Együttműködés a hazai ICT szektor K+F tevékenységének feltérképezésére

forrás Prim Online, 2012. május 14. 19:23

A mai napon együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). Ennek értelmében a két szervezet a jövőben kölcsönösen segíti egymás munkáját a hazai ICT szektor tevékenységének, állapotának és folyamatainak feltérképezésében, és a NIH által üzemeltetett Tudományos és Technológiai (TÉT) Obszervatórium elemzéseinek, adatfelvételeinek végrehajtásában. A hosszútávú együttműködés célja az iparág-fejlesztési javaslatok kidolgozásához szükséges információk megszerzése, amelyek a későbbi EU finanszírozási forráselosztáshoz is alapanyagul szolgálhatnak.

A Tudományos és Technológiai Obszervatórium feladata, a hazai KFI stratégiai tervezés és döntéshozás megalapozásához szükséges mennyiségű és minőségű, tényekkel alátámasztott információk (az erőforrások, a fejlődési trendek stb. pontos ismeretéről) összegyűjtése. A meglévő adatbázisok feldolgozása és központosítása mellett, ehhez természetesen szükség van az olyan, adott szakmai területről pontos és naprakész információkkal rendelkező szervezetekre, mint például az IVSZ.

Az IVSZ és a NIH által megkötött együttműködési megállapodás keretében a két szervezet feladata lesz az ICT szektor innovációs tevékenységének feltérképezése, valamint annak mindenkori állapotának, folyamatainak megismerése, a szektorban érintett vállalkozások hálózatosodásának elősegítése érdekében a TÉT Obszervatórium elemzéseinek, adatfelvételeinek végrehajtása és az elért eredmények széleskörű kommunikációja. Az eredményekből prognosztizálhatóak a fejlődési irányok, és azok pályázati úton történő finanszírozásához is megfelelő segítséget nyújthat, például későbbi szoftverfejlesztési támogatási programok kiírásával.

 



„Szervezetünk részt vesz az állami tudomány-, technológia- és innovációpolitika stratégiájának kidolgozásában, megvalósításában és a végrehajtását segítő kormányzati információs és elemző tevékenység ellátásában, amelyben komoly előrelépést jelent ez az együttműködés” – mondta Dr. Mészáros György, a NIH elnöke. „A vállalkozások hálózatosodásának ösztönzése érdekében fontosnak tartjuk a TÉT Obszervatórium folyamatos fejlesztését, üzemeltetését, illetve az IVSZ segítségével elkészült elemzések elvégzését és az elért eredmények széles körben történő kommunikálását.”

„Az IVSZ a magyarországi infokommunikációs (ICT) szektor vállalkozásainak képviselőjeként fontosnak tartja, hogy mindent megtegyen, ami a hazai infokommunikációs szektor innovativitására ösztönzőleg hat. Az ICT szektor innovációs tevékenységének feltérképezése, amelyben az IVSZ hathatós segítséget nyújt a NIH számára, lényeges szerepet játszik az Új Széchenyi Terv Tudomány-Innováció programjának keretein belül megvalósuló TÉT Obszervatórium és az általa nyújtott szolgáltatások, elemzések megvalósulásában” – mondta Laufer Tamás az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.

A megállapodás értelmében a NIH segítséget nyújt az IVSZ tevékenységét érintő kérdések, stratégiák kialakításában, ezen felül az ICT szektort érintő elemzéseket és jelentéseket az IVSZ-szel együttműködésben készíti el. Az IVSZ hozzáférést biztosít a NIH számára a szakmai adatbázisaihoz, különösen a KFI tevékenységet végző ICT szektor szereplői vonatkozásában, és segít ICT szektort érintő elemzések elkészítésében, azok disszeminációjában.
 

Kulcsszavak: fejlesztés trend IVSZ

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50