A világ legnagyobb felbontású kamerájával működik a távcsőóriás

MTI Sajtóadatbank, 2012. április 28. 09:36

A világ legnagyobb felbontású fényképezőgépével, 3,2 milliárd pixeles CCD kamerával működik majd a Chilében épülő hatalmas teljesítményű teleszkóp, az LSST.

A 8,4 méter átmérőjű tükrös távcső, a Large Synoptic Survey Telescope (nagy égboltfelmérő teleszkóp) építését, ha minden a tervek szerint halad, 2014-ben kezdik Chile északi részében, a 2682 méteres Cerro Pachón-hegy El Penón nevű csúcsán. Az LSST az egész látható égboltot pásztázza végig minden héten, évente 6 millió gigabyte adatot "termelve". Ez akkora mennyiségű adat, mintha egy "közönséges", 8 megapixeles kamerával éjjelente 800 ezer felvételt készítenének, csak sokkal jobb minőségben. Érzékelője a 3,2 milliárd pixeles CCD kamera lesz, amelyet a SLAC (Stanford Lineáris Gyorsítóközpont) szakemberei tervezik majd. - olvasható a Space.com  és a PhysOrg hírportálokon.
"Egy nagyon komplex műszerről van szó, amely 189 szenzorral és 3 tonnányi különböző alkatrészből áll" - magyarázta Nadine Kurita, az LSST-kamera projektmenedzsere.
Az LSST igen részletes felvételei segítségével a csillagászok sokkal többet megtudhatnak a sötét anyagról, a sötét energiáról, a Föld közelében "ólálkodó" aszteroidákról, valamint a Kuiper-övről, a Neptunusz pályáján kívül található kisbolygóövről.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38