Hatástalan küzdelem az online fegyverkereskedelem ellen Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 24. 10:36

Terjedőben a fegyverek online adásvétele Kínában, a tehetetlen hatóságokat "trükkös" szóhasználattal tévesztik meg a kereskedők - számolt be a jelenségről a China Daily (CD) című angol nyelvű napilap.

    Az összeállításban felidéznek egy internetes hirdetést, amely kutyákat és kutya eledelt kínált, de árat nem tartalmazott. Csiangszu (Jiangsu) tartomány Jangcsou (Yangzhou) városban gyanút fogott egy rendőr, s csatlakozott a témában folytatott csethez. Nem kellett sok idő hozzá és felfedezte: a kutya valójában lőfegyvert jelent, az eleség pedig lőszert.
    Az apró feladójánál, egy Csi (Ji) családnevű férfinél egy darab légfegyvert találtak, ezer hozzávaló tölténnyel. Mint kiderült, ő szintén a világháló segítségével jutott a puskához, s egy idő után hasonló módon szeretett volna túladni rajta.
    A rendőrség a szálak felgöngyölítésekor megtalálta a korábbi eladót is: egy ruházati cikkekkel foglalkozó kuangtungi (Guangdong) kiskereskedőt. A Cseng (Zheng) nevű férfi a legnagyobb kínai elektronikus kereskedelmi szolgáltató oldalán, a "kínai eBayen", a taobao.com-on hirdetett.
    Az illetőről az is kiderült, hogy közel 200 emberrel dolgoztatott, s több mint 210 személynek adott el lőszert. A nyomozók felfedték azt is, hogy hol gyártották a puskacsöveket, s hol a többi alkatrészt, tartozékot. Két városban három gyár és két raktár tartozott a társasághoz, amelyben egy hobbiból lett fegyverkovács is dolgozott.
    Csak Jangcsou város térségében tiltott fegyverkereskedelem miatt tavaly több mint 300 embert vettek őrizetbe és mintegy 160 légfegyvert koboztak el, illetve 400 ezer lőszert foglaltak le. A lőszert legkevesebb 17 tartományban gyártották, illetve forgalmazták - közölte a rendőrség.
    Szakértők szerint a fegyverek és a hozzávalók online értékesítése állandósult probléma, amit ugyanezek a szakértők úgy orvosolnának, hogy megszigorítanák az elektronikus kereskedelem, valamint a kapcsolódó expressz kézbesítési szolgáltatás szabályait.
    Egy a CD által megszólaltatott pekingi ügyvéd szerint minimális követelménynek kell lennie egy e-kereskedelmi szolgáltatóval szemben, hogy garantálja: szolgáltatása révén nem segíti elő bűncselekmények elkövetését. Az Alibaba Group Holding szóvivője viszont gyakorlatilag lehetetlennek tartja, hogy a portékáikat kínálók milliót ellenőrizzék.

Kulcsszavak: terror jog Kína

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NMHH Médiatanács: közel 75 millió forintból készíthet műsorokat huszonöt helyi és körzeti rádió

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint. A grémium véglegesítette egy soproni és egy nagykanizsai rádiós frekvencia pályázati felhívásait.

2020. február 19. 18:59

A Panasonic bejelentette az új, 2020-as OLED és 4K LCD televíziókat

A Pinewood Studiosban tartott eseményen a Panasonic három új OLED és három új, középkategóriás 4K LCD televíziós terméksorozatot mutatott be a 2020-as kínálatból.

2020. február 19. 17:31

Az infokommunikációs szakemberek a mesterséges intelligenciában bíznak

Az 5G-forradalommal együtt járó technológiai bumm új kihívásokat is tartogat a telekommunikációs iparág számára. A szolgáltatókis tisztában vannak vele, hogy a lehető leggyorsabban lépniük kell a mesterséges intelligencia (MI) és az autmatizáció terén, hogy költséghatékony megoldásokat találjanak a folyamatosan növekvő felhasználói elvárásokra. Az 5G által kínált lehetőségek egyre komplexebb rendszereket hívnak majd életre, és az így létrejövő, minden eddiginél nagyobb adatmennyiséget csak mesterséges intelligenciával lehet majd hatékonyan kezelni. Azt már most látjuk, hogy az  5G-nek köszönhetően az olyan technológiák, mint a dolgok internete (IoT) és az Ipar 4.0 fokozatosan mindennapivá válnak.

2020. február 19. 16:13

A Magyar Telekom 2019. negyedik negyedéves és egész évre vonatkozó eredményei

A Magyar Telekom közzétette 2019. negyedik negyedévre és egész évre vonatkozó Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

2020. február 19. 14:50

MI-alapú energetikai szolgáltatással lép piacra az eNET

Az eNET Adatbányászati és inkubációs üzletágának Electrigence nevű innovatív adatautomatizálási szolgáltatása új perspektívát kínál az európai villamosenergia-piac szereplőinek.

2020. február 19. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás