztóbb az a vírus folyamatos fejlődése, az ESET – a március 20-áig tartó vizsgálódásai során - számos új variánst fedezett fel.

A Win32/Georbot korszerű frissítő mechanizmussal rendelkezik, melynek segítségével folyamatosan új változatokat tölt le saját magából, annak érdekében, hogy észrevétlen maradjon az antivírus programok előtt. Ezen felül egy védő mechanizmust is használ arra az esetre, ha nem érné el a C&C (Command-and-Control) szervert, hiszen ilyen esetben egy speciális weblaphoz csatlakozik, amely a grúz kormány egy szerverén található.
- Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a grúz kormány is benne van az ügyben. Elég gyakran megesik, hogy az emberek nincsenek azzal tisztában, hogy a rendszereiket kompromittálták. - nyilatkozta Pierre-Marc Bureau, az ESET Security Intelligence Program igazgatója.
- Tudni kell, hogy a grúz igazságügyi minisztérium adatforgalmi ügynöksége (Data Exchange Agency of the Ministry of Justice of Georgia) és a nemzeti CERT teljes mértékben tisztában van a helyzettel már 2011 óta, folyamatos megfigyelést végeznek, és ennek keretében kértek szakmai segítséget az ESET-től. - tette hozzá.
Az összes fertőzött gazdagépnek a 70%-át Grúziában lokalizáltak, de találtak 12%-ot az Egyesült Államokban, Németországban és Oroszországban.

Az ESET kutatói arra is képesek voltak, hogy a botnet irányító paneljéhez hozzáférjenek, és így tiszta adatokhoz jutottak az érintett gépek számával, elhelyezkedésével kapcsolatban, valamint a vírus lehetséges parancsait is elérték. A legérdekesebb információ, amelyet az irányító panelban találtak, egy lista volt az összes kulcsszóval, amelyre a botnet rákeresett a dokumentumokban a megfertőzött rendszereken. Egyebek mellett a következő szavak szerepeltek angolul a listában: “minisztérium, szolgálat, titok, ügynök, USA, Oroszország, FBI, CIA, fegyver, FSB, KGB, telefonszám”.

- A videórögzitő funkció pár alkalommal került csak használatba, webkamera segítségével, screenshotok készítésével és DDoS támadások által. - nyilatkozta Bureau. A tény, hogy egy grúz weboldalt használ a parancsok frissítésére és az információk ellenőrzésére, valamint hogy valószínűleg ugyanezt az oldalt használta a terjeszkedésre, azt sugallja, hogy az elsődleges célpont Grúzia lehet.

Az ESET IT-biztonsági termékeit Magyarországon forgalmazó Sicontact Kft. vírus-szakértője, Béres Péter szerint:
- A Win32/Georbot-ot nagy valószínűség szerint abból a célból hozta létre egy csapat kiberbűnöző, hogy érzékeny információkat szerezzenek, amelyeket más szervezeteknek adhatnak el.

- A kiberbűnözés egyre professzionálisabbá válik és egyre nagyobb szereplőket céloz meg. A Win32/Stuxnet és a Win32/Duqu a high-tech kiberbűnözés mesterpéldányai, amelyek egy adott célt szolgálnak, de a kevésbé szofisztikált Win32/Georbot-nak is vannak egyedi képességei és módszerei arra, hogy megszerezze azt, amire létrehozták. A Win32/Georbot-nak sok különleges információja van és hozzáférése rendszerekhez – ezért keres a Remote Desktop configuration files-ok után. - erre a következtetésre jutott az ESET vezető kutatója, Righard Zwienenberg.

Képeinken az ESET szakértői: Pierre-Marc Bureau és Righard Zwienenberg.
 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Httpool by Aleph lett a Microsoft Advertising közép- és kelet-európai képviselője

A Httpool by Aleph, a világ egyik vezető digitális hirdetésekkel foglalkozó vállalata képviseli mostantól a Microsoft Advertising-ot 23 közép- és kelet-európai országban*, köztük Magyarországon is. A cég a Microsoft Advertising kampányainak kezeléséért lesz felelős kereső, felhasználói és vásárlási termékeken keresztül.

2023. augusztus 22. 12:59

2023-ban immár 22. alkalommal indul 'Az Év Honlapja' pályázat!

Augusztus 14-én immár 22. alkalommal indul útjára Magyarország legnagyobb digitális marketingkommunikációs pályázata. ’Az Év Honlapja’ izgalmas lehetőséget kínál mindazoknak, akik az elmúlt időszakban a legújabb honlapokat, applikációkat, digitális és technológiai megoldásokat hozták létre. Ha büszkén állsz egy újító szellemiségű honlap vagy applikáció mögött, akkor ez a lehetőség neked szól! Ne feledd augusztusban 20% Early Bird kedvezménnyel pályázhatsz!.

2023. augusztus 15. 09:38

A Magyar Telekom 2023. második negyedéves és első féléves eredményei

A Magyar Telekom közzétette 2023. második negyedévére és első félévére vonatkozó, az EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra. 

2023. augusztus 10. 10:00

Idén is csúcspontszámokkal lehetett bekerülni a Corvinusra

Továbbra is a legjobb képességű hallgatók választják a Corvinust, a legkeresettebb alapszakokhoz még a tavalyinál is magasabb pontszám volt szükséges a bejutáshoz: a csúcsot az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszak jelentette 480 ponttal. 14 százalékponttal nőtt az angol nyelvű képzésre felvett magyar hallgatók létszáma, így a most induló évfolyam csaknem fele már angolul teljesíti tanulmányait. 

2023. július 27. 12:59

Az ESET jelentős fejlesztéseket hajtott végre, hogy a vállalatok a hackerek előtt járhassanak

A világ egyik vezető kiberbiztonsági vállalata, az ESET bejelentette, hogy hamarosan elérhetővé válik az ESET PROTECT kiberbiztonsági platform új funkciója. A fejlesztés célja, hogy világszerte megoldást kínáljon a vállalatok aktuális és jövőbeli, digitális biztonsági kihívásaira.

2023. július 18. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59