Távközlési beruházások: a piacszerzés most kezdődik

Farkas Miklós, 2012. április 16. 14:33

A hazai távközlési piacon a beruházások összértéke csökkent az utóbbi időszakban, így az iparág fejlődési üteme lassulni látszik. Bár a gazdasági válság, a szabályozási környezet változásai és a válságadó számos piaci szereplő mozgásterét szűkítette, a szakértő szerint a lassulás relatív. Az iparág számos területén továbbra is intenzív fejlesztés folyik, a távközlési piac szereplői részéről van kapacitás további beruházások végrehajtására, az összesen mintegy 26 millió előfizetéssel rendelkező hazai piacban pedig bőven van felvevőképesség. Takács Krisztián, a Business Telecom Nyrt. (BTel) elnök-vezérigazgatója szerint mindazok a szolgáltatók, amelyek ebben az időszakban is képesek a dinamikus bővülésre, jelentős piaci pozíciókat szerezhetnek azokra az új vagy alternatív technológiákra építve, amelyekben más szereplők nem fejlesztenek.

A KSH adatai szerint a válság időszakáig az átlagos beruházási érték évi 180 és 200 milliárd forint között alakult az informatikai és telekommunikációs szektorban; ehhez képest, 2009 és 2011 között ez az érték évről évre csökkent. Míg ez a trend az utóbbi két évben a beruházások lassulását jelzi, Takács Krisztián, a BTel szakértője szerint a makroadatok mögött egymással ellentétes, egyelőre még különböző nagyságrendű folyamatok állnak. A fő tendenciákat elsősorban a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező távközlési szereplőkre vonatkozó statisztikák határozzák meg, amelyekben a válság – és a válságadó – mellett még nem következhetett be jól látható fordulat. Hiába erősödik folyamatosan a fejlesztési igény, a legnagyobb szereplők régi, mára elavult rézkábeles hálózatainak lecserélése, vagy meglévő optikai hálózataik nagyarányú továbbfejlesztése tetemes, bizonytalan megtérülésű költségekkel járna.

 

Ennek ellenére, fejlesztések ma is zajlanak: a távközlési piacon vannak töretlen dinamizmussal fejlesztő szereplők, illetve több technológia – különösen a szélessávú adatátviteli megoldások – területén számos új beruházás indult el. „A fejlesztés természetesen költséges, de ez minden szereplőnek más kihívást, más megtérülési kockázatot jelent; ebben a legnagyobbak helyzete a legnehezebb” – mondta Takács Krisztián. – „Egy feltörekvő cég ebből a szempontból azért lehet kifejezetten jó helyzetben, mert a folyamatos terjeszkedés, amelyhez elengedhetetlenek a beruházások, a megtérülést biztosító stratégia szerves része, amely sikeres üzleti modellre kell, hogy épüljön. A BTel számára, például, a jelenlegi tudatos pozícióépítés azért lényeges, mert hiszünk abban, hogy a piac jövőjét leginkább a mai beruházási tendenciák határozzák meg.”

A BTel folyamatosan bővíti és fejleszti optikai szakaszokkal kiegészülő saját mikrohullámú hálózatát; szolgáltatási kínálatának kiegészítésére elindította műholdas televíziós szolgáltatását, akvizícióival pedig olyan piacokat szerzett meg, amelyekre fokozatosan is kiterjesztheti saját fejlesztési tevékenységét. Ezáltal olyan beruházásokat készít elő és hajt végre, amelyek révén rendszeresen további termékek kerülhetnek portfóliójába, legyen az szélessávú adatátvitel, műholdas technológia vagy a mobilszolgáltatás területéhez kapcsolódó lehetőség.

A BTel elnök-vezérigazgatója szerint a további növekedés egyértelműen lehetséges a szektor vállalatai számára, hiszen a hazai piac nyitott, továbbra is bővül, és az előfizetések összesen mintegy 26 milliós számával jelentős méretűnek számít. A kereslet csökkenésére semmiképpen nem lehet számítani: minőségi, jól működő távközlési rendszerekre mindig és mindenhol szükség van; minden háztartásban és munkahelyen alapvető a telefon, az internet, a televízió; a technológia pedig nemcsak gyorsan fejlődik, de világszerte egyre közelebb áll a népesség egyre nagyobb hányadához.

„Az újdonságokat a fogyasztói piac hihetetlen gyorsasággal szippantja fel. Egyedül a piaci szereplőkön múlik, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben képesek sikeresen követni, áthidalni és további bővülésre felhasználni a technológia fejlődését és a végfelhasználói keresletet” – mondta Takács Krisztián. – „Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a következő években a beruházások makroszinten is növekedésnek indulhatnak, de a piac következő nagyobb átrendeződésére várhatóan jelentős hatással lesz mindaz, ami ma a fejlesztések terén zajlik.”

 

Kulcsszavak: trend távközlés BTel

Trendek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új Lufthansa Technik munkahelyek magasan képzett szakembereknek

A Lufthansa Technik AG, Németország vezető repülőgép-karbantartó és mérnöki vállalata a meglévő légijármű-karbantartó tevékenysége mellett új repülőgép-mérnöki központot nyit Budapesten. Az új, Budapest-központú szolgáltató központ elsősorban a Boeing 737 géptípus, a világ egyik legnépszerűbb keskenytörzsű, középtávú légijárműve kapcsán nyújt majd szolgáltatásokat, illetve általános, nem géptípus-specifikus támogató tevékenységeket is végez majd.

2016. június 15. 18:20

Big Data, Cloud és analitika: jövő héten jön a Budapest Data Fórum

Június 14. és 16. között rendezik meg a vezető hazai adattárházas és Big Data seregszemlét, ahol külföldi és hazai vállalatok osztják meg tapasztalataikat az adatmenedzsment és adatelemzés legjobb gyakorlatáról.

2016. június 7. 15:54

A Cellum innovációja Egyiptomban is bizonyíthat

A magyar tulajdonú Cellum, Európa egyik vezető mobiltárca-szolgáltatója a Metel Egypttel írt alá együttműködési megállapodást Abd El-Fattah El-Sisi egyiptomi elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében, a miniszterelnöki látogatáshoz kapcsolódó üzleti fórumon. A Metel a megállapodás részeként a Cellum mobilfizetési szolgáltatásait terjeszti el az Közel-Keleten és Afrikában, jelentősen fejlesztve ezzel a térség elektronikus kereskedelmét.

2016. június 2. 15:05

1,8 milliárd dolláros befektetést szerzett a Snapchat

A Snapchat instant üzenetküldő alkalmazás újabb, 1,8 milliárd dolláros befektetési kört tudhat maga mögött, legyőzve ezzel a kételyeket, melyek a startup befektetési ökoszisztémát lengik körül az utóbbi időben. Az új befektetéssel a céget jelenleg 20 milliárd dollárra becslik.

2016. május 31. 16:07

Technikai kommunikációval foglalkozó szakmai szervezet alakult

Hazai vállalatok részvételével és az európai anyaszervezet támogatásával megalakult a tekom Magyarország szakmai platform, amely a technikai kommunikációval foglalkozó magyarországi szakembereket tömöríti. Az SAP egyik alapítóként a tagok és érdeklődők felé történő kommunikációért felel majd. 

2016. május 17. 12:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50