Együttműködés a hazai ICT szektor K+F tevékenységének feltérképezésére

forrás Prim Online, 2012. május 14. 19:23

A mai napon együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). Ennek értelmében a két szervezet a jövőben kölcsönösen segíti egymás munkáját a hazai ICT szektor tevékenységének, állapotának és folyamatainak feltérképezésében, és a NIH által üzemeltetett Tudományos és Technológiai (TÉT) Obszervatórium elemzéseinek, adatfelvételeinek végrehajtásában. A hosszútávú együttműködés célja az iparág-fejlesztési javaslatok kidolgozásához szükséges információk megszerzése, amelyek a későbbi EU finanszírozási forráselosztáshoz is alapanyagul szolgálhatnak.

A Tudományos és Technológiai Obszervatórium feladata, a hazai KFI stratégiai tervezés és döntéshozás megalapozásához szükséges mennyiségű és minőségű, tényekkel alátámasztott információk (az erőforrások, a fejlődési trendek stb. pontos ismeretéről) összegyűjtése. A meglévő adatbázisok feldolgozása és központosítása mellett, ehhez természetesen szükség van az olyan, adott szakmai területről pontos és naprakész információkkal rendelkező szervezetekre, mint például az IVSZ.

Az IVSZ és a NIH által megkötött együttműködési megállapodás keretében a két szervezet feladata lesz az ICT szektor innovációs tevékenységének feltérképezése, valamint annak mindenkori állapotának, folyamatainak megismerése, a szektorban érintett vállalkozások hálózatosodásának elősegítése érdekében a TÉT Obszervatórium elemzéseinek, adatfelvételeinek végrehajtása és az elért eredmények széleskörű kommunikációja. Az eredményekből prognosztizálhatóak a fejlődési irányok, és azok pályázati úton történő finanszírozásához is megfelelő segítséget nyújthat, például későbbi szoftverfejlesztési támogatási programok kiírásával.

 „Szervezetünk részt vesz az állami tudomány-, technológia- és innovációpolitika stratégiájának kidolgozásában, megvalósításában és a végrehajtását segítő kormányzati információs és elemző tevékenység ellátásában, amelyben komoly előrelépést jelent ez az együttműködés” – mondta Dr. Mészáros György, a NIH elnöke. „A vállalkozások hálózatosodásának ösztönzése érdekében fontosnak tartjuk a TÉT Obszervatórium folyamatos fejlesztését, üzemeltetését, illetve az IVSZ segítségével elkészült elemzések elvégzését és az elért eredmények széles körben történő kommunikálását.”

„Az IVSZ a magyarországi infokommunikációs (ICT) szektor vállalkozásainak képviselőjeként fontosnak tartja, hogy mindent megtegyen, ami a hazai infokommunikációs szektor innovativitására ösztönzőleg hat. Az ICT szektor innovációs tevékenységének feltérképezése, amelyben az IVSZ hathatós segítséget nyújt a NIH számára, lényeges szerepet játszik az Új Széchenyi Terv Tudomány-Innováció programjának keretein belül megvalósuló TÉT Obszervatórium és az általa nyújtott szolgáltatások, elemzések megvalósulásában” – mondta Laufer Tamás az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.

A megállapodás értelmében a NIH segítséget nyújt az IVSZ tevékenységét érintő kérdések, stratégiák kialakításában, ezen felül az ICT szektort érintő elemzéseket és jelentéseket az IVSZ-szel együttműködésben készíti el. Az IVSZ hozzáférést biztosít a NIH számára a szakmai adatbázisaihoz, különösen a KFI tevékenységet végző ICT szektor szereplői vonatkozásában, és segít ICT szektort érintő elemzések elkészítésében, azok disszeminációjában.
 

Kulcsszavak: fejlesztés trend IVSZ

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Changing reality – az útkeresésre, újratervezésre fókuszálnak a SMART 2023 konferencia előadói

Napjaink egyik legnagyobb kihívása elengedni a megszokott, jól ismert mintákat, berögződéseket, és új utakat, nézőpontokat keresni helyettük. A 2023. április 26-án a budapesti Akváriumban megrendezésre kerülő SMART 2023 konferencia előadói is ezt a témát járják körül Nancy Rademaker, az ügyfélközpontú innováció nemzetközi hírű előadójának keynote beszédét követően. Az IVSZ népszerű B2B üzleti eseményén szó esik majd arról, milyen hatással lesz a Metaverzum, az MI-technológiák és a decentralizált gazdaság az egyes szektorok jövőjére. Az előadók arra is választ keresnek, hogy miként lehet fenntartható világot alkotni egy alapvetően fenntarthatatlan környezetben, illetve hogyan változik meg a gazdaság és az üzlet a valós és a virtuális világ határának elmosódása nyomán.

2023. március 21. 20:03

Ismét a Process Solutions az első a könyvelő cégek rangsorában

A Process Solutions (PS), hazánk egyik vezető számviteli, adózási és bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó vállalata a BBJ listájának 2022-es adatai alapján már 16. éve őrzi piacvezető szerepét a könyvelő cégek között. Szalai András, partner, ügyvezető igazgató, a BBJ piaci panelbeszélgetése keretében elárulta, milyen jövőt alakító trendekre kell figyelni, és melyik területeken szeretnének változtatni a számviteli vezetők 2023-ban.

2023. március 21. 17:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48