Adatözönvíz, multitask, multiscreen - Több monitoron hatékonyabban lehet dolgozni? (2. rész)

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 25. 08:02

David E. Meyer, a Michigani Egyetem pszichológiaprofesszora, akinek a kutatása szerint a többfeladatos feldolgozás komolyan hozzájárulhat a termelékenységhez, szintén osztja a képernyőváltás megtakarításával kapcsolatos logikát. Ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy csökkenhet is a termelékenység azáltal, hogy az emberek állandóan félbeszakítják a gondolataikat a többszörös képernyők használata miatt, holott csupán egyetlen feladatra kellene összpontosítaniuk.

    "Folytatódik a 'gondolatgyilkosság' - fogalmaz a professzor. - A Római Birodalom hanyatlását és bukását az okozta, hogy túl nagyra nőtt. Ha visszafelé haladsz ezen az úton, könnyen ugyanott végezheted, mint Róma."
    A 39 éves Matt Alfrey nem két, hanem egyenesen hat monitoron dolgozik egyszerre. A portlandi Pacific Crest Securities kereskedőjeként valóságos monitorfalon követi az olyan üzeneteket, cikkek főcímeit, ábrákat, grafikonokat és tőzsdei hírfolyamokat, amelyek segítenek számára megjósolni a piaci mozgásokat, fejleményeket. "De ennek hátrányai is vannak" - vallotta be. Mert hiába ül más kereskedőkkel együtt egy hosszú asztalnál, a monitorok miatt teljesen elszigeteltnek érzi magát. Az asztal másik oldalán dolgozó - amúgy Alfrey szomszédságában lakó - kollégája ugyanúgy monitorokkal veszi körül magát. Így aztán kényszeredetten azzal viccelődnek, hogy otthon majd valószínűleg látják is egymást.

Nárcisztikusok előnyben

    Ian Blaine, a thePlatform nevű seattle-i videoszoftvercég vezérigazgatója is a "több-monitor-a-jobb" híveinek táborába sorolja magát.
    Kettőt maga használ, és további kettőt vett azoknak az alkalmazottainak, akik ezt igényelték. Azok hajlanak is arra, hogy az egyiket programozásra, a másikat pedig a kommunikáció céljaira használják, és Blaine szerint az extra monitor révén jelentős időt takarítanak meg, mivel szükségtelen váltogatniuk az ablakok között.
    Ezek valószínűleg csupán milliszekundumok, de ha valaki mélyen benne van egy munkafolyamatban, ez az idő is elég ahhoz, hogy kizökkenjen, például kiessen egy játékból - ecseteli Blaine, majd nevetve hozzáteszi: de talán arra megy ki az egész, hogy interneten keresztül akarják nézni magukat munka közben...

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Robotizált folyamatautomatizációs szolgáltatások a Tech Data kínálatában

Új big data és mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásportfóliót tett elérhetővé több európai országban, köztük hazánkban is a Tech Data, miután partneri szerződést kötött a rutinszerű irodai munkafolyamatokat automatizáló Automation Anywhere-rel.

2019. december 9. 18:32

7 egyetemi ötlet kapott 15 millió forintos befektetést a Hiventures-től

7 egyetemi startup ötlet kapott 15 millió forintos inkubációs befektetést az MFB csoporthoz tartozó Hiventures-től az egyre népszerűbb Startup Campus University programban. A december 5-én zárult őszi vállalkozásfejlesztési képzések idén már három partnerrel; a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), a győri Széchenyi István Egyetemmel (SZIE) és a Magyar Divat & Design Ügynökséggel (HFDA) közösen valósultak meg, és rekord számú jelentkezőt mozgattak meg.

2019. december 9. 16:51

Hello Tomorrow: Négy magyar vállalkozás a világ legígéretesebb deep tech startupjai között

Négy magyar tudományos technológiai vállalkozás is rangos nemzetközi elismerésben részesült, hiszen világszinten több, mint 5000 jelentkező közül bekerültek a „deep tech pioneer”-ek közé a Hello Tomorrow Global Challenge programja keretében. A minősítésnek köszönhetően a Biopesticide, az ITMedicine, a Lupfe és a Jfermi bemutatkozhatnak a világ legfontosabb deep tech seregszemléjén a párizsi Hello Tomorrow Global Summit rendezvényen, jövő márciusban. 

2019. december 9. 15:23

IT biztonsági tippek az ünnepi utazós időszakra

Az ünnepek közeledtével a szokásosnál is nagyobb figyelmet kell fordítanunk adataink védelmére és otthonunk, családunk digitális biztonságára. Utazás alatt különösen óvatosnak kell lennünk. Hogy nagyobb sikerrel vehessük fel a harcot a kiberbűnözőkkel, ajánlatos megfogadni az alábbi „mit ne tegyünk / mit tegyünk” tanácsokat.

2019. december 9. 13:55

Egyetemi felvételi: ezt kell átgondolnia a családoknak

Bár még néhány hét hátra van az őszi-téli oktatási félévből, a jövő évi tanév kapcsán máris fontos időszak következik. Azoknak, akik 2020 szeptemberében felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat, a jövő év eleji jelentkezési határidők miatt már most el kell kezdeniük gondolkodni az iskolaválasztáson. Ez azonban a feladatnak csupán az egyik eleme. Egy körültekintő leendő hallgatónak és családjának a preferenciák és a lehetőségek számbavételénél a várható költségelemeket is fontos mérlegelniük.

2019. december 9. 12:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás