Az internetes bűnözés elleni uniós központ létrehozását javasolja az Európai Bizottság

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 29. 08:10

Az internetes-számítógépes bűnözés elleni központ létrehozását javasolta az Európai Bizottság szerdai előterjesztésében. A javaslatot indokolva Cecilia Malmström belügyi biztos emlékeztetett arra, hogy becslések szerint naponta több mint egymillió ember válik kiberbűnözés áldozatává világszerte. A számítástechnikai bűnözés által okozott költségek világszinten elérhetik a 388 milliárd dollárt.

    A bizottság szerint egy uniós központ létrehozásával segíteni lehetne az európai polgárok és vállalkozások védelmét az egyre növekvő számítógépes fenyegetések ellen. A központot az európai rendőrségi hivatalon (Europol) belül hoznák létre, hágai székhellyel, fő feladata, hogy kapcsolattartó pont legyen az internetes bűnözés elleni küzdelemben. A bizottság tervei szerint a központ a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett illegális online tevékenységekre fog összpontosítani, különösen azokra, amelyek "nagy nyereséget hoznak a bűnözők számára", mint például a hitelkártyákkal és banki adatokkal kapcsolatos internetes csalás. Az uniós szakértők azon is dolgozni fognak, hogy megelőzzék az elektronikus bankszolgáltatásokkal és online foglalásokkal kapcsolatos tevékenységek elleni bűncselekményeket, erősíteni próbálva a szolgáltatásokat interneten keresztül igénybe vevők bizalmát is. Külön figyelmet fordítanak a közösségi oldalak profiljának védelmére, valamint az internetes személyazonosság-lopás elleni küzdelemre.

    Az európai központ feladata elsősorban az lesz, hogy figyelmeztesse az uniós tagállamokat a komolyabb várható veszélyekre, és felhívja figyelmüket online védelmi rendszereik hiányosságaira. Lehetőség szerint azonosítani fogja a számítástechnikai bűnözés szervezett hálózatait is. Az új központ tudásbázisként is szolgál majd a nemzeti rendőrségek számára a tagállamokban, és összehangolja az európai számítástechnikai bűncselekményekkel kapcsolatos szakértelemre és képzésekre vonatkozó erőfeszítéseket.

    "Európaiak milliói használják az internetet online banki ügyintézésre, internetes vásárlásra, valamint szabadságuk megtervezésére vagy családtagjaikkal és barátaikkal az internetes közösségi hálózatokon keresztül való kapcsolattartásra. Ahogy mindennapi tevékenységeinknek egyre nagyobb része folyik az interneten keresztül, a szervezett bűnözés lépés tart ezzel a változással, és ezek a bűncselekmények mindannyiunkat érintenek" – hangoztatta Malmström.
    Az új központ várhatóan jövőre kezdi meg működését Hágában.

Kulcsszavak: hacker jog EU security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59