Pályázat a teljes szélessávú lefedettség megteremtésére

forrás Prim Online, 2012. május 14. 14:24

Megjelent az Új Széchenyi Terv szélessávú körzethálózati fejlesztések támogatására kiírt pályázata. Az összesen 20 milliárd forintos keretösszeggel meginduló pályázat a Magyarország teljes szélessávú lefedettségéhez szükséges, piaci hálózati fejlesztéseket ösztönzi.

Az Új Széchenyi Terv szélessávú körzethálózat-fejlesztési pályázata Magyarország azon térségeiben támogatja az infokommunikációs infrastruktúra létesítését, amelyekben a nagy sávszélességű szolgáltatások eléréséhez szükséges hálózati infrastruktúra üzleti alapon eddig nem épült ki. Jelenleg mintegy 16 ezer háztartás nem fér hozzá semmilyen alapszintű, szélessávú internet-szolgáltatáshoz, 200 ezer háztartás számára pedig az alacsony helyi hálózati kapacitás miatt nem biztosítható a megfelelő sebességű szélessáv.

A digitális esélyegyenlőség alapfeltétele az állampolgárok és a vállalkozások hosszú távú versenyképességének, ezért az állam feladata, hogy fejlesztéspolitikai eszközökkel elősegítse az ennek megteremtéséhez szükséges infrastrukturális ellátottságot.

A körzethálózati infrastruktúra fejlesztése mind a piaci szereplők, mind a felhasználók érdeke, hiszen a legújabb infokommunikációs technológiákat egyre többen és egyre nagyobb sávszélességen veszik igénybe, és az így megnövekedett kapacitás-igény sok esetben szűk keresztmetszetek kialakulásához vezet.

A körzethálózat-fejlesztési pályázat hozzájárul ahhoz, hogy az európai digitális menetrendben foglalt célokhoz igazodva az ország teljes területén nagy sebességű szélessávú infrastruktúra épüljön ki 2013-ra. A pályázat révén közel 200 ezer háztartás, 15 ezer vállalkozás és kétezer közintézmény részesülhet a nagy sebességű, vezetékes szélessávú internettel járó gyakorlati előnyökből.

A kiírásra csak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilvántartásában szereplő, elektronikus hírközlési tevékenységet folytató vállalkozások pályázhatnak. A konstrukció keretében megvalósuló projektek támogatására összesen 20 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázattal elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás összege minimum 10 millió, maximum 3 milliárd forint lehet. A pályázatok benyújtására 2012. május 14. és július 31. között van lehetőség.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59