Kínai mikroblog-szolgáltatókat függesztettek fel álhírterjesztés miatt

MTI Sajtóadatbank, 2012. április 1. 07:03

Kína két legnagyobb mikroblog-szolgáltatójánál felfüggesztették a véleménynyilvánítás lehetőségét, mivel előzőleg oldalaikon olyan rémhírek jelentek meg, amelyek szerint a fővárosban katonai puccs előjeleit tapasztalni - közölte a kínai média szombaton.

   A twitterhez hasonló szolgáltatást nyújtó Sina és a Tencent külön-külön közleményben tudatta, hogy oldalaikon - a vejpón (weibo) és a t.qq-n - a felhasználóknak március 31. és április 3. között nem lesz lehetőségük kommentelésre. A két megbüntetett szolgáltató indoklása szerint a mikroblogokon "rémhíreket és törvénytelen információkat terjesztettek".

    A kínai hatóságok az esettel összefüggésben 16 weboldalt bezárattak és hat embert őrizetbe vettek. Őket tartják felelősnek az internetes rémhírek kiagyalásáért és terjesztéséért.
    Az állami internetfelügyelet és a pekingi rendőrség tájékoztatása szerint az intézkedésre azért került sor, mert helyet adtak olyan álinformációknak, amelyek szerint "katonai járművek tartottak Pekingbe; valami nincs rendben Pekingben".
    A már említett két mikroblog oldalon hamar elterjedtek a "hírek", amivel kapcsolatban a felügyelet annyit közölt, hogy az érintetteket a két szolgáltató székhelyén, Pekingben és Kantonban (Guangdong), a hatóságok tettük súlyának megfelelően "megbírálták és megbüntették".
    Ismeretlen létszámú internetezőt ugyancsak megfeddtek és felvilágosítottak cselekedetük súlyáról - derül ki médiajelentésekből, azzal, hogy ezek egyúttal "megbánást tanúsítottak".
    A CNN hírtelevízió által szakértőként megszólaltatott kuangcsoui (Guangzhou) egyetemi docens, Csang Csi-an (Zhang Zhian) szerint a történtek egyértelmű üzenetet küldtek az internetezők számára. Azt, hogy az online bejegyzéseikért felelősséggel tartoznak: "Ha valami nem igaz, hamis, ha csak a képzelet szüleménye, akkor lépünk és megbüntetünk."
    A legújabb kínai rendelkezések szerint a mikroblogok szolgáltatóinak március közepéig kötelezővé kellett tenniük a valós névvel történő regisztrációt.
Kulcsszavak: cenzúra jog média blog Kína

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás