A GVH engedélyezte az új, negyedik mobilszolgáltató cég létrehozását

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 23. 08:31

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Magyar Posta-Magyar Villamos Művek-MFB Invest közös irányítású vállalatának megalapítását, (MPVI Mobil Zrt.), amelyre a 900 megahertzes frekvenciára kiírt pályázaton elnyert frekvenciahasználati jogosultságot átruházzák - közölte a GVH.

   Az új társaságról részletek egyelőre nem ismertek, ezeket a Magyar Posta korábbi közlése alapján a megalakulás után hozzák nyilvánosságra.
    A GVH vizsgálata során megállapította, hogy a felek tevékenységei között nincs érdemi átfedés, a tranzakció következtében káros versenyhatásokkal nem kell számolni. Erre tekintettel a hivatal engedélyezte a közös irányítású vállalkozás megalapítását.
    A GVH közleménye emlékeztet, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2011. augusztus 4-én írt ki árverést a 900 megahertzes frekvenciasávon nyújtható elektronikus hírközlési szolgáltatásra. A vállalkozások 2011. december 6-án konzorciumi szerződést kötöttek, melynek alapján az árverésen történő nyertességük esetére közösen, kizárólagos tulajdonukban álló gazdasági társaságot alapítanak, amelyre az elnyert frekvenciahasználati jogosultságukat átruházzák.

    Az NMHH január 31-én hirdetett eredményt, amely szerint a nyertes konzorcium új szolgáltatóként léphet az eddig háromszereplős mobil piacra. Az árveréssel és a döntéssel kapcsolatban mindhárom, már a piacon lévő mobilszolgáltató, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone is fellebbezett. A jogorvoslati kérelmek alapvetően az új szereplőnek az árverési eljárásban történő részvételi lehetőségét, valamint az új belépő számára biztosítandó belföldi roamingszolgáltatás előírását vitatják. Az NMHH február 20-i közlése szerint a beérkezett fellebbezések alapján másodfokú eljárás indult, amelynek lefolytatására 45 nap áll rendelkezésre.
    Az NMHH több blokkot is értékesített az árverésen, így az állami konzorcium mellett a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. is nyert további blokkokat a 900-as frekvencián belül. A nyertesek összesen 43 milliárd 875 millió 590 ezer forint plusz áfa összeget ajánlottak a blokkokért.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38